Home » Избрано

Невероятно – жена без никакъв страх…

2010.12.17 Няма коментари
Spread the love

Учени изследват 44-годишна майка на три деца с увредена част на мозъка – амигдала, която не се страхува от нищо

Къща с духове, чудовища, змии и паяци – какво ли не опитали учени, за да изплашат 44-годишна майка на три деца. Напразно.

Липсата на какъвто и да било страх от опасности у жената, която иначе не била лишена от никакви други емоции, може да помогне на изследователите да намерят решение за постравматичния стрес и различните фобии.

Американката от Айова, позната само като С.М., страда от т.нар. болест на Урбах-Вийте, която е увредила частта от мозъка й, наречена амигдала.

Състоянието й означава, че тя може непрекъснато да се излага на опасности без да усеща ни най-малко притеснение – и действително, през годините тя е била заплашвана с нож, опирали са пистолет в главата й и са я нападали.

Безстрашната американка обаче е преминала през всички тези преживявания, които биха оставили други травмирани за цял живот, оставайки емоционално стабилна.

Често тя просто е напускала сцената на събитието и дори е трябвало да бъде убеждавана да сигнализира в полицията.

При експериментите, описани в Current Biology, къщите с духове са предизвиквали у нея любопитство, а филмите на ужасите – удоволствие.

През последните 50 години редица изследвания потвърждават връзката между реакциите на страх и амигдалата у различни животни, но това е първото систематично изследване на зависимостта у хората.

Откритията могат да доведат до разработването на стратегии и терапии за контрол на постравматичния стрес у войници, жертви на различни видове нападения и бедствия.

Предишни изследвания със същата жена установяват, че тя е неспособна да разпознае израза на страх по лицата на другите.

Учените обаче напомнят, че липсата на страх може да постави в огромен риск такива пациенти, тъй като те не осъзнават колко сериозна може да е опасността за живота и здравето на самите тях и останалите.

Източник: VESTI.bg

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.