Home » Избрано

“Сините” декларират подкрепа на българската култура за сметка на подслушването

2010.10.28 Няма коментари
Spread the love

СДС намира за недопустимо бюджетът за Министерство на културата /МК/ в България през 2011 г. да възлиза на 94 млн.лв. Тези средства обричат на мъчително доизживяване сектора и поставят в унизително положение значителна част от елита на нацията. Неефективното и неефикасно разпределение на заявените целеви средства от централния бюджет в размер на допълнителни 42 млн. лв. частично са насочени към проекта “Български Лувър” при положение, че за този проект е възможно ползването на средства по оперативните програми, а оскъдните средства на българските данъкоплатци да бъдат разпределени за културен продукт или в изпълнение на Закона за филмовата индустрия.

СДС се разграничава от хаотичните, непрозрачни и некомпетентни действия на МК и тоталната липса на управленска воля и управленска визия за провеждане на реформи.

Връх на безотговорността беше поредното отсъствие на министъра на културата Вежди Рашидов на заседанието на Комисията по култура, гражданско общество и медии към парламента, на което беше разглеждан бюджета на Министерството на културата. От проведените 44 заседания на  Комисията, министърът е присъствал само на две. Това е безпрецедентен факт в ной-новата история на България. Министърът на културата Вежди Рашидов се интересува много повече от времето в Париж и Ватикана, отколкото от проблемите на артисти, музиканти, режисьори. Ние смятаме, че МК умишлено абдикира от осъзнатата отговорност на всички европейски държави да отстояват критичен минимум от културна продукция като неизменна част от отстояването на национална идентичност.

Реална  културна политика не се прави на парче, а на база стратегия на сектора с устойчиви и финансово защитени приоритети.

Противното неминуемо ще превърне културата в следващия тотално нефункциониращ сектор в държавата след здравеопазването.

Неглижирането на средствата за култура и образование в националния бюджет 2011 показват ясно, че културата и образованието не са сред приоритетите на управлението на ГЕРБ. Това създава предпоставки за генериране на крайно опасно обществено мнение, според което знанието, науката и изкуството не са ценност, и е съвсем нормално средствата за тях да се формират на остатъчен принцип.

Затова СДС призовава МК да предприеме животоспасителни за сектора

конкретни действия:

–     Да започне незабавно създаване на публичен форум за изграждане на Национална стратегия за развитие на Българската култура, преди да се предприемат следващите реформи на парче и да се осъществят следващите съмнително ефективни и скъпоструващи проекти.

–     Да подложи на публично обсъждане дебата за новия Закон за сценични изкуства в гилдията, както и формулата за делегираните бюджети, чрез която ще се осъществява финансирането на театрите в бъдеще. Липсата на тази яснота поставя под съмнение нормалното функциониране на театрите през следващата година, тъй като приемането на националния бюджет ще се осъществи, без тази формула да е финализирана. И е абсолютно неосъществимо тя да е базата, върху която се формира частта на бюджета за сценичните изкуства.

–     Да изпълни вече поетите ангажименти към режисьорите и продуцентите по отношение на започнатите български филми тази година и да осигури средствата за следващата, спазвайки Закона за филмовата индустрия, за да не се изправи българското кино пред първата си нулева година от управлението на БСП и Жан Виденов  насам. А и за да не бъде съдена българската държава, поради вина за поети, но неизпълнени международни коопродуцентски договори.

–     Да не премахва чл.26 от Закона за авторското право и сродните му права, което ощетява Национален фонд култура, подпомагащ българската култура на проектен принцип, ощетява българските творци и превръща 7,2 млн българи в потребители-пирати.

–     Да осигури прозрачност за изразходване на целевите средства за култура, които остават “на тъмно” в бюджета.

–     Да направи пълен анализ на неработещите текстове и на неизпълнението на законите в областта на културата и да се предложи програма за законодателни изменения, основана на публични дебати и предварително оценка на предлаганите изменения.

–     Да се ангажира активно с възможни нови пропазарни форми за подпомагане на българската култура – създаване на арт-лотария, на Фонд “Българско кино”, на общински фондове за култура.

–     Да стимулира включването на общините в съфинансирането на културни институти и проекти

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.