Home » Авторски страници

МЕЦЕНАТИ И СПОНСОРИ НА „БЪЛГАРСКИ ДНИ В ЧИКАГО – ПРОЛЕТ 2010”

2010.09.04 Няма коментари
Spread the love

Членовете на Българо-Американската асоциация са доволни и благодарни на своите меценати и спонсори в Чикаго. В нашия град има българи, които разбират и носят у себе си мисията на дарителството, в което изпъква грижата за българския дух и културно наследство. За тях се полагат особени грижи в една диаспора на десетки хиляди километри от корените си.

Откакто се помни човешкият род – винаги е имало хора, които са били най-паче поклонници на златото и охранените банкови сметки и други – които са били Христос, Омир, Леонардо да Винчи, Волтер, Сервантес, Шекспир, Отец Паисий или Левски. Имало е време, когато имането е било в ръцете на разумни хора. При император Август такъв е бил Гай Цилний Меценат – покровител на изкуството,
на писатели и философи, който е инвестирал неизброимо много сестерции в празни работи, както го укорявали онези благородници, за които редовните оргии замествали всичко друго. По неговото име сега е познато „меценатството” – онова своеобразно състояние на духа, благодарение на което Медичите издигат на пиедестал гениалността на италианските майстори, дали на човечеството Ренесанса. И в България е имало такива хора. Винаги пред очите ни са двамата, седнали пред входа на Софийския университет братя Евлоги и Христо Георгиеви, които ни го подаряват преди сума ти години. Но от доста време вече не се чуло и видяло българи – сега вече има и много по-богати, да са дарили на обществото друго такова нещо, театро, галерия, филхармония или поне класна стая.

Разбира се между меценати и спонсори има съществена разлика. „Меценат” е човек, който покровителствува, материално подпомага изкуството и културата, без да има каквато и да е своя облага от това.
„Спонсор” е човек или група, които подобно мецената поддържат даден талантлив творец или обществено дело. Само че при спонсорството не всичко се ръководи само от сърдечните емоции, а и от регулиращи правила. Спонсорирането има възвращаемост – отчисления от данъчната ставка на личността или фирмата, реклама, популярност идваща от това, че името на благодетеля се свързва с добро дело или прославени изпълнители, изобретатели, шампиони…

Спонсорът може да обезпечи покупката или наемането на сграда за Български културен дом, примерно в Чикаго, и да получи полагащо му се опрощение на данъци, да се договори да стане мениджър в новия културен център, където да кани гастролиращи артисти и пр. А може да стане и меценат, като само името му ще си намери място в историята. С този жест, обаче, и меценатът и спонсорът ще повишат своя рейтинг, ще спечелят уважението на хората. Ще извършат благородно и велико дело.

Преди години Хуан Антонио Самаранч осигури Олимпийските игри и Олимпизма с огромни средства. Той организира спонсорски мероприятия и се договори за телевизионните предавания с могъщи компании. Днес Олимпийските игри и Олимпизмът са сред най-големите и добри завоевания на човечеството.

Но какво би привлякло спонсори за културните и други обществени прояви в Чикаго? Българо-Американската асоциация, организация с нестопанска цел, години наред вече има свои меценати и спонсори, благодарение на които се организират всички прояви, включително и „Български дни в Чикаго”. Мнозина се явяват по същество едновременно и меценати и спонсори Запознаваме ви с неколцина от тях.

Доктор Виолета Симов – Динева

Доктор Виолета Симов – Динева е сред меценатите, благодарение на чиято материална помощ сме успявали през годините да организираме както поредицата „Български дни в Чикаго”, така и други мероприятия. Тя е сред най-познатите и утвърдени имена в българската общност. Годините и опитът й в общение с хората и оптимистичната нагласа на посланията, които изпраща към тях, спомагаха за успешното реализиране на нашата програма.

Д-р Симов е сред известните и предпочитани специалисти по вътрешни болести и гинекология в Чикаго. С безспорен професионален авторитет и достижения в американските медицински среди. Има номинации за приноси в областта на хуманитарната дейност в Чикаго. Известна е със своята благотворителна дейност в областта на духовното развитие на общността ни. Единствената у нас жена – носителка на най-високото отличие, давано от Светия синод. Дарител и спонсор, инициатор и поддръжник на различни хуманни, духовни и образователни инициативи сред общността ни в Чикаго.

Динко Динев,
Park Ridge Taxi and Community Cab

Динко Динев е възпитаник на Философския факултет на Софийския университет „Свети Климент Охридски”. Неговото присъствие в Българската общност в Чикаго е белязано с редица начинания и положителни факти. Той е основателят и пръв президент на Българо-Американската асоциация през 2002 година. Година преди това е сред вдъхновителите и създателите на първия професионално списван български вестник в Чикаго „България”, по-късно и „България 21 век”. По същото време създава и Футболна федерация на Българското Чикаго с първия футболен клуб в нея „Балкан”. От няколко месеца е член на Консултативния съвет на Американски университет в България.
Динев и неговата фирма Park Ridge Taxi and Community Cab са сред най-сериозните меценати на всички мероприятия на БАА в Чикаго, както и на други духовни и културни институции.

Динев е един от първите основатели и ръководители на Съюза на демократичните сили в Стара Загора. С идването си в САЩ той продължава да бъде сред онези хора, които динамично и ефективно доказват с личния си опит достойните пътища за адаптиране и успешен бизнес в новата среда. Неговият ръководен опит, нестандартно мислене, философски поглед върху живота и приятен хумор спомагат започнатото веднъж дело да расте и се развива.

Боянка Иванова

Основателката и директорка на Българското училище „Джон Атанасов” Боянка Иванова беше спонсор и патрон на Пролетната сесия на „Български дни в Чикаго 2010”. За всички членове на Асоциацията беше удоволствие и чест да работят в наградения с Български медал „Паисий Хилендарски” учебен, духовен и възпитателен център „Джон Атанасов” в Чикаго. Познат е с отличната професионална подготовка на учителския екип, съобразена с изискванията и програмите на българските училища. В същото време се знае и ползва и опит от американските учебни звена. Боянка Иванова има многогодишен стаж в училище „Будлонг” – едно от популярните американски учебни заведения на Чикаго.

Тя е сред първите членове на БАА, както и първата радетелка за съвременно езиково и духовно обучение сред българските деца в Чикаго. Като общественичка сред чикагската ни общност и в самата България, тя има особени заслуги за създаването на „Асоциация на българските училища зад граница”. С усилията на тази организация и държавната финансова и морална помощ, учебната дейност в редица български училища по цял свят придоби нови черти и стана много по-ефективна.

Българска Евангелска Божия Църква „Нов Живот”

Спонсор на БАА и „Български дни в Чикаго” е Българската Евангелска Божия Църква „Нов Живот”. Двете институции вършат едно и също дело – работят за духовното развитие на хората, в помощ са на общността при различни случай и необходимост В Асоциацията оценяват високо присъствието на членове и свещенослужители на Църквата по време на нашите работни сесии. Ние сме впечатлени от познанията и високото изкуство, с което лекторите от Храма представиха своите теми по време на поредните сесии на годишните ни семинари. Очакваме през идващите сезони това сътрудничество да получим още по-добро развитие.

Медиите в Чикаго: вестниците „България”, България Сега”, „Старт” и сайтът „Еврочикаго”.

От 2001 година Чикаго има своите забележителни медии, които дадоха правото на града да стане втората поред столица на Световните срещи на българските медии по света. Показателно е, че български печатни медии в САЩ сега се издават само в Чикаго. Сайтът „Еврочикаго” е сред най-популярните емигрантски сайтове в света. Нямаше да има такова развитие нито българският бизнес, нито българската култура и изкуство, ако не беше безрезервното меценатство на тези медии. Съобщенията и статиите, които те посвещават на духовния, културен и спортен живот сред българската общност, на празници и мероприятия, организирани от БАА и другите обществени организации, са половината от успеха, на който се радваме. Чрез тях нашата дейност и опит стават познати и популярни по цял свят. И само благодарение на това приносът ни като град с най-много българи в чужбина и съответно с най-голяма и разнообразна духовна, просветна, културна дейност, е познат и полезен навсякъде.

“Test of Chicago” (Българския вкус в Чикаго – пролет 2010): Гостилница „Вкусен Свят”, Ресторант „България”, Ресторант „Механата”, Магазин „София”

Има няколко прекрасни български ресторанта и магазини, които представят на пролетната и есенната сесии на „Български дни в Чикаго” своето виртуозно кулинарно изкуство. Постепенно традицията бе оформена като “Test of Chicago” – един малък панаир на вкусната храна с познатото високо качество на българската кухня. Вярно е, че си имат своята вярна клиентела точно поради специфичните си гостби и питиета. Но ето че на тези „тестове” хората могат да вкусят непосредствено най-хубавото от тези места без да правят маратонски бяг помежду им. Всичко е на едно място, може да се види, дегустира и прецени – кое най-подхожда на вкуса… Защото известно е – по вкус и цвят няма приятелство, всеки си обича своето!
БАА дава пистата и трибуните за това кулинарно надбягване. А нашите сесии стават по-атрактивни и темпераментни със своеобразния сладък край на програмата. Смятаме, че подобно спонсорство е много полезно и много приятно.

Българо-Американска асоциация – Чикаго.

Bd10p-MSF

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.