Home » Избрано

Проповедници: Правете йеховисти тук, не напускайте България

2010.09.04 Няма коментари
Spread the love

Автори: ПЛАМЕНА ДЖЕНЕВА, СТАНИСЛАВ ДИМОВ

„Не напускайте страната. Със заминаването си в чужбина намалявате шансовете да разпространявате вярата тук.“ С такива призиви чужд лектор се обърна към делегатите на областния конгрес на „Свидетелите на Йехова“.
Репортери на вестника се внедриха вчера в първия ден от събиранията, които се провеждат в Студентския град в столицата, и станаха жертва на опитите на последователите й да ги приобщят. Още с влизането в залата репортер на вестника, видимо новобранец в църковните дела на йеховистите, бе приканен от усмихната „свидетелка” да се присъедини към частните сбирки, които се правят в столичния жк „Младост” всяка неделя. Делегатите бяха около 500 от цялата страна. Сред тях имаше възрастни жени, много чужденци и още повече деца. Всички те седем часа слушаха дълги лекции и пяха песни.
Въпреки форума за просветени „свидетелите” не пропускаха възможност да привлекат в лоното на църквата си и свежи попълнения. Сред редовите членове на сбирката бяха попаднали и просто любопитни млади хора, които се радваха на специалното внимание на услужливите „братя” и „сестри”.
Събитието бе обявено от 9,20 ч. Точно в уречения час делегатите вече се бяха строили в залата и припяваха „песен 118 и молитва”, всички изправени на крака. Оказа се, че всеки йеховист задължително е оборудван с книжка с псалми и с ноти към тях.
Още по-важен атрибут обаче се оказа тяхната алтернативна библия. „Откъде мога да си я купя”, попитахме един от последователите. Възмутен, младият мъж отвърна: „Ние не сме търговски обект. Библията не може да се купи. Но ако искате, можете да дарите пари на църквата срещу едно копие.” След което вече любезно ни предложи да ни заведе в почивката между лекциите и псалмите до „книжарницата”. А кутии за дарения има на няколко ключови места в залата, така че да не останат незабелязани.
Почти никой обаче не помръдва от мястото си. Програмата е запълнена до 12,10 ч, когато е първата почивка, като за тези три часа нито един последовател не излезе навън. За сметка на това се изредиха лектор след лектор, които с подчертано чуждестранен акцент разказваха истории, подкрепени с текстове, носещи заглавия като: „Синът желае да разкрие Бащата”, „Съпрузи, общувайте със своите съпруги!” и „Деца, общувайте със своите родители!” Всички те бяха облечени с подчертано много скъпи дрехи.
В поредната проповед лекторът разказва как Исус Христос служел в небесния храм на Йехова като първосвещеник и давал надежда на другите. В този момент зад гърба ни се чуват две детски гласчета, които повтарят като мантра „Исус, Христос, Исус, Христос…”.
Друго дете пък бе оставено да рисува с пастели, докато родителите му слушат и си водят строги записки от лекцията. Щом приключи с рисунката, хлапето поиска да покаже творението на майка си, но бе принудено да замълчи само с един сърдит жест с ръка.

Източник: Монитор
http://www.monitor.bg/

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.