Home » Избрано

Борисов готов да уволни министъра за българите в чужбина Божидар Димитров

2010.12.16 Един коментар
Spread the love

Премиерът Бойко Борисов заяви, че е готов да се раздели с министър Божидар Димитров, за да приключи веднъж завинаги темата за участието на хора от бившата държавна сигурност във властта.

Премиерът каза това пред журналисти в Брюксел, където обяви още, че изказването на президента, че посланиците от Държавна сигурност са ни вкарали в Европейския съюз и НАТО, създава напрежение и може да доведе до проблеми с партньорите ни в двете организации.

По-рано днес външният министър Николай Младенов заяви, че страната не може да бъде представяна в чужбина от агенти на Държавна сигурност.

Наложеният мониторингов механизъм на България, имиджът ни на държава с корупция и всички други проблеми на присъединяването ни към ЕС са част от “приноса” на тези “доказани професионалисти”, смята шефът на българската дипломация.

Външният министър смята да отиде на сериозен разговор с президента и да му покаже това, което носи при всички политически сили. “Дотолкова ли чалгализирахме българския политически диалог”, коментира той обръщението на държавния глава по случая.

Ако някой смята, че това е повод за гордост, да си го закачи на ревера и да си го носи напред, препоръча на посланиците с досиета министърът.

———————————

Световните медии за скандала в България

Българският президент Георги Първанов отхвърли искането на премиера Бойко Борисов да уволни 42 дипломати, включително посланиците на страната в Германия, САЩ и Великобритания, тъй като работели за тайните служби на страната по времето на комунизма, пише “Файненшъл таймс”.

Изданието цитира анализатори, според които за повечето от посочените от комисията дипломати се е знаело, че са замесени с Държавна сигурност. “Има силен елемент на лицемерие тези хора да бъдат нападани след 20-годишна пауза. В повечето случаи връзките им с тайните служби бяха добре известни”, цитира вестникът Огнян Шентов, председател на Центъра за изследване на демокрацията.

За разлика от други бивши комунистически страни България не прие закон за лустрация, с който да забрани на хора, замесени с тайните служили, да заемат високи постове. Много бивши служители направиха бърз преход към бизнеса след падането на комунизма и използваха средства, прехвърлени в чужбина след падането на режима, припомня “Файненшъл таймс”.

Би Би Си цитира Комисията по досиетата, според която посланиците в Германия, Италия, Испания, Холандия, Швеция, Гърция и Португалия са били агенти на Държавна сигурност. Посланиците в Токио и Москва също са сред споменатите имена.

Британската медиа припомня, че самият президент Георги Първанов е бил обвинен през 2007 г., че е сътрудничил на Държавна сигурност, но отрича да е бил агент.

Агенция Блумбърг акцентира върху думите на министъра на външните работи Николай Младенов, че разкритията нямат юридически последствия за бившите сътрудници и шпиони и тяхното отстраняване от настоящите им позиции е сложен юридически въпрос, но в рамките на една година може да има решение.

Източник: http://kafene.net/

One Comment »

  • Az said:

    Д. Иванов: Калинки-малинки ли да станат посланици?

    Нима премиерът Борисов не е офицер и комунист бивш, нима Цветанов не е бил, попита Иванов, според когото България влязла в НАТО и ЕС, благодарение на работата на тези хора, които били вече антикомунисти. 2-3-ма останали с някаква лява идеология, но те имали достъп в НАТО, контакти и приятелства. Кой ще отиде на тяхно място? Калинки, малинки, случайно попаднали във властта, подставени хора, попита Иванов.

    Бойко е офицер, син на офицер. Цветанов е офицер, син на офицер. Николай Младенов е израсъл в такава среда, продължи Иванов и каза, че ако някой не защитава интересите на България, на Европа и на НАТО, той трябва да си отиде. Да питаме за всичко Джеймс Уорлик и той ще ни напътства човекът, завърши той.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.