Home » Е-Списание

„Екогласност”: РИОСВ-Монтана крие информация за замърсяване на язовир “Огоста”

2010.08.03 Един коментар
Spread the love

До Борис Велчев – Главен прокурор

До Инспекторат при Министерство на околната среда и водите

СИГНАЛ

oт Национално движение „Екогласност”, представлявано от Петър Пенчев – зам.-председател и
от Гражданско движение „Културно-историческо наследство и мемориални паметници”, представлявано от Пламен Димитров – съпредседател

Относно: РИОСВ-Монтана крие информация за замърсяване на яз. “Огоста”

Уважаеми господа,

Със заявление по Закона за достъп до обществена информация поискахме от държавния регулатор по околна среда и води протоколите от последните години за извършените проверки на заустването и показателите на отпадните води от хотел и ресторант на Комплекс “Аугуста”, разположен върху стената на язовир “Огоста” – гр. Монтана, заедно с проверка на качеството на язовирните води в крайбрежната акватория около спортно-хотелския комплекс. Нашият интерес бе предизвикан от тревожните сигнали до нас на граждани – за постоянно течаща мръсна вода от Комплекс “Аугуста” направо в яз. „Огоста”, за което ние алармирахме с нашето заявление Регионалната инспекция по околната среда и водите(РИОСВ)-Монтана.
С отговор изх. № 1846/28.07.2010 г. бяхме уведомени, че “РИОСВ-Монтана не разполага с протоколи с данни по показатели на отпадъчните води от хотелската част, състояща се от бунгала и ресторанта на комплекс Аугуста” и “РИОСВ не разполага с протоколи от изпитване повърхностните води на язовир Огоста в посочения участък”. В писмото се съобщава наличие на изгребна шахта, която се почиствала периодично от „В и К” – Монтана, но съседи свидетелстват, че миризмите от мръсната вода са постоянни и водите на язовира около брега винаги са с характерната обемиста пяна от течните битови отпадъци, а с тези замърсени води се пълнят плувните басейни в комплекса за деца и възрастни. За съжаление контролният орган премълчава съобщеното от нас нарушение – постоянно течаща към язовира мръсна отточна вода от комплекса.
Недоволни от безхаберието на компетентния държавен орган за опазване на околната среда и водите, ние НАСТОЯВАМЕ за незабавна проверка и търсене на отговорност от собствениците на Комплекс “Аугуста” и от длъжностните лица, които умишлено прикриват дългогодишното нарушение, с риск за здравето на хората.

Приложение:
Мръсна вода от “Аугуста” в яз. „Огоста”.
Мръсна пяна край брега на яз. „Огоста”.

One Comment »

  • ivan said:

    Ако наистина е така аз знам от къде е снимката.А къде са органите на реда,които контролират къпещите се в тази забранена зона.И тези които ловят риба без билет.На тези нарушители им пречи явно а те на никой ли не пречат?Защо не се запитат от къде се пълни язовира каква вода идва и от къде в него.Аз мога да ви кажа,че толкова фекали,смет и какви ли не боклуци се изливат в реката пълнеща го,че едва ли тези пет бунгала и този ресторант са проблем за водата.Нека се затвори този комплекс.Че всички да се къпят само в забранени зони да останат поне 50 семейства без доходи а тези които не могат да плуват,не им се дави или майките с малки деца да ходят ако имат възможност в Берковица,Бързия и Вършец.Всичко май излиза,че е политика или просто завист.Аз мисля,че ако има неуредици с комплекса органите и собствениците трябва да търсят решение за разрешаването им.А не да се търсят начини и причини да се затваря.Гражданите на много градове могат само да мечтаят за такъв!

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.