Home » Избрано

Хванати в клопки

2010.09.03 Един коментар
Spread the love

С Формула 1 Румен Петков сложи клопка на Борисов

Вестник “Сега” разкрива подробно скандала с необяснимото доверие, което премиерът Бойко Борисов е проявил към един от най-яростните си политически противници – някогашния вътрешен министър Румен Петков. Според „Сега” настоящият депутат от БСП, е успял да оплете в мегаломанските си планове за “Формула 1” правителството на ГЕРБ.

“Амбицията да се изгради на всяка цена писта за “Формула 1″ на терена на бившето военно летище в с. Доброславци край София забърка кабинета в грандиозен скандал.

Набедената за инвеститор в проекта фирма Emirates Associated Business Group (ЕАBG) обяви, че няма никакво намерение да влага пари в подобно начинание и е толкова разочарована от изопачаването на информацията от страна на българските власти, че няма да инвестира изобщо в България”, пише „Сега” на първата си страница.

От вестника направили запитване до въпросната фирма и получили “безпрецедентно остър отговор”, в който изпълнителният директор Раид Абу Худра заявява, че фирмата никога не се е сблъсквала с подобен непрофесионализъм и ще направи необходимото да предупреди партньорите си да не инвестират в България.
“EABG бе поканена чрез посредник от офиса на министър-председателя да обсъдим възможността за участие в проекта за “Формула 1”.

Ние споделихме пред посредника, че EABG няма да бъде заинтересована, но той спомена, че така ще се открие шанс и за други инвестиции, а проектът за “Формула ” е добра възможност, защото по него е свършена много работа. Ние бяхме в региона и решихме да се отбием за един ден и да проверим за какво става въпрос”, обяснява в писмото до “Сега” изпълнителният директор.

На 30 август хората на EABG се срещнали с премиера Борисов

и с различни представители.

“Изразихме притеснението си, че проектът е на много ранен етап, по него няма свършена работа – представиха ни се някакви скици и нещо като оферта, но когато помолихме за икономическата обосновка на проекта (най-малкото нещо, което трябва да се изготви преди подобен проект), ни бе отговорено, че няма нищо готово”, обяснява Худра.

Затова от фирмата обявили, че ще се върнат към проекта, когато получат доказателства за рентабилността на инвестицията, и заявили интерес към земеделието.

Скандалът избухва, когато пресслужбите на правителството и на Министерството на икономиката обявяват фирмата за държавна вместо частна, въздигат бизнесмена собственик Мохамед Абдул Жалил ал Блюки в шейх и раздуват подписания документ като го наричат “писмо за намерение”.

“Ние не сме шейхове, не сме държавна компания и на няколко пъти подчертахме това.

Шокирани сме от начина, по който бе представена темата, и веднага след връщането ни настояхме за официално опровержение. Бе ни обещано, че от офиса на министър-председателя ще бъде пратено съобщение, което да отрече тези новини, защото са фалшиви.

Никога не сме се сблъсквали с толкова непрофесионализъм в правенето на бизнес. Отношението към нас ни разочарова и унищожи шансовете за какъвто и да е бизнес в България. Ще се постараем да посъветваме партньорите и колегите си същото”, заключава Худра в писмото до “Сега”.

Вестникът уточнява, че в срещата при Бойко Борисов на 30 август участвали Румен Петков, който се е провъзгласил за “председател на организационния комитет за изграждане на трасето”, близкият му по плевенска линия председател на федерацията по мотоциклетизъм Богдан Николов, главният архитект на София Петър Диков и съветникът по сигурността на премиера Румен Миланов.

Заедно с хората от Абу Даби били Анастас Терзобалиев и Йордан Начев от “Международна компания за развитие на туризъм и недвижими имоти” ЕООД.

Премиерът Борисов казал за в. “Сега”, че приел представителите на фирмата

по изричното настояване на депутата Румен Петков и председателя на федерацията,

които твърдяха, че са намерили инвеститор за проект.

“Който и депутат да бе поискал подобна среща, бих се съгласил. Питайте тях защо собственикът бе представен като шейх, а фирмата – като държавна”, казал Борисов.

Компанията ЕАBG се занимава с телекомуникации, IT бизнес и електро-механиката, керамика, храни и кетъринг, салони за красота, но не и с писти за автомобилни състезания.

“Не е задължително фирма, която ще инвестира в писта за “Формула 1″, да е строила такива съоръжения. За това са необходими много пари”, казал главният архитект на София Петър Диков.

Според публикацията в „Сега” новината за предстоящия мегапроект, разпространена първо от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, веднага породила спекулации за цената на земята в района на село Доброславци.

Това не е първата спекулация около амбициите на Румен Петков за изграждане на писта за “Формула 1”.

Преди няколко месеца след посещение на премиера Бойко Борисов в Катар бе съобщено, че пистата ще се изгражда от смесена българо-катарска компания. Такава компания още не е създадена, а междувременно проектът е бил предложен на ЕABG.

В началото на юли 2009 г., няколко дни преди парламентарните избори, Румен Петков обяви сензационно, че България е пред подписване на договор за домакинство на кръг от шампионата на “Формула 1”.

Тогава от “Формула 1” не потвърдиха нищо от широко разпространените у нас изявления на Петков и те бяха приети като безобиден предизборен блъф.

Румен Петков е крайно активен деятел за развитието на мотоспорта. В края на 2007 г. той успя да привлече към плановете си и други министри от кабинета на тройната коалиция. Още като вътрешен министър, заедно с тогавашния министър на отбраната Веселин Близнаков, министъра на благоустройството Асен Гагаузов, зам.-министъра на финансите Кирил Ананиев и шефката на ДАМС Весела Лечева отидоха за пет дни в Монако на издръжка на Българската федерация по мотоциклетизъм.

После пък тази федерация получи близо 4 млн. лв. от т.нар. бюджетен излишък на кабинета Станишев, за да инвестира в пистата “Долна Митрополия”.

През последните 5-6 години на тема писта за “Формула 1” в България са се упражнявали освен Румен Петков и кметове на Сливен, кметът на Каварна и др.

http://frognews.bg/

Вкарали Доган в клопка с хонорара за ”Цанков камък”

Хонорарът по 4-те договора около проекта “Цанков камък”, който е получил Ахмед Доган, е договорен като 1 млн. евро и всъщност парите са близо 2 млн., а не 1,5 млн. лева.
Това съобщи пред bTV Елеонора Николова – експерт в Парламентарната комисия за борба с корупцията и конфликт на интереси по повод започналото вчера във Върховния административен съд (ВАС) дело срещу лидера на ДПС за парите, които е взел като консултант, предаде БГНЕС.

„Г-н Доган стои над нещата, той е много богат човек, но в един момент явно е назряла необходимостта да легитимира някакъв доход пред обществото и неговите помощници са му поднесли тези договори, защото договорът за поръчка е най-лесният начин да узакониш един доход, да го покажеш пред хората, но тези договори са много нескопосано направени, така че са вкарали г-н Ахмед Доган в клопка”, каза още Николова, цитирана от “Фокус”.

Тя допълни, че по закон – при нищожни договори всичко, което е получено по тях се отнема.
„А специално Законът за конфликт на интереси казва, че ако парите са получени в условия на конфликт на интереси, т.е. ако съдът приеме тезата, че г-н Доган не ги е получил в качеството си на консултант и специалист, а ги е получил в качеството си на политик, ще се установи тезата, че той се е поставил в икономическа зависимост от „Минстрой Холдинг”, добави Николова, която отбеляза, че консултантските договори и политическата дейност са несъвместими.

“Изключително съм удовлетворена, че съдът допусна доказателствата и задължи Министерски съвет да представи доказателства за това по какъв начин са финансирани проектите, които са предмет на договора, има ли вложени държавни пари или евентуално пари, привлечени от ЕС. Освен това, съдът вмени много справедливо на г-н Доган да представи изпълнението по тези четири договора и да докаже своята правоспособност и правосубектност”, каза още Елеонора Николова.

Вчера съдът задължи лидера на ДПС да предостави дипломите си, с които да докаже, че е можел да консултира проектите.

http://dnes.dir.bg

One Comment »

 • от АЕЦ said:

  Показателен пример как и какви договори се подписават в България!
  Истината лъсна само защото е Формула 1 и хората знаят повечко неща за нея. А как мислите се подписват договорите в АЕЦ Козлодуй и за новия Белене?
  Там посредниците са още по-видни начело с г-н президента Гоце.
  На сайта Еврочикаго.ком (изписва се Eurochicago )потърсете в търсачката му или в таговете името Котев и ще чуете истината от първо лице.
  Кога ще се събудиш, НАРОДЕ….
  Когато гръмне Козлодуй ще бъде късно!

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.