Home » Избрано

50 БГ звезди укрили данъци за 6 млн. лв.

2010.09.04 Един коментар
Spread the love

50 български певци са укрили данъци за 6 милиона лева, показа последната проверка на НАП. Родните изпълнители масово „забравят” да декларират и платят 10-процентовия данък, който се начислява на приходите.

Близо 30 млн. лева доходи от хонорари пък са укрили звездите на родната естрада и поп-фолк за последните 5 години. Това показват грубите сметки на проверяващите от Националната агенция по приходите, които в последните 6 месеца проверяват имането на популярните певци у нас. Досега бирниците са се разтършували из сметките на близо 50 от топ изпълнителите у нас. Шефът на НАП Красимир Стефанов коментира, че само двама представители на естрадния и поп-фолк сектор са
укрили данъци между 700 000 и 1 милион лева
Според източници на „Монитор” от разследващите сред рекордьорките била примата на българската естрада Лили Иванова. Тя забравила да декларира близо 1 млн. лева от хонорари и участия за последните няколко години. Половината от сумата лъснала, след като данъчните направили насрещни проверки на фирми и физически лица, които са наемали първата дама на естрадата. Другата половина пък изплувала от сметките на певица. С лоша данъчна дисциплина се оказала и друга видна естрадна певица – Кристина Димитрова. Източници на „Монитор” обясниха, че изпълнителката на „Детски спомен” е декларирала, че
живее охолно на гърба на свои приятели
От финансовите й документи се виждало, че получила 300 000 лева назаем. От тези пари обаче звездата не върнала и стотинка досега.
Шефът на НАП подчерта, че само за месец след проверките естрадните ни изпълнители са променили коренно поведението си, както и техните продуценти.
Важното е да дисциплинираме даден бранш категоричен е Стефанов. По думите му укриването на данъци е национален спорт в страната.
„В периода на прехода е гордост да си скриеш данъците, но с нашите действия мисля, че ще успеем да накараме хората да си ги плащат”, категоричен е данъчен №1.
Според действащия у нас закон след прага от 50 000 лв. годишна печалба на печалбите от дейността на самоосигуряващи се физически лица те са длъжни да започнат да начисляват на хонорарите си ДДС. Така ако един певец взема примерно 5 бона за участие, след регистрацията той е длъжен да увеличи хонорара си на 6000 лева и да внесе 20-те процента в държавната хазна. Освен това той трябва да фактурира това си вземане и по този начин лесно ще се провери
кога какви пари е получавал от пеене
по кръчми и концерти. Привилегиите, които получават в замяна, са възможност да изтеглят платеното ДДС върху сценичните костюми, реквизита, платени храни и напитки, дори закупените автомобили. След като певците не са се регистрирали по ДДС, реалната щета, нанесена от тях на бюджета, е много по-голяма от очакваната.
Списъкът на бирниците
В списъка на бирниците в момента фигурират имената на Алисия, Тони Стораро, Тони Дачева, Кали, Мария Илиева, Графа, Нели Рангелова, Орлин Горанов, Тони Димитрова, Силвия Кацарова, Кристина Димитрова, Софи Маринова, Сашка Васева, Десислава, Емануела, Цветелина, Таня Боева, Мира, Устата, Теодора и Ерик. Поводът за проверките са многобройните сигнали, че певците масово укриват голяма част от доходите си.
Преди няколко месеца пък данъчните започнаха проверка на приходите на други 16 звезди, сред които Лили Иванова, Ивана, Васил Найденов и костинбродския славей Азис.
Къщите и колите на певците също под прицел
Освен доходите служителите на НАП проверяват имотите и колите на певците, както и разходите им. След това ще се направи сравнение на установената собственост и доходи и декларираните такива.
При разминаване проверката ще бъде задълбочена. А ако проверяваният не може да докаже произхода на доходите и имуществото си, ще бъде възложена ревизия, която ще приключи с ревизионен акт и наложени данъци върху укритите доходи. При данни за данъчно престъпление материалите от проверката ще бъдат предадени на прокуратурата.
От приходната агенция вече са изискали от всички продуцентски компании писмени справки за ангажиментите и възнагражденията, които са платени на изпълнителите. Освен това ще се извършват и т. нар открити наблюдения на НАП в заведенията, в които популярните изпълнители имат най-често участия. Инспекторите ще следят за оборотите в заведенията,ще проверяват каква част от входните такси се отчита като оборот, както и начина на заплащане на хонорарите на звездите.
Стотици лимузини на мушка
Над 600 суперлуксозни лимузини са набелязали данъчните по време на своите проверки по Черноморието. Бирниците водят регистър на луксозните автомобили, които всяка вечер паркират пред заведенията в курортните комплекси. Техните собственици също ще бъдат проверени от НАП дали имуществото им съответства на декларираните доходи.
„При положение, че средната работна заплата в България е в порядъка на 400-500 лева, кола, която струва 100 000 лева, представлява сериозен интерес за нас. Освен това в момента се визуализират и луксозни имоти и съответно от съответната община да изискат справка за строителните разрешения на тези имоти. На тези собственици също ще бъде направена проверка”, обясни още Стефанов.

Източник: Монитор
http://www.monitor.bg/

One Comment »

 • НАТАЛИЯ said:

  Звездна чест

  НАТАЛИЯ ФИНАШКОВА

  Винаги съм се чудила какво означава думичката „чест” по нашите балкански географски ширини. И как подобно безценно човешко качество се превръща в дъвка в устата на различни звезди и звездички, които се опитват да греят по родния небосклон.
  Та за какво иде реч? Вчера за пореден път стана ясно, че част от любимите български изпълнители имат изключително лоша данъчна дисциплина. Или по-точно казано – нямат такава. Забравят за сериозни хонорари от участия или се опитват да мамят данъчните, като си измислят щедри приятели, които ги отглеждат „безвъзмездно” и осигуряват от добра воля лукса, в който живеят.
  Причината е ясна – никой от големите не иска да плаща данъци на държавата. Както добре е известно, най-тежкото нещо за българина е да му бръкнеш в джоба. А очевидно, колкото по-препълнен е този джоб, толкова по-трудно оттам потичат пари към държавната хазна.
  И тук идва логичният въпрос – след като никой от тези хора не иска да дава пари на държавата, защо очаква, че тя трябва да направи нещо за него. Не говоря само за така модерната тема за безследно изчезналите пенсии на звездите на естрадата, а като цяло. Въпреки че според мен голяма част от тези изпълнители нямат никаква нужда от парите за старост.
  Тези средства могат спокойно да бъдат раздадени на куп други творци и артисти, които измират в мизерия по разни рушащи се старчески домове.
  Защото, след като всички искат да има пътища, пари за здравеопазване и образование и всякакви други мащабни разходи, за които се разчита на държавата, някой трябва да се погрижи тези пари да влязат в държавната хазна. И когато хората плащат, след това имат право да се оплакват. Да потърсят сметка за парите, които са вложили в страната си.
  У нас естествено не е така. Ако някой чуе претенциите и мрънкането на хората, ще реши, че ежегодно най-чинно вкарват стотици хиляди левове в хазната, които после не се връщат под никаква форма при тях. Манталитет, ще кажат някои. Липса на дисциплина и класа, мисля аз.
  Срамно е хора, които 365 дни в годината дефилират по столичните кръчми и булеварди с лъскави парцалки, скъпи лимузини и с бутикови гаджета, да не си плащат данъците.
  Не така, драги родни звезди. Както се казва Noblesse oblige ( фразата означава \"Благородството задължава\"). Тоест, след като си решил, че си хванал Господ за шлифера, ще си плащаш като поп. Просто защото се водиш \"каймак на обществото\". И колкото повече noblesse, толкова повече oblige. И реципрочно – ако нямаш достатъчно noblesse, явно не си на правилното място в обществената стълбица.
  И тук е моментът да споменем още един интересен факт. Обикновеният данъкоплатец, който ходи на работа с трамвая и си купува дрехи от \"Илиянци\", си плаща редовно данъците. И сметките за ток и парно. И здравните осигуровки. Но не защото е балък, а защото знае, че така създава бъдещето на държавата и децата си.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.