Home » Избрано

Днес 5 декември отбелязваме международния ден на доброволеца

2010.12.05 Няма коментари
Spread the love

За девета поредна година в България се отбелязва Международен ден на доброволците за икономическо и социално развитие.За първи път той се чества през 1985 г. по инициатива на ООН, когато световната организация приканва правителствата и неправителствените организации във всички страни да изкажат уважението и благодарността си към доброволците и да дадат по-голяма гласност на дейността им.

На този ден обществото традиционно отдава своята почит към хората, които с безвъзмездния си труд помагат за подобряване на живота на уязвимите и нуждаещите се от помощ, с което допринасят светът да се превърне в по-мирно и безопасно място. Само така хората, усетили положителната енергия и удовлетворението от безкористния труд, от подадената ръка и работата рамо до рамо с други хора, могат да предадат доброволческия дух на останалите – на своите близки и приятели или на някой напълно непознат, но готов да помага като посвещава труда и приятелството си.

Тази година отбелязването на Международния ден на доброволеца ще се реализира в рамките на Националната информационна кампания за популяризиране на Европейската доброволческа служба на програма „Младежта в действие“. Кампанията включва регионални работни и информационни срещи, насочени към организации и младежи на територията на цялата страна, както и пътуваща изложба, подготвена от доброволци. Кулминацията на кампанията ще бъде двудневен интерактивен хепънинг в гр. София на 4 и 5 декември. Мероприятията по време на хепънинга включват: представяне на изложба, презентации на добри практики реализирани по Европейската доброволческа служба, музикални, театрални, кулинарни и други уъркшопи. Бал на доброволеца – вечерта на 5 декември ще финализира отбелязването на Международния ден. /БГНЕС /www.bgnes.com

2011 г. се определя за Европейска година на доброволческите дейности за насърчаване на активна гражданска позиция

С Решение 15102/09 на Съвета на ЕС от 27 ноември 2009 предстоящата 2011 г. се определя за Европейската година на доброволческите дейности за насърчаване на активна гражданска позиция(наричана „Европейската година“).

Общата цел на Европейската година е да се насърчат и да се подпомогнат — най-вече посредством обмен на опит и на добри практики — усилията на Общността, на държавите-членки, на органите на местната и на регионалната власт за създаване на условия в гражданското общество, които са благоприятни за извършването на доброволческа дейност в Европейския съюз (ЕС), както и да се повиши общественото внимание към доброволческите дейности в ЕС.

Целите на Европейската година са:
1. да се работи за изграждане на благоприятна среда за доброволческа дейност в ЕС, за да се утвърди доброволчеството като неразделна част от усилията за насърчаване на гражданското участие и на дейностите, свързани с контакти между хората, в контекста на ЕС и там, където е целесъобразно и необходимо, да се преодолеят съществуващите пречки по отношение на доброволческите дейности;
2. да се дадат повече права на организаторите на доброволчески дейности, за да се подобри качеството на доброволческата дейност, за да се улесняват доброволческите дейности и да се подпомагат организаторите при прилагането на нови форми на доброволческа дейност, да се насърчава създаването на различни мрежи, мобилността, сътрудничеството и полезното взаимодействие в рамките на гражданското общество и между гражданското общество и други сектори в контекста на ЕС;
3. доброволческите дейности да получат признание, за да се поощрява предоставянето на подходящи стимули за лица, дружества и организации за развиване на доброволческа дейност и да се завоюва признание на тази дейност на равнище ЕС и в държавите-членки от страна на отговорните за разработването на различни политики лица, гражданските организации, публичните институции, сектора на формалното и неформалното образование и работодателите по отношение на уменията и компетентностите, развити благодарение на доброволческата дейност;
4. да се повиши осведомеността по отношение на стойността и значимостта на доброволческата дейност, за да се повиши общата осведоменост за значимостта на доброволческата дейност като израз на гражданското участие, което допринася за въпросите, които са общ проблем за всички държави-членки, като хармоничното развитие на обществото и социалното сближаване.

Източник: www.dch.mikc.bg

В своето предложение до Комисията Европейският Парламент посочва, че в обединена Европа има повече от 100 милиона доброволци от различни възрасти, националности и вярвания.

International Volunteer Day (IVD) – (December 5) is an international observance designated by the United Nations since 1985.
The declared aim of this activity is to thank the volunteers for their efforts and increase public awareness on their contribution to society. The day is celebrated in majority countries of the world.
The International Volunteer Day is marked by many non-governmental organizations, including Red Cross, scouts and others. It is also marked and supported by United Nations Volunteers.
International Volunteer Day (IVD) – (December 5) is an international observance designated by the United Nations since 1985.
The declared aim of this activity is to thank the volunteers for their efforts and increase public awareness on their contribution to society. The day is celebrated in majority countries of the world.
The International Volunteer Day is marked by many non-governmental organizations, including Red Cross, scouts and others. It is also marked and supported by United Nations Volunteers.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.