2024-04-23

1 thought on “Хиляди българи ще бъдат глобени за изтекли лични документи

  1. Шестмесечният срок за удължаване на валидността на лични карти и свидетелствата за управление на моторни превозни средства важи само за документите, изтичащи през тази година, съобщиха от МВР. От дирекция „Български документи за самоличност“ напомнят, че 90 хил. лични карти, които са със срок до май 2010 година, все още не са подменени и вече не са валидни. Изтичащите през тази година лични карти и свидетелства за управление ще важат още шест месеца след датата на валидността им, и то единствено на територията на България.

    При положение, че срокът на валидност на личната карта или свидетелството за управление на моторно превозно средство е до 29 декември тази година, валидността им автоматично се удължава до 29 юни 2011 г. За този период няма да се дължи глоба, но до един месец след това – тоест до 29 юли следващата година, трябва да се подаде заявление за издаване на нов документ. Само при това положение няма да се налага глоба.

    Ако обаче срокът на валидност на личната карта или свидетелството за управление е до 1 януари 2011 г., до 1 февруари следващата година трябва да се подаде заявление за издаване на нов документ. Само при това положение няма да се налага глоба.

    До три месеца след като един паспорт не е валиден вече, той трябва да бъде върнат. В противен случай се налага глоба в размер – от 20 до 150 лв. Не е задължително подаването на заявление за издаване на нов паспорт.

    Към момента в звената „Български документи за самоличност“ в страната няма напрежение, затова от МВР призовават гражданите, чиито лични карти са изтекли, да подадат заявление за нови. Същото се отнася и за столичните районни управления, които работят в делничните дни от 07:00 ч. до 19:00 ч.

    От МВР очакват приемът на заявления рязко да нарасне през втората половина на 2011 година и първите месеци на 2012 година поради изтичането на срока на валидност на голям брой издадени лични карти и свидетелства за управление.

    През януари 2011 година изтича срокът на валидност на 70 хил. лични карти, а през декември следващата година техният брой е над 280 хил., припомнят от МВР.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *