2024-03-28

2 thoughts on “Празник на сухопътните войски на българската армия

  1. Приветственото слово на президента Георги Първанов пред участниците в тържествения концерт-събрание по повод празника на Сухопътни войски в театъра на Българската армия можете да прочетете тук

    http://www.president.bg/news.php?id=1051

  2. Днес е Международния ден на тоалетните
    На днешния 19 ноември отбелязваме Международния ден на тоалетните. Решението за честването е взето през ноември 2001 г. на конгрес на Международната организация на тоалетните в Сингапур.
    Близо 2,5 млрд. души по света нямат достъп до елементарни санитарно-хигиенни условия. Фактите са потресаващи, алармира Световната тоалетна организация (WorldToilet.org). Заради липсата на канализация тези хора рискуват ежедневно здравето и достойнството си, а всяка година 1,8 млн., предимно деца, губят живота си. Липсата на хигиена и санитарни условия е най-големият причинител на зарази в световен план.

    Историята:
    -2500 години преди новата ера — появяват се първите помещения, напомнящи тоалетни в Индия и Пакистан. Подобни са намерени в Китай, Египет и Древен Рим. Те позволяват измиване с вода и са свързани с обща дренажна система. В Рим тоалетните са обикновено част от обществените бани.
    -Установено е че за първи път тоалетната хартия се е ползвала в Китай през 589 г.
    -1681 г. — за първи път се използва френската дума тоалетна (toilet). Първоначалното значение на думата е процедура за правене на прическа и обличане, оттам се появяват и думите тоалетен стол и тоалетна вода.
    -XIX век — появяват се първите обществени тоалетни с чинии и възможност за сядане.
    -2001 година — създадена е Международната организация на тоалетните.

    Някои източници споменават за вредата от съвременните тоалетни. Те считат, че нанасят вреди на ректума и храносмилателната система като цяло тъй като позата, заемана на чинията, е неправилна. Те също така считат, че това е една от причините за боледуване от колит, хемороиди и някои други заболявания. Най-добрата тоалетна se оказва от тип „клекало“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *