Home » Избрано

Норвегия даде още година за парите по проекта за Античния стадион в Пловдив

2010.12.16 Няма коментари
Spread the love

Новрежкото представителство на Европейското икономическо пространство /ЕИП/, което е пълен финансиращ орган по реконструкцията на Античен стадион в сърцето на Пловдив отпусна още 12 месеца за усвояване на средствата по специален проект. Новината е от потвърдена от губернатора на Пловдив област, инж. Иван Тотев, след като проектът основно се изпълнява от екип на Областна администрация – Пловдив.
Ако скандинавските донори на проекта за защита и експониране на културния паметник не бяха направили щедрия шест с още една година удължение, спечелените по проекта „Античния стадион на Филипопол – опазване и експониране в градска среда”, 900 000 евро, следваше да се загубят безвъзвратно, след като до момента не са усвоени. Сега срокът е удължен до 2012 година, финансирането остава в пълен размер, без да се изисква по-голям процент съфинансиране от страна на Пловдив.
Още в началото на идния месец, януари 2011 година, областна администрация очаква да получи от община Пловдив строително разрешение, за да започнат реалните дейности по реализацията на проекта.
Да се експонират максимално пространствено античните находки в зоната край емблематичната Джумая джамия в центъра на Пловдив, които десетилетия наред абсурдно да дремели под бетонните покрития над античната зона, това е основната цел на проекта. Заради тази проектна реализация вече е сигурно, че ще бъде изместена окончателно и арт търговията на пловдивски търговци на картини, бижутерия и туристически аксесоари.
Така до април 2012 година, когато проектът следва окончателно да бъде реализиран, се предполага как завинаги ще остане в историята странното пространствено бетонно съоръжение върху същия този Античен стадион, придобил гражданско спрежение през късния соц с определението „дупката на Дража”, защото била оформено по идея на Дража Вълчева, завинаги ще изчезне от списъка на конфузните емблеми на Пловдив.
Информационна агенция КРОСС.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.