Home » Избрано

Опасно: полицията разследва заявители по ЗДОИ

2010.12.03 2 коментара
Spread the love

Граждани, поискали достъп до обществена информация от кмета на Община Варна са разследвани от Областна дирекция на МВР – Варна. Във връзка с провеждана гражданска кампания за прозрачност на обсъжданията на Общия устройствен план на Община Варна, над 20 граждани подават заявления за достъп до информация на бланка с еднакво съдържание. С тях искат от кмета на града да предостави:

1. Писмените протоколи от всички проведени обществени обсъждания на предварителния проект на Общ устройствен план на Община Варна – на хартиен носител.
2. Звуковите записи от обсъжданията, визирани в т. 1 – на технически носител.

На първи декември тази година част от заявителите – Юлиян Чолаков, председател на Сдружение за оптимизиране на правосъдието и администрацията (СОПА), арх. Калина Павлова (член на УС на Съюза на архитектите в България, дружество Варна), както и гражданинът Николай Цветков са призовани в Областна дирекция на МВР – Варна, отдел Досъдебно производство, група „Икономическа престъпност“. Те са призовани в качеството им на свидетели по досъдебно производство № 218/2010, образувано срещу неизвестен извършител.
На призованите свидетели е отказана информацията на какво основание е образувано досъдебното производство, съобщено им е, че то е образувано по жалба на дирекция „Правно нормативно обслужване“ на Община Варна. Гражданите били разпитвани кой е направил типовата бланка за заявленията, имали ли са сътрудници в тази си дейност, къде е изработена и разпечатана бланката, как е разпространена. Накарани са и да попълват бланка за графологична експертиза.

Програма Достъп до Информация пита:

На какво основание е образувано досъдебното производство и какво е извършеното престъпление?
Не знаят ли разследващите органи, че при подаване на заявление за достъп до обществена информация не се изисква подпис?
Как е възможна силова намеса при упражняване на конституционно гарантирано човешко право?
Екипът на Програма Достъп до Информация е сериозно притеснен от предприемането на подобни действия и полицейски мерки срещу основно човешко право като Правото на търсене, получаване и разпространяване на информация, гарантирано от
Конституцията на РБ,
Европейската конвенция за правата на човека и
Европейската конвенция за достъп до официални документи.

Според българското и международното законодателство във властта единствено на съда е да решава спорове за достъп до информация.

София, 03.12.2010

© Програма Достъп до Информация
http://www.aip-bg.org

2 коментара »

  • Съгласен said:

    Хубав сигнал, Еврочикаго! Поредното подтвърждение за нарастващата полицейщина в България. Болните мозъци няма да успеят!

  • Mila said:

    Мисля, че е време сопата да играе.
    Първо – в съда, а после – в други градове.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.