Home » Избрано

Изборният кодекс най-накрая е готов?

2010.11.03 Един коментар
Spread the love

На избори вече ще се гласува само със знак “Х”, забранени са всякакви чавки, кръгчета или други знаци в полето срещу името на партията или кандидата.

Не могат да се ползват никакви други средства за писане освен син химикал, пише в-к “24 часа”. Това е регламентирано в Изборния кодекс, издадоха депутати от ГЕРБ в сряда. След повече от година работа кодексът най-накрая е готов и ще бъде внесен в парламента днес. Той обаче се оказа най-ревностно пазеният документ в държавата, тъй като шефката на работната група Искра Фидосова е забранила да бъде разпространяван по медиите преди внасянето му в НС.

Най-големи спорове в парламента се очаква да има именно заради знака “Х”, предрекоха управляващите вчера. Досега позволените знаци за гласуването бяха регламентирани с решение на ЦИК и бяха над десетина. Освен това бяха разрешени и цветните химикали. Те обаче се премахват, защото именно с помощта на уговорени знаци и цветове партиите можеха да контролират платения вот във всяка от избирателните секции. Като мярка срещу купуването на гласове е и забраната за влизане на придружител в кабинката с неграмотни, глухи, слепи или неми. Ако даден избирател е инвалид, той ще трябва да доказва това с решение на ТЕЛК, за да се допусне човек с него в тъмната стаичка.

Освен това придружителите вече ще се вписват в нарочен списък, като кодексът им забранява да помагат на повече от 2 лица. Иначе ги чака глоба до 2000 лв. Глоба до 1000 лв. пък чака всеки, който наруши тайната на вота, като покаже бюлетината си или я заснеме с фотоапарат или джиесем. Като мярка срещу купуването на гласове е предвидено личните данни на избирателите – ЕГН и лична карта, да се дописват в самия ден на вота. Избирателните списъци ще бъдат качвани и в интернет – на сайтовете на ГРАО и на общината. Вече нямада се издават удостоверения за гласуване на друго място, включително и на застъпниците на партиите.

За прозрачност при финансирането на кампанията е разписано, че всички разплащания над 5000 лв. ще се извършват само по банков път. За участие във всички видове избори партиите ще внасят депозит от 10 000 лв. Кандидатите за депутати ще се ползват с имунитет по време на кампанията, но само ако не са били задържани или привлечени като обвиняеми към датата на регистрацията на листите. Пада обаче имунитетът за застъпниците.

Източник: http://www.24chasa.bg/

Eurochicago.com напомня на читателите, че Изборният кодекс е най-важният политически закон на България и цялата тази тайнственост около него е неприемлива. Повече за кодекса, както и предишните му несъвършени редакции може да намерите в нашата специална тема (линк).

One Comment »

  • Лила said:

    А наистина защо е тази тайнственост? Много неподходящо поведение за държавници, да играят на криеница.
    Като отпадат удостоверения за гласуване на друго място, включително и на застъпниците на партиите, как ще се гласува на другото място? Само с картата ли?
    А нищо не казват за електронното и в интернет гласуване? Да не би да са го изхвърлили въобще?

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.