Home » Избрано

Откриха огромни залежи на шистов газ в Северна България

2010.09.04 Няма коментари
Spread the love

Свръхогромни залежи на шистов природен газ се крият в Северна България. Второ геоложко откритие на шистов газ е направено у нас – нарича се “Етрополска аргелитна формация” и е на територията на областите Ловеч и Плевен. Повече инфо за шистовия газ вижте тук (линк).

“Прогнозните ресурси в него се оценяват на 300 млрд. куб. метра и 56 млн. куб. м извлекаем кондензат по данни на министерството на околната среда”. Бомбата хвърли енергийният министър Трайчо Трайков по време на петъчния парламентарен контрол.

За сравнение – потреблението на газ у нас през 2009 г. е било 2,5 млрд. куб. м.

“Разкритието направихме преди около месец. Недалеч е от първото откритие на шистов газ край с. Девенци. Да, прогнозният ресурс е 300 млрд. куб. м, но тепърва ще се оценява какво количество газ може да се извлече”, обясни пред “Труд” Кольо Тонев, управител на българското поделение на американската компания “Дайрект петролеум”.

Същата фирма преди време откри залежи на шистов газ край с. Девенци, което се оценяваше на 6 млрд. куб. метра. Вчера обаче министър Трайков съобщи, че геоложкото откритие “Койнаре” е с прогнозни ресурси от 8 млрд. куб. м и тепърва ще стане ясно какво количество може да се извлече. Очаква се концесия за добив да бъде дадена през 2011 г., допълни Трайков.

Досега са получени седем заявления за проучване на находища за шистов газ – от “Шеврон” и “Интегрити тауърс”, каза още министърът. В момента тече подготовка за откриване на конкурси.

Миналия месец американският посланик у нас Джеймс Уорлик заяви, че ако бъде доказано наличието на шистов газ в страната, от него могат да бъдат добити 25 млрд. куб. метра.

http://www.trud.bg/

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.