Home » Избрано

Депутатите гласуваха Изборния кодекс цели 13 часа

2010.12.18 Няма коментари
Spread the love

Близо 13 часа заседава Народното събрание в петък. Пленарното заседание започна в 09.00 часа и приключи в 23.50 часа по предложение на председателя на парламента Цецка Цачева. Депутатите гласуваха текстове от Изборния кодекс и ще продължат извънредното си заседание в понеделник от 10.00 часа, предаде Агенция Фокус.

Депутатите решиха преференцията за отделните кандидати да паднат от 12 на 9 на сто при провеждане на избори за народни представители. Предложението направи заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев, след което Сергей Станишев оттегли предложението си за 10% праг на преференциите. Депутатите гласуваха преференциите за отделните кандидати да са валидни, ако броят на гласовете, получени за кандидата, е по-малък от 9 на сто от гласовете, подадени за кандидатската листа.
Депутатите от мнозинството отхвърлиха предложението за отпадане на общинската избирателна квота. Предложението направи народният представител Мая Манолова от ПГ на “Коалиция за България”. В своето изложение тя посочи, че с намаляването на броя на общинските съветници и оставането на общинската избирателна квота, с което по думите й общинските съвети ще се състоят от една или най-много три политически сили.
Манолова посочи, че по време на заседание на правната комисия са били представени подробни справки, които конкретно показваха, как с намаляването на броя на общинските съветници и оставането на общинската избирателна квота е причина общинските съветници да стават напълно едноцветни и да се състоят от една политическа сила.
Депутатите приеха за действителен да бъде приет вотът, отбелязан със знак “х” и със син химикал. Депутатите решиха при установяване на резултатите от гласуването един плик да съответства на един глас, който може да е действителен или недействителен. За недействителен се счита гласът, когато пликът е празен, когато пликът не съдържа бюлетини по установения образец или съдържа бюлетини по установения образец за различните кандидатски листи, пликът съдържа една или повече бюлетини с вписани върху тях специални символи като букви, цифри или други знаци или с отбелязани предпочитания (преференции) със знак, различен от “х” и с химикал, който не пише със син цвят. За недействителен се счита гласът, когато в плика има поставени различни предмети от бюлетината.
В разпоредбите е записано още, че бюлетините, намерени без плик в избирателните урни, не се отчитат при установяването на резултатите от избора. Тези бюлетини се надписват с думите “без плик” и се опаковат отделно. Бюлетините могат да съдържат едно предпочитание – преференция за посочен от избирателя кандидат. Предпочитанието – преференцията се зачита само, когато е отбелязано със знака “х”, положен с химикал, пишещ със син цвят, както и когато знакът излиза извън рамките на квадратчето, но не засяга други квадратчета.
Когато бюлетината съдържа две или повече предпочитания, отбелязани със знака “х” и с химикал, пишещ със син цвят, се приема се че тя не съдържа такива, като гласът се смята, че е подаден само за избраната кандидатска листа.
Депутатите от мнозинството подкрепиха предложението на народния представител от ПГ на “Коалиция за България” Димчо Михалевски в протокола да бъде вписан броят на сгрешените бюлетини, освен този на недействителните. Това решиха депутатите при гласуването на второ четене на Изборния кодекс.
Мая Манолова от ПГ на “Коалиция за България” заяви, че ако тези устройства дават само по една бюлетина, е необходимо да бъде вписан в протокола броят на сгрешените бюлетини. Тя посочи, че смисълът на кочана с бюлетини е те да са номерирани и от него да се взима само по една бюлетина. Мая Манолова заяви още, че не би трябвало проверката за броя на придружителите в една избирателна секция да се възлага на ГРАО. По думите й това ще струва на данъкоплатеца пари. Манолова обясни, че тази проверка така или иначе се извършва от членовете на секционната избирателна комисия.
В чл. 213 депутатите приеха вписването на данните в протокола преди отварянето на избирателната урна в протокола последователно се вписват – данните за избирателната секция, включително имената на членовете на комисията и присъствалите други лица; часът на откриване на изборния ден и приключването му, както и броят на избирателите според избирателния списък при различните видове избори, броят на избирателите в допълнителния избирателен списък, броят на регистрираните кандидатски листи при всички видове избори, броят на гласувалите избиратели според положените в избирателния списък и в допълнителния избирателен списък подписи, броят на недействителните бюлетини, броят на удостоверенията за гласуване, броят на декларациите, които са подадени за този вид избори, броят на придружителите, вписани в графа “забележки” и броят на придружителите от списъка за допълнително вписване на придружителите, а данните от протокола да се вписват с думи и числа.
Три поименни проверки се порведоха за наличието на кворум в зала. Председателят на парламента Цецка Цачева отстрани от заседанието народният представител Емил Василев. “Обидихте Народното събрание с неприлични жестове, имайте достойнство г-н Василев, поемете отговорност за жестовете си”, заяви Цачева и настоя да напусне залата. Антон Кутев заяви, че това е най-странно поддържаният кворум. “Ако вие бяхте хората, които ме избирате, щях да си тръгна”, посочи той. Кутев поиска процедура по начина на водене. “Не може да ме уверите, че имате кворум, когато в зала гласуват 90 човека, къде са ви другите 40 човека”, попита Кутев. “Вие в момента лъжете, вие в момента лъжете вашите собствени избиратели”, заяви Кутев. Той каза още, че Цецка Цачева е обвинила г-н Василев, който с нищо не й е виновен. “Доживяхме да сте му адвокат, браво г-н Кутев”, каза председателят на парламента.
Михаил Миков заяви, че председателят на парламента не е казала, колко е кворумът и посочи, че такива гласувания са незаконни. Въпреки това председателят на парламента подложи на гласуване чл. 243 под редакцията на комисията.
Депутатът от левицата Михаил Миков получи забележка от председателя на парламента Цецка Цачева, която го предупреди, че при повторна забележка ще бъде отстранен от пленарна зала. “Като председател сте длъжна да спазвате правилника и независимо дали има или няма предложения по един текст вие сте длъжна, когато един народен представител иска да вземе отношение, да му дадете думата”, посочи Миков. Той се извини на председателя на парламента за по-невъздържаното си поведение. Председателят на парламента Цецка Цачева от своя страна отмени наказанието. Той предупреди, че се с приеманите текстове умишлено се създават условия за фалшификация, защото под формата на отстраняване на неточности може да се фалшифицира вота.
Според него щом протоколът не съответства значи изборът се обявява за недействителен, тъй като не може членовете на секционната избирателна комисия да проследяват точността на въвежданите данни от протокола в изчислителния пункт на районната избирателна комисия, а за районната комисия да не е предвидена такава възможност. “Срамота е да се приема Избирателен кодекс със седемдесет и няколко гласа”, посочи Миков и каза, че ще поиска проверка на кворума.

http://politics.actualno.com

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.