2024-04-20

1 thought on “50 БГ звезди укрили данъци за 6 млн. лв.

  1. Звездна чест

    НАТАЛИЯ ФИНАШКОВА

    Винаги съм се чудила какво означава думичката „чест” по нашите балкански географски ширини. И как подобно безценно човешко качество се превръща в дъвка в устата на различни звезди и звездички, които се опитват да греят по родния небосклон.
    Та за какво иде реч? Вчера за пореден път стана ясно, че част от любимите български изпълнители имат изключително лоша данъчна дисциплина. Или по-точно казано – нямат такава. Забравят за сериозни хонорари от участия или се опитват да мамят данъчните, като си измислят щедри приятели, които ги отглеждат „безвъзмездно” и осигуряват от добра воля лукса, в който живеят.
    Причината е ясна – никой от големите не иска да плаща данъци на държавата. Както добре е известно, най-тежкото нещо за българина е да му бръкнеш в джоба. А очевидно, колкото по-препълнен е този джоб, толкова по-трудно оттам потичат пари към държавната хазна.
    И тук идва логичният въпрос – след като никой от тези хора не иска да дава пари на държавата, защо очаква, че тя трябва да направи нещо за него. Не говоря само за така модерната тема за безследно изчезналите пенсии на звездите на естрадата, а като цяло. Въпреки че според мен голяма част от тези изпълнители нямат никаква нужда от парите за старост.
    Тези средства могат спокойно да бъдат раздадени на куп други творци и артисти, които измират в мизерия по разни рушащи се старчески домове.
    Защото, след като всички искат да има пътища, пари за здравеопазване и образование и всякакви други мащабни разходи, за които се разчита на държавата, някой трябва да се погрижи тези пари да влязат в държавната хазна. И когато хората плащат, след това имат право да се оплакват. Да потърсят сметка за парите, които са вложили в страната си.
    У нас естествено не е така. Ако някой чуе претенциите и мрънкането на хората, ще реши, че ежегодно най-чинно вкарват стотици хиляди левове в хазната, които после не се връщат под никаква форма при тях. Манталитет, ще кажат някои. Липса на дисциплина и класа, мисля аз.
    Срамно е хора, които 365 дни в годината дефилират по столичните кръчми и булеварди с лъскави парцалки, скъпи лимузини и с бутикови гаджета, да не си плащат данъците.
    Не така, драги родни звезди. Както се казва Noblesse oblige ( фразата означава \"Благородството задължава\"). Тоест, след като си решил, че си хванал Господ за шлифера, ще си плащаш като поп. Просто защото се водиш \"каймак на обществото\". И колкото повече noblesse, толкова повече oblige. И реципрочно – ако нямаш достатъчно noblesse, явно не си на правилното място в обществената стълбица.
    И тук е моментът да споменем още един интересен факт. Обикновеният данъкоплатец, който ходи на работа с трамвая и си купува дрехи от \"Илиянци\", си плаща редовно данъците. И сметките за ток и парно. И здравните осигуровки. Но не защото е балък, а защото знае, че така създава бъдещето на държавата и децата си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *