2024-04-18

2 thoughts on “Покана за среща с министър Николай Младенов

  1. Получихме следните въпроси към министър Младенов:

    1. Мнението на министъра за МИР (многомандатен избирателен район) чужбина?
    Става дума за обособяването на избирателен район чужбина, в който българите зад граница да могат да гласуват за кандидатски листи, включително с преференциален вот, така както това правят българските избиратели в страната. По сега действащия Избирателен Закон гласовете на българите в чужбина се преливат към гласовете подадени в страната. Това обезмисля вота и обезкуражава българските граждани зад граница, от друга страна деформира вота на избирателите в страната. Оказва се, че над един милион българи в чужбина все още нямат свой представител в Народното Събрание и България остава единствената балканска държава без институционална връзка със своята диаспора.

    Предлагаме обособяването на избирателен район за българските граждани в чужбина, в който те да могат да гласуват за кандидатски листи, както това правят българите в България. Това предложение среща подкрепата на почти всички парламентарно представени партии. Въпреки това, то не намира място в проекта за Изборен кодекс. Ние желаем този въпрос да се постави на гласуване в Народното Събрание.

    =================

    2. Според закона за българите в чужбина, към посолствата могат да се образуват „консултативни органи“.
    Според министъра, кой трябва да инициира създаването им : посланиците или българите в чужбина. Какво е неговото отношение, подкрепя ли идеята ?

    ==================

    3. Има ли въобще България реална, не само някаква пожелателна политика (стратегия) за българите в чужбина?

    ==================

    4. Попитайте го също така има ли в архива на Външно мини…стерство някакви документи от споразумение между България и Гърция отпреди педесетина години някъде, касаещо „славяногласните гърци“ в Р. Гърция, чрез което споразумение НРБ се е отказала на практика да подкрепя т.нар. славяногласни (българи или македонци -както се самоопределят повечето днес).

    ==================

    5. Има ли също така, външно министерство възможност или отношение да съдейства на помаците в Гърция за запазят и да познават по-добре майчиния си език?
    (Ето каква казва, впрочем, един помак от Ксанти в една скорошна публикация в българската преса:
    „Ние искаме да запазим нашия майчин език – славянския, българския. Ние сме по-близо до България и искаме България да ни помогне, да даде стипендии нашите деца да учат в български университети… Искаме десет наши деца да учат български в България, да има курс по български език за наши хора. За 2-3 месеца ще се научим да четем на кирилица, иначе езика го думаме, знаем граматиката. Нямаме нищо общо с турския език, но ще ни го направят майчин. България може да ни помогне. Гърците за 50 години ни направиха турци, а турците за 5 века не успяха да ни направят турци.“
    http://www.segabg.com/online/new/articlenew.asp?issueid=7136&sectionid=5&id=0001201)

    ====================

    6. Казусът „Мирослав Ризински“? Смята ли, че има шанс българската страни или европейските институции да помогнат за разрешаването на този случай или той ще продължи да се протака?

    ====================

  2. Николай Евтимов Младенов е избран за Министър на външните работи на Република България от 41-то Народно събрание на 27 януари 2010 г.

    В периода юли 2009 – януари 2010 г. Николай Младенов е министър на отбраната на Република България.

    От 2007 до 2009 г. той е член на Европейския парламент. Участва в Комисията по външна политика и подкомисията й по сигурност и отбрана, и в Комисията по вътрешен пазар и защита на потребителите. Председател е на Делегацията за връзки с Ирак и член на делегациите за отношения с Израел и Афганистан.

    От 2005 г. е консултант на Световната банка, Националния демократически институт, Международния републикански институт, както и други международни организации в Югоизточна Европа и Близкия Изток, включително Египет, Ирак, Афганистан, Йемен и Мароко.

    От 2001 до 2005 г. Николай Младенов е народен представител в 39-то Народно събрание, където е заместник-председател на Комисията по европейска интеграция и член на Комисията по сигурност и отбрана. В този период е и представител в Европейския конвент за изработването на европейската конституция.

    Работил е за фондация „Отворено Общество” в България и Югоизточна Европа, бил е наблюдател на изборния процес в Албания, Босна и Херцеговина, Украйна и Пакистан. През 2008 г. е оглавявал мисията наблюдатели на Европейския съюз за изборите в Гана.

    Николай Младенов има магистърска степен по военни науки от Кралския колеж в Лондон и магистърска степен по международни отношения от Университета за национално и световно стопанство в София.

    Говори английски, френски и руски език.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *