Home » Избрано

“Труд” и “24 часа” имат нов собственик

2010.12.14 Няма коментари
Spread the love

Германската медийна групировка Вестдойче алгемайне цайтунг – ВАЦ е продала всичките си активи в България, сред които са вестниците “24 часа”, “Труд” и “168 часа”, списания, печатница и фирма за разпространение, информира Медиапул.

Купувач е дъщерна фирма на базираното във Виена дружество “БГ Приватинвест ГмбХ”.

В съобщението се посочва, че “Приватинвест ГмбХ” е австрийско дружество с предмет на дейност медийни инвестиции в България, учредители на което са Карл Хабсбург, Даниел Руц и Христо Грозев. Тримата имали “дълъг инвестиционен опит в медии в различни европейски страни, като в момента притежават електронни и печатни медии в Холандия”.

За инвестицията били привлечени и местни партньори – Огнян Донев и Любомир Павлов.
Медийната кариера на Христо Грозев започва като един от създателите на студентското радио в американския университет в Благоевград.

След това през 1994 г. е нает да работи за американската медийна компания “Метромедия интернешънъл”. Стратегията на компанията в този период е да придобива радиостанции в Източна Европа.

Грозев е техен консултант по проекти в Унгария, Русия и Турция, след това директор на нови радиостанции на “Метромедия” в Русия и регионален директор за Северна Европа. От 2000 г. като мениджър на целия радиобизнес на компанията ръководи 33 радиостанции в 11 страни.

През 2004 г. те са купени от ирландската верига Communicorp Group, част от която стават и българските “БГ радио”, “Радио 1”, радио “Нова”. Грозев работи за Communicorp Group като директор развитие на международните пазари.

Той е и акционер в Stevia Communications заедно с Карл фон Хабсбург, купила през 2009 година 50% от акциите на българската телевизия “Европа”.

Огнян Донев отскоро е председател на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ). През 1998 година чрез работническо-мениджърско дружество (РМД) той участва в приватизацията на “Унифарм”, а две години по-късно и на “Софарма”, на която в момента е изпълнителен директор.

В продължение на няколко години е представител на “Метро кеш енд кери” в България, преди компанията да открие магазините си у нас.

Донев е собственик и в още една голяма компания – “Доверие обединен холдинг”, наследник на бившия приватизационен фонд “Доверие”. Холдингът е акционер в няколко публични компании, както и в “Доверие Брико”, която управлява веригата магазини “Мосю Бриколаж” в България и региона.

Любомир Павлов е известен първо с политическата си кариера, издигнала го до депутат от СДС в 36-тото Народно събрание. След това е сред най-приближените до бившия кмет на София Стефан Софиянски.

Павлов е бивш шеф на надзорния съвет на Общинска банка и съсобственик на ТВ7. От 2008 г. е акционер и в “Софарма”.

Източник: Кафене.нет

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.