Home » Избрано

Коментари на делото “Ходорковски”

2010.12.28 Няма коментари
Spread the love

Водеща тема и за западните, и за руските издания е признаването за виновни на Михаил Ходорковски и неговия съдружник Платон Лебедев.

Британският вестник “Дейли телеграф” припомня, че 8-годишната присъда по първото дело срещу Ходорковски приближава към края си. По второто дело бившият магнат може да получи присъда, която ще го остави зад решетките поне до 2017 г.

Владимир Путин, който беше президент по време на първото дело срещу Ходорковски, а сега е премиер, не показа никакво смекчаване в отношението си към бившия олигарх. По-рано този месец той заяви, че Ходорковски е доказал се престъпник, който трябва да остане в затвора. Това изказване беше възприето като намеса в делото срещу бившия олигарх.

После той поясни, че е имал предвид първото дело, а не е искал да наклони везните в подкрепа на втора осъдителна присъда. Самият Ходорковски неотдавна също не пропусна да провокира властта, като разобличи корумпираната бюрокрация и бизнес кръговете, които са свързани с нея, припомня “Монд”.

Путин не изключва възможността да се кандидатира за президент през 2012 г. Негови критици подозират, че той иска да държи Ходорковски в затвора, докато не минат тези избори, завършва “Дейли телеграф”.

Още в началото на четенето на решението на съда, което ще продължи няколко дни, стана ясно, че той признава вината на Ходорковски и Лебедев, пише британският вестник “Индипендънт”. Ходорковски беше арестуван през октомври 2003 г. и после държавата пое контрола върху компанията му ЮКОС. Това позволи на правителството да затвърди отново властта си върху енергийния сектор и да укроти други заможни бизнесмени. Едновременно с това Кремъл затегна и хватката си върху политическия живот. Малко след ареста на Ходорковски партиите, които петролният олигарх беше финансирал, бяха изхвърлени от парламента или отстранени от политическия живот, припомня вестникът.

Британският вестник “Гардиън” пише, че според анализатори продължителността на присъдата по второто дело срещу Ходорковски ще покаже кой от двата клана в Кремъл е надделял по този случай – кланът на “силоваците” (бивши военни и агенти на службите за сигурност), свързани с Владимир Путин, или кланът на либералите, групирани около президента Дмитрий Медведев. През 2003 г. “силоваците” се уплашиха, че Ходорковски и политическите сили около него стават прекалено влиятелни и затова решиха да го арестуват, припомня “Гардиън”.

“Монд” припомня, че Путин никога не е пестял негативните си коментари по адрес на Ходорковски. Медведев, който превърна борбата в корупцията в един от приоритетите си, откакто дойде на власт преди две години, прояви по-голяма сдържаност по случая. Според него никое длъжностно лице не трябва да изказва мнението си преди произнасянето на присъдата. Медведев обаче не осъди Путин заради изказването му. Според наблюдатели изходът от делото ще бъде тест за либералния тон, демонстриран все по-често от президента, и ще изпрати сигнал на чуждите политически елити и инвеститори.

За Запада посланието е просто и ясно: осъждането на Ходорковски показва, че руските власти предпочитат бюрократичния и брутален капитализъм пред либералната демокрация, заключава “Фигаро”.

Британският финансов всекидневник “Файненшъл таймс” отбелязва, че вторият процес срещу Ходорковски не разкрива нищо ново за руската съдебна система. Вече беше известно, че в Русия липсва независимо правосъдие и че подсъдимият в един толкова политизиран процес има малки шансове да получи справедлива присъда, заключава изданието в коментар, озаглавен “Съдебният нихилизъм триумфира в Москва”.

Чудото, очаквано от мнозина, не се случи, пише московският вестник “РБК дейли”. Основният въпрос обаче остава отворен – какво наказание ще наложи съдът на Ходорковски и Лебедев. Осемгодишните им присъди изтичат през 2011 г., следователно съдиите ще трябва някак да вземат предвид излежаното наказание. Това е единствената интрига засега, добавя “Лента”.

Синът на Ходорковски Павел заяви пред радио “Ехото на Москва”, че обвинителната присъда срещу баща му пряко произтича от натиска върху съда, упражнен от руския премиер Владимир Путин. Вицепрезидентът на Руския съюз на индустриалците и предприемачите Игор Юргенс също нарече присъдата несправедлива. Според него, тя зачертава всички опити да се реформира съдебната система в Русия, за да стане наистина независима, пише електронният вестник “Лента”.

Обвинителната присъда ще има отрицателни последици, тъй като създава несигурност в политическата, икономическата и социалната сфера, твърди обаче икономистът Евгений Гавриленков, цитиран от “Ведомости”.

При това положение не може да се правят дългосрочни прогнози, съответно и да се вземат инвестиционни решения. Това допринася и за днешния отток на капитали от Русия, смята експертът.

Доказателства за престъпленията на Ходорковски и Лебедев “просто няма,

тъй като не е имало и събитие на престъплението”, заявява пред “Независимая газета” Наталия Лопашенко, руски юрист. Според нея, в крайна сметка двамата отново ще бъдат хвърлени в затвора за обикновена стопанска дейност с всички нейни закони и принципи, характерни за пазарната икономика, пише вестникът.

Ситуацията с Ходорковски съдържа голям политически проблем: как може властта да се измъкне от това неприятно положение, коментира за изданието московският политолог Глеб Павловски.

“Минимално задоволителен вариант ще е всяка присъда, която не увеличава наказанието, предвидено от първата. Всички останали варианти, естествено, ще бъдат политически скандал”, казва той. Президентът Медведев обаче разполага с още един вариант – “помилване, за да излезе максимално достойно от скандалното положение”, добавя аналитикът.

“Щом наближи Нова година, коледни истории естествено се случват, но не и в съда. Тук цари суровата правда на живота”, коментира “Комсомолская правда”. “Ако някой тайно се е надявал Ходорковски този път да отърве затвора, навярно е бил разочарован като дете, разбрало, че Дядо Мраз не съществува”, пише всекидневникът.

“На практика у никого не буди съмнение самата възможност у нас да се състои политически процес с предварително известен резултат. Тази възможност прави нелепи предположенията, че има трети клон на властта, и сваля от дневния ред точно онова, към което приканваше на думи президентът Медведев – независимия съд” в Русия, пише в редакционна статия вестник “Газета”.

Присъдата без съмнение ще е обвинителна

и подсъдимите ще получат сигурно по 10-12 години, а касационният съд ще намали една-две. Съдията Данилкин ще положи усилия да се справи до Нова година, прогнозира електронното издание “Ежедневний журнал”. “Това не означава, че Ходорковски и Лебедев задължително ще излежат цялата си присъда. Президентът Медведев може да ги помилва след изборите през 2012 г. Могат да бъдат разменени срещу някой Бут (Виктор Бут е руски бизнесмен, съден в САЩ за незаконна оръжейна търговия и други престъпления – б. р.) или пък продадени на Запада за нови инвестиции, изгоден договор или просто за добро отношение. Може да им се случи каквото и да е.

Законът няма нищо общо тук, нито има какво да се чудим. Живеем в Русия”, добавя “Ежедневний журнал”.

По материали на БТА

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.