2024-04-24

14 thoughts on “Министър Младенов отговаря на читателите на Еврочикаго

  1. Таня

    ти пишеш „опасявам се значи, че нито българите в Чикаго,нито бг държавници имат представа от предизвикателствата на шепите българи например на Скандинавския п-ов и по редица други малки геогр.райони,отписани отдавна най-вече поради нерелевантна изборна бройка. А как тогава според вас бг емигранти от подобни малобройни геогр.райони биха могли да бъдат приобщени или да допринасят въобще с нещо или да бъдат част от какъвто и да било обществен дебат,камо-ли активна част от политическия живот на България?!“

    ти като си запозната с проблема, ами кажи да ги чуем тези специфични предизвикателства на шепата българи в Скандинавия. и какви са твоите идеи да ги приобщим ?

  2. Отговорът на Министър Младенов за Мирослав и Спаска е колкото смешен толкова и трагичен. Когато една държава не си дифинира задълженията или осъзнае тези се излага като кифладжия на пазара! Медицити е Либия лежаха 9 г. затвора защото нямат държава,която да стои зад тях и да плати веднага откуп, а го прави едва след 9 г. Престъпение на една държава. Към Ризински и Спаска по същия подъл начин се изплъзва от задълженията си. Това не е държава сбюрущина на политиканти срам за България.
    Г-н Младенов, България трябва да плати откуп за тези двама българи и за други арестувани несправедливо в чужди държави. Така правеше ГФР 20 г. до обединенеито за всички нечестно арестувани в ГДР затвори.
    Така прави всяка правна държава, но ние не сме такава.
    Затова Германия се обедини през 1990 г. а България за подлостта и коврството й може би никога няма да се обедини. И не са виновни българите патриоти, а предателите политици като вас Младенов, защото не схващате задълженията си към всички бълг. граждани. Да дадеш гражданство към някого включва и задължения за грижа…

  3. Много слаб, некомпетентен, безволев и дори бих казал вреден министър за България и нейните международни интереси!!!!

  4. Пешо,както споделих и въпросите и въпросителните ми са в размер на роман,но понеже не наминават бг особи насам си позволявам да питам чрез *колегите* от Еврочикаго – с позволение.Многобройните ми въпросителни – на прочитане отвън с изразено обективно и неутрално изумление от *нивото*- правилно наричаш предположения,защото не е ясно на какво се дължи несериозното интервю.Радва ме активността и ангажираността на българите в Чикаго и с интерес следя публикуваното в Еврочикаго,но това не означава безрезервно съгласие и одобрително мнение по всички общи теми и въпроси,касаеши бг емигранти. Прави впечатление и особеното внимание към Чикаго от страна на български държавници и политически лидери,но това както повечето емигранти в други части на света знаят НЕ Е ФАКТ извън райони като Чикаго,което е по-скоро част от очевАдната допълнително разедителна държавна политика с дългогодишна практика на временен предизборен фокус и индивидуални интереси *тук-там*. Това също опасявам се значи, че нито българите в Чикаго,нито бг държавници имат представа от предизвикателствата на шепите българи например на Скандинавския п-ов и по редица други малки геогр.райони,отписани отдавна най-вече поради нерелевантна изборна бройка. А как тогава според вас бг емигранти от подобни малобройни геогр.райони биха могли да бъдат приобщени или да допринасят въобще с нещо или да бъдат част от какъвто и да било обществен дебат,камо-ли активна част от политическия живот на България?! Между самите българи емигранти също не винаги съществува диалог,а освен това има и огромни разминавания в нужди,въпроси,мнения и предложения между самите емигранти.Това е съществен момент и допълнително предизвикателство също във връзка с ОКСта,Нац.съвет, МИР-Чужбина,ел.гласуване и каквато и да било *емигрантска стратегия*,което е редно да изясним помежду ни според мен – преди да се занимават и без друго безучастни и неадекватни бг държавници. В противен случай *виждам* се заформят вече доста неприятни свади и контравъпроси за стратегията, контрастратегията, резервната стратегия,местната и глобална емигрантска стратегия насред липсваща,лична и еднолична държавна политика от типа 1-1=0. Обезпокояващ е и фактът, че дори онлайн се разминаваме значително – от часови зони до мнения,но пък казват,че в спора се ражда истината…дано доживеем синхрона, но при мен е утре и зима,при теб е почти вдругиден и лято,а в България е все още вчера и есен… освен това в Европа не всички държави са в ЕС,а и в САЩ градовете с българи,а без дипл.мисии и СИК са доста повече от Чикаго и Вашингтон …също неоспорими факти.
    Не е нужно да си пилееш времето в отговор,Пешо – полярните мнения с излишни криворазбрани свади са ясни и притеснително значителни.
    Желая успех и късмет на бг емигранти в районите с изборна бройка и с право на свободно мнение и глас – дерзайте!
    Лека нощ – Добро утро – Приятен ден! (дори в поздрава се разминаваме значително )

  5. Любо,а защо да каним външен министър в Норвегия или където и да било по света като посещения в различни държави си е част от неговите служебни задължания и отговорност – вкл. контрол и проверки, дори внезапни, на различни бг дипл.мисии по света,а не на 2-3 едни и същи държави от години?!Посещенията на държавници по едни и същи държави *по бройка* и заради изборна бройка говорят сами по себе си за ЛИПСВАЩА СОЛИДНА И СТАБИЛНА ДЪРЖАВНА ПОЛИТИКА ЕДНАКВА ЗА ВСИЧКИ БЪЛГАРИ дори към 2010г. и то при нарастващ брой соленички вече държавни членства,а въпрос за *стратегия* се повдига /умувах доста по отговора и още се чудя да се смея ли или да плача,понеже не ми е ясно в какво състояние и настроение са поднесени отговорите?!/. *Диалога* е определено крив и направо липсващ поне – 1.между България и българи зад граница,2.между българи в България и българи зад граница,3.между емигранти в САЩ и емигранти из Европа/други геогр.райони, 4.между бг народ и бг държавници, 5.между *онлайн* и *офлайн* българи по света и у нас. То държавна политика и ясна стратегия за българите в България няма и за бъдещето на България като цяло,камо-ли стратегия за българите в чужбина. Да не говорим че няма дори актуални цифри и данни на населението или актуализирано преброяване последните 10г.,а за избори и допълнителни СИК и МИР-Чужбина се стягаме по света и у нас,а кой-колко-къде и защо не е ясно никому – ни в България,ни зад граница.Ами освен ти да сътвориш,Любо, някой нов и уникален математически модел за бързо преброяване и поне логично натъкмявне на бг населението преди 2011г.ако може,защото е нужен и за адекватно изчисляване на изборния вот с методи,но пък и модела трябва да е актуален за уникална държава като България с неактуализирани от 10г. цифри и данни за собственото си население. Иначе моите познания се разтягат в доста сфери и боравя с целият to be or not to be спектър от стратегически модели,симулации и вероятности,но предпочитам да работя с реални и минимум логични цифри и данни от достоверни източници,а не по цифри изсмукани от потъналото в прах двд от 2001г на НСИ или пък по общи министърски приказки,голи партийни свади без конкретни цифри в НС дори. Така че и да иска да помогне човек конкретно с професионален анализ – дори за изработване на стратегия,с изборен кодекс, изчисления и каквито и да било конкретни стратегически анализи и експертизи в полза на Родината не намирам рационален смисъл в пилеене на време по негодни за употреба цифри и данни с *изтекъл срок на годност* – да не говорим за шокиращи медийни такива вариращи с милиони. Eто на м-р Младенов казва *Въпросът не е в това дали има стратегия или няма стратегия, въпросът е какво се прави реално с тези хора, защото има различни групи.* преди да се доизкаже като посредствен служител от ДАБЧ за сп.Родна реч,вместо за стратегията, която според него *Със сигурност има и нова, и със сигурност тя е актуализирина , със сигурност някъде се правят и отчети за нейното изпълнение*????????????????
    Прекрасен е твоят значителен личен принос в много отношения,както и някои твои идеи и предложения,които заслужават абсолютно внимание,Любо, та по-добре поканете м-р Младенов във Франция /Норвегия не е член на ЕС,а и излиза доста солено за бг стандарт и бюджет престоя!/ та поне там да изясните съвместимостта м/у Европейската Конституция и Конституция на РБ,но основното предизвикателство е липсващ диалог и почти невъзможен дебат – да не говорим за приложение на мащабни проекти в условия на *преходна*/неактуализирана към 2010г. Конституция насред куп половинчати реформи и несъвместими един с друг проектозакони – ни с вътрешно,ни с международно законодателство.

  6. Не съм се изразила точно, когато говоря за присъдата над Сакине Мохаммади Аштияни – имам предвид за обществената реакция СРЕЩУ тази присъда, а не в подкрепата й. Извинения.

  7. Таня, с това твоето избухливо, прескокливо, обвинително и безредно говорене, зад което стои много малко четене и много голяма доза инерция и високопарност, е наистина трудно човек да се съсредоточи и да хване нишка за отговор. Речта се възприема по-лесно, когато почва отнякъде и завършва с нещо – иначе става, все едно човек се опитва сам да се надприказва и да се надвика.

    По няколко пункта само:

    1 – Някой е казал, че отговорът на мин. Младенов по въпроса за консултативните органи е „грешен“?? Не намерих такова твърдение, нито тълкуване. И Еврочикаго, и аз коментираме, че отговорът на министъра е отговор на неинформиран човек, т.к. ЕДИНСТВЕНАТА асоциация, която такива (верно – несъздадени) органи или съвети събужда у него, е за създадени ОТ или принадлежащи КЪМ кадровия състав на дипломатическите ни служби – цитирам: „Не може да има такова нещо, не може да се създават към посолствата органи, каквито и да са, които и да са част от дипломатическата служба – това е много ясно“.
    НИКОЙ тук не оспорва истинността на факта, че такива консултативни органи или съвети не съществуват – Еврочикаго на първо място. Това, което ти убягва, е изразеното и редакторско, и мое виждане, че министърът не познава законовата постановка точно в тази си част, която указва точно „произхода“ на такива съвети, които, от своя страна, законодателят НИКЪДЕ не „зачислява“ към щатния състав на дипломатическия ни корпус зад граница.

    В допълнение: „Време е да се научи да чете българският гражданин по света и у нас собствените си закони и да се възползват българите от правата си дадени по закон и конституция своевременно…“ – страшно права си. Бих допълнила само, че е време и на българските най-високи дипломати да свършат същата работа, за да са адекватни в ситуация на „вербална престрелка“, особено, когато става дума за предварително и писмено поднесени въпроси.

    2 – (по повод случаите Резински и Митрова, които г-н министърът етикира като „измислени“) „Дори е недопустимо да се пилеят ценни държавни ресурси и време в единични частни случаи -особено на фона на безброй много по-фрапиращи и крещящо-належащи КРИЗИСНИ СЛУЧАИ И СИТУАЦИИ,касаещи милиони българи по света *между 2 стола…*“ – Таня, българските медици в Либия също бяха частен, индивидуален случай – и него ли ще го обявиш за „нищожен“?? КОЛКО ценни държавни ресурси и време са отделили световните медии и правозащитници в подкрепа присъдата за линчуване на Сакине Аштиани, според теб – някой и друг час през седмицата за списване на дописка, имейл, декларация, петиция, някой и друг телефонен или Скайп-разговор?? Това, че милиони българи по света страдат от неадекватно обслужване в дипломатическите си мисии е съвсем друг казус, който НЕ омаловажава тежестта на горните три! Все едно да кажеш, че Гошо няма право да си купи кола, защото в цялото съседно село няма ток.

    Работа на медиите е да информират по ВСЯКАКВИ казуси, включително единични, индивидуални – никъде няма професионален етически код на журналиста, който да постановява право на мнозинството да получи повече гласност от единиците! Нашата консулска служба може и да не е на 100% адекватна, когато обслужва граждани по визови или други „банални“ проблеми, но че спасява български граждани от смърт и зандан – е това ти го гарантирам. При все „огромните“ профукани средства за индивидуални случаи като няколкото, за които със сигурност знам.
    Приоритет на назадничавите общества е „да замитат под килима“ неудобните казуси, степенувайки ги по ВАЖНОСТ (и 5, и 505 болни – всеки един от тях все е болен), а не знам какво да кажа за менталния апарат на гражданите и също и за държавниците, които ги омаловажават по ценз „бройка“.

    Поздрави.

  8. До Tchekov:
    Извинете ни, но сме пропуснали да отбележим датата на срещата на Младенов в Чикаго (а тя е преди получаване на наградата от Асен Йорданов) Дали сме само линк на 3-ти ред:
    https://www.eurochicago.com/2010/10/mladenov-v-tchikago/
    който линк сигурно ви е убягнал от погледа. Пак заради малкия ни екип не успяваме да свършим всичко своевременно. Простете!

  9. Tаня, отлично разбирам, че редакцията на Еврочикаго, не задоволява вашите изисквания, но в много отношения ни критикувате въз основа на предположения. И понеже в последно време много обичам да давам примери с Д.Бербатов (не че се сравнявам с класата му) ще кажа, че това ми прилича на критики към него без да е гледан мача. Не че и аз съм бил на мача ( и тогава и в момента съм на друг континент), но на мен поне ми е разказано как е протекла срещата.
    Ето няколко уточнения по реда както сте питали:
    Въпросите до министъра са били връчени в писмен вид и заради това към първия има «20 реда становище». На практика той е предпочел да отговаря устно и устно му е зададен само «само 1то изречение за коментар» така, че критиката ви не е основателна. Колкото до това какво сме се сетили и защо не сме го питали за експертите – министърът не е отговарял на пресконференция за медии и дори някои от предварително написаните въпроси са спестени (и не са задавани устно) поради факта, че хората в залата не биха изтърпяли всеки един присъстващ да зададе по 5 въпроса, а още по-малко (както давате съвет) да коментира отговорите…. и т.н.
    Таня, исках да ви отговоря на всеки ред и на всеки упрек, но днес няма да ми остане никакво време, тъй като възникнаха обективни пречки, които не ми позволяват да завърша. Утре ще продължа. Още един детайл – Еврочикаго се финансира само с личните средства на собственика му, не получава пари от реклама, първо (и по-патетично) защото желаеме да сме независими и второ (и по-прозаично) просто нямаме рекламен отдел и време за това. Редакцията се състои от мен, и 3-ма редактори доброволци – БГ, АНГЛ. И РУСКИ и фотограф по съвместителство. Мисля, че критиката ви е по-добре да насочите към всички онези медии в БГ които не намерат място и време да отразят дори високата награда на свой колега – линкове:
    https://www.eurochicago.com/2010/10/asen-yordanov/
    https://www.eurochicago.com/2010/10/asen-yordanov-nagradata/
    … та камо ли да пишат какво се случва в Чикаго или на други краища по света. А сега останете със здраве!

  10. Таня, защо не поканите министър Младенов в Норвегия, и му зададете на спокойствие там твоите въпроси ? Българите в Чикаго това могат, това правят, но и то е повече от всички останали взети заедно. Твоите коментари ме навеждат още веднъж на мисълта, колко е точно предложението на Еврочикаго за \"Обществени съвети\" към българските посолства.
    Българите са така : като се съберат трима на едно място и почват да се карат. Затова Общественият съвет трябва да е изборен орган, работещ на обществени начала. А не както сега : вие сами знаете как е.

  11. Два дни преди прес-конференцията на Николай Младенов в Чикаго, българският журналист Асен Йорданов направи в Лайпциг нечувани до сега изявления относно политическата обстановка в България.Не е възможно министър Младенов да не е знаел за тях. Жалко че никой не го попита истина ли е това което каза в Германия (и пред цяла Европа)българският журналист и защо българските медйи премълчаха международното отличие получено он Йорданов?

  12. 1.Защо се състои 1ви въпрос от 20реда становище вместо да се предостави само 1то изречение за коментар от страна на външния м-р,без много обяснения до ниво губене на основната мисъл ?!
    – Може ли да чуем поименно кои са в тази група нар.п-ли дето ще викне министъра след Вашингтон относно *въпроси,които са свързани и трябва да се решат комплексно*??? Не се ли сетихте да запитате веднага от Еврочикаго кои са поредните *екперти* и реални ли са въобще очаквания да им стигне на подобни по-малко от 1г. за анализ и разрешаване на комплексни въпроси преди избори 2011?!
    2. Защо не са формулирани въпросите ПРЕД външния м-р по време на интервюто във вида,в който се поднасят като ред.коментар,т.е. СЛЕД министъра с цитирани закони/източници,но при свършен факт спрямо *нивото на въпросите* в присъствието на външния м-р?!
    – Кое му е грешното на отговора – казва човека кратко,ясно и правилно че не знае да има подобни *консултативни съвети* – НЕОСПОРИМ ФАКТ Е ЧЕ НЯМА ТАКИВА – освен това е прав м-р Младенов,че въпроса е зададен неправилно,защото НЕ Е работа на дипл.мисии да създават подобни *консултативни органи към дипл.мисии*,а е въпрос на българско самосъзнание и активността на българите зад граница,за което по-скоро българските емигранти е редно да бъдат самокритични по оношение на липсващи ОКС-та и липсващ Нац.съвет на българите зад граница към 2010г., а не само да се критикуват бг държавници с повод и без повод.Време е да се научи да чете българският гражданин по света и у нас собствените си закони и да се възползват българите от правата си дадени по закон и конституция своевременно – с по-малко хленчене и плюене,без прехвърляне на отговорност и без излишно преувеличаване на българската РЕАЛНОСТ.
    3.Това ли са ВСИЧКИ зададени по време на интервю с м-р Младенов в Чикаго въпроси?! Колко българи от колко държави са изпратили предварително въпроси до Еврочикаго и колко българи присъстваха в Чикаго?! Колко време отдели м-р Младенов за срещата с българите в Чикаго?! Отделено ли беше време за *въпроси от публиката* след като се публикува само 1 реплика от страна на публиката *Да, в момента няма, но по закон трябва да има*,която пък доказва поредното неправилно тълкуване на закона и то без доп.забележка/поправка на редакцията?!
    4.Не е ли редно според Еврочикаго да се предоставят на свободно читателско мнение *нивото* и на въпросите,и на отговорите от интервюто-среща с м-р Младенов – БЕЗ ДА БЪДАТ НАСОЧВАНИ И ПОВЛИЯНИ от редакционен пост-коментар залепен *случайно* НАЙ-ОТГОРЕ,НО ПРИ СВЪРШЕН ФАКТ, ЗАД ГЪРБА НА ВЪНШНИЯ М-Р и ПРЕДИ читателски мнения и коментари?!
    – Защо да е неправилно мнението на м-р Младенов,че е излишно да се преувеличават и политизират индивидуални случаи на хора *с българско самосъзнание и бг паспорт*/ по медийно описание?!/ като въпросните Ризински и Митрова и да се използват особено пък подобни местни натъкмени балкански единици очевАдно за ескалиране на повече от излишни стари двустранни балкански конфликти от ганьовски характер,които ощетяват допълнително България?! Дори е недопустимо да се пилеят ценни държавни ресурси и време в единични частни случаи -особено на фона на безброй много по-фрапиращи и крещящо-належащи КРИЗИСНИ СЛУЧАИ И СИТУАЦИИ,касаещи милиони българи по света *между 2 стола…* с двойно гражданство,които от години и с поколения ежедневно се сблъскват с ПОСТОЯНЕН ТРИКРАТЕН ОТКАЗ ЗА СЪДЕЙСТВИЕ / от бг дипл.мисии,от БГ и от страната по местоживеене/ и на които никой не обръща внимание – дори докато се води контрастна предизборна борба за право на българите с 2но гражданство да бъдат в НС заради едноличните интереси на единици,а без стабилна държавна политика и без солидни закони предвиждащи постоянен адекватен държавен подход към КРИЗИСНИ СИТУАЦИИ на хора с 2но гражданство поради всичките му отрицателни нюанси,които са много по-съществен момент отколкото интересите на 1-2 медийни жерти или на 1-2 кандидат нар-п-ли с 2но гражданство засили се да променят прибързано закони,за да си донаместят интересите.
    5. Защо въобще е нужен обхватен пост-ред.коментар на редакцията на Еврочикаго – по-дълъг от статията и интервюто – вместо цитати, конкретни примери с конкретни източници и закони от ред.коментар да са били по-скоро част от самото интервю,но формулирани кратко и точно с ясно зададени въпроси към м-р Младенов в негово присъствие,а не след министъра да се лепят редакторски *случайни детайли* чрез до болка познати cut&paste,които сме прочели вече 1000 пъти -целящи също така до болка познатите изтъркани дори онлайн плювни на народа спрямо бг държавници?!Та с 2 думи какво ново всъщност споделиха въобще българите в Чикаго с външния министър или всеки си пее старата песен на 1 глас *по нашенски* с наизустен текст нагаждайки си гласа според настроението на деня?!
    -Защо като се споменава процес на учредяване на ОКС-та в пост-ред.коментар по-скоро не се обясни на м-р Младенов инициатива в проект и не се зададе конкретен въпрос дали може да се очаква конкретна подкрепа от МнВР за подобни проекти по инициатива на българите зад граница?!
    Това интервю-статия-ред.коментар така поднесени не ви ли се струват по позната стара БГ рецепта за провеждане на *демократичен и професионален открит обществен дебат* състоящ се от стари бг ленти с преповтарящ се сценарий – от Алеково време насам все *до Чикаго и назад*,а от по-ново време през Евро до Чикаго,та минимум 2 пъти назад???

  13. Най-адекватен и информативен е редакционният коментар (или анализ) на Еврочикаго, в който по дискутираните въпроси има много повече яснота, факти и background, отколкото, вярвам, в главата на външния ни министър. Изрични благодарности към медията, че насочи вниманието ни към втората част от горното изречение.

  14. „Визията“ на мин. Младенов, че „сигурно“ има някакви стратегии и че „сигурно“ те са добри и някой работи по тях, е абсолютно несериозна. Смятам, че мин. Младенов „сигурно“ не е запознат и с една осемдесета от нещата, върху които е бил помолен да коментира. Смея да съдя, че външният ни министър приема българската емиграция като нещо извън своя собствен длъжностен ресор. Но е хубаво, разбира се, когато основания за подобни заключения произтекат реално от негови собствени „печатни“ думи.

    Подценяването и критиката към медиите в отговора към втори въпрос е вече престъпно несериозно! Десетилетия сме наблюдавали негативите върху недействащия адекватно и политически избирателен апарат за обществено осведомяване. Тълкувам думите му като призив да се върнем стотина крачки назад в медийните и граждански свободи, нещо, тотално нерезонно на фона развиващата се млада българска (пишман)демокрация.
    Проблемът на един български гражданин е точно толкова проблем и има точно толкова право на гласност и обществена подкрепа, колкото всеки друг проблем, касаещ всеки друг бг гражданин или бг общност (пример – бг медиците в Либия – там многоуважаемият г-н Костов, находящ се в своя нов политически ренесанс, да отговаря).

    На мен лично ми се иска МНОГО Министърът без портфейл да уважи вас, най-многочислената бг диаспора, а защо не и, по съвместителство, да се разходи на Север към Монреал и/или Торонто, а после и към Латинска Америка, където бг гласоподаватели също живеят. Командировъчни от данъкоплатеца – бол, а диалог с официалния общ „медиатор“ между бг държава и бг емиграция не се води само по електронните медии и с линкове към спорадични някакви интервюта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *