Home » Е-Списание

За петте въпроса (съобщение на редакцията на Еврочикаго)

2010.08.05 3 коментара
Spread the love

Уважаеми читатели,
Съобщаваме Ви, че до днес – 5-ти август, на нашите въпроси по новия Изборен кодекс, единствено 2 парламентарни партии не са ни изпратили отговорите си. За сега няма да съобщим изоставащите, но тази от тях, която ни накара и нас и Вас, най-дълго да чакаме ще бъда обявена. Както вече бе казано – не може да има национално отговорна партия, която да няма мнение и позиции по тази изключително важна тема. Още по-тревожен е фактът, че партиите от НС са имали представители в специалната временна комисия по Изборния кодекс и те повече от 6 масеца са получавали народни заплати, за да работят по закона. Явно голям труд е паднал!

Ето защо и ние, като нашите депутати излизаме в отпуск и ще се върнем, когато получим отговор. Бихме ги разбрали ако си признаят, че не смеят да вземат позиции преди да разберат останалите (и вероятно най-вече в ГЕРБ), какво мислят, но до сега получаваме уверения, че се работи над въпросите ни.

По-долу следва написаното от нас още преди седмица, което се надяваме да се актуализира до следващата.

Преди 10 дни зададохме 5 въпроса до българските партии по повод на предстоящото изработване на нов Изборен Кодекс, електонното гласуване и правото на българите в чужбина да избират и бъдат избирани.

До днес все още не сме получили мненията на всички парламентарно представени партии, макар че, за да ни отговорят на някои партии извън НС им трябваше не повече от ден.

В Eurochicago.com решихме да направим отсрочка с публикуването  на вече получените  в редакцията отговори. Ще продължим публикациите едва след като получим и последното партийно становище, за да бъдат всички равнопоставени. Благодарим на първенците за изпратените до нас отговори, като в същото време настоятелно молим останалите да спазват поетите обещания.  За формациите извън парламента, които заявиха желание да ни пишат, а после не го направиха, можем само да кажем, че това си е за тяхна сметка. С усилия и активност само около изборите нищо няма да им се получи.  Показателен е фактът, че много от тях, не са актуализирали уебсайтовете си и дори контактната си информация. Всъщност, кой ли се интересува от това, след като българският гласоподавател все още не се е научил да си търси правата?

Линкове към публикуваните до сега отговори:
К.Костадинов (ВМРО): Държавната политика към българите зад граница се изразява с липсата на държавна политика
Д-р Петър Стоянович (Движение Гергьовден): ГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИТЕ ЗАД ГРАНИЦА ТРЯБВА ДА СЕ ЧУВА
Хр.Христова (НДСВ): Създадохме инфраструктурата за електронното гласуване още в периода 2001 – 2005 г.
ПП „Зелените“: Елекронното гласуване няма алтернатива в бъдеще
Б.Томалевски (ПП “Другата България”): Стига разединение, нека работим заедно за интересите на българите зад граница
Стефан Личев (Земеделски народен съюз): ЗНС винаги е защитавал равните права на всички български граждани

Още материали по темата за гласуването на българите зад граница ще намерите в нашия обзор (линк).

3 коментара »

 • Юруков said:

  Новият стар изборен закон, но на тъмно

  Вестник „Сега“ излезе снощи с новината, че ГЕРБ режат възможността за гласуване на българите зад граница. Мерките, които описват включват:

  За да се гласува трябва да се подаде заявление поне 20 дни преди изборите по писмо или e-mail
  Секции се правят в консулства и посолства при наличие на 20 заявления или на други места – при повече от 100
  За евро-изборите, секции ще се разкриват само в рамките на ЕС
  Ще се гласува с пропорционална система с преференциален вот, а местните и президентските избори да се проведат заедно догодина
  От избирателните списъци ще бъдат заличени всички напуснали страната повече от 2 месеца преди изборите и не завърнали се до изготвянето на списъка
  Ако сте живели в чужбина ще знаете, че първите точки и сега се прилагат – трябва заявление, трябва бройка да се отвори секция и секции се откриват на места с повече българи. За жалост не е решен проблемът с Германия, където има много желаещи за отваряне на допълнителни секции, но немският закон не го позволява (освен за президентски избори). Има добри алтернативи, но за вота през ’09 Външно министерство буквално ги блокира.

  По-притеснителна е последната точка. Не съм сигурен дали я разбирам правилно, но сякаш излиза, че ако не си бил в България през двата месеца преди изборите, няма да можеш да гласуваш. Това означава, че стотиците хиляди емигранти по света няма да дадат вота си, което обезсмисля и отварянето на секции там, защото нищожна част от гласуващите в чужбина са българи в командировка или на почивка (т.е. излезли по-малко от 2 месеца преди изборите). Друга интерпретация на това кратко обяснение е, че емигрантите ще се заличават от списъците в България, докато в чужбина ще бъдат добавяни при представяне на заявление. Това може би би спряло част от изборния туризъм, защото списъците се изготвят седмица преди гласуването и следователно, автобусите трябва да идват на два пъти – 2-3 седмици преди изборите и в самия изборен ден.

  Нещо, което не е ясно обаче е, дали ще могат да гласуват всички както досега – дори и неподалите заявление. Няма и информация дали най-накрая ще се въведе електронна система за следене на избирателите, за да се избегне повторното гласуване на някои хора в 5-6 близки секции. Електронното гласуване пък е просто добро пожелание на този етап.

  А знаете ли защо не знаем нищо за тези неща, защото комисията отговорна за новия изборен кодекс не е публикувала стенограмите си от 3 месеца. Последната стенограма е от 4. май, а от тогава са минали 12 заседания. Според правилника на НС са длъжни, а техническото време не надвишава 3 седмици. Целта на тези стенограми е да разберем дали и какви дискусии има предложенията за изборите, какви позиции имат депутатите в комисията и къде да търсим повече информация. Сега получаваме новини за процеса на изготвяне единствено от изказванията на Фидосова, които често са твърде притеснителни.

  Изготвянето на този изборен кодекс трябваше да стане при пълна прозрачност и с обществено обсъждане. На този етап чуваме само слухове, а общественото обсъждане изглежда по-скоро на обявяването на закона за специалния съд, който се проведе наскоро. Това не е прозрачността, за която говориха в началото.

  Впрочем така и не стана ясно какъв е бил бюджетът за изборите в чужбина през ’09 и за какво е похарчен.

  http://yurukov.net/blog/2010/07/28/

 • ТРИБУН said:

  И аз правя обобщение.В РБългария няма Партии.Вече писал и обосновал тази тезана линковете тук на ел.сайт “eurochicago.com”. Накратко това са ООД-та и ЕООД-та които при избори вземат властта и почват на централно,регионално и местно ниво да поставят на АДМИНИСТРАТИВНИ длъжности своите хора,членоветена партиите и всички 4 години цуцат от държавния бюджет, крадат и така забогатяват. Падат на избори едните надделяват другите ТЕ почват със своитеобръчиот хора дакрадат и така 20 години.Този процес ако така продължава е опасен за обществото и държавата.Затова на практика няма гражданско общество и партии.Има търговски дружества.Дали структурата се нарича СДС, МВРО или движение Гергьовден,това без значение.

 • DB said:

  Другата България: НЕ ГЛАСУВАНЕТО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ Е ПРОБЛЕМЪТ НА БЪЛГАРИЯ, А ЗАЛОЖЕНАТА РЕСТРИКЦИЯ В ЧЛ. 65 НА КОНСТИТУЦИЯТА.

  Коментирайки притесненията на опозицията, че Интернет гласуването може да опорочи Вота, изказани от Мая Манолова, депутат от ПГ на Коалиция за България, ние от ПП „Другата България” считаме, че подобно тълкувание на нещата е повече от смешно. Живеем в ХІ век – века на високите технологии и да мислим и упражняваме аборигенски практики отпред 50 години, както са гласували нашите баби и бащи, както и ние гласувахме половин век след 9 септември 1944 г. просто не става! По електронен път гласуват в момента почти всички членове на Евросъюза и отвъд океана. И всички оправдаванията за “евентуалната липса на сигурност” представляват само чиста проба демагогия.
  Оказа се, че само ние, Синята коалиция, Герб и цялата дясноцентистка опозиция сме твърдо „за” електронното гласуване. Защото само това е начинът да се привлекат гласовете на повечето млади хора и на българите, живеещи зад граница.
  Нека напомним и, че 92% от Вота в Естония бе даден по електронен път.
  Що се отнася до изцепката на уважаваната червена депутатка Мая Манолова, че “Гласуването по интернет улеснявало контролирания Вот и купувачите на гласове”, това също е несъстоятелно. По електронен път точно и прекрасно може да се засече часа, минутата и секундата на гласуването.

  Манолова дори е уверявала колегите си, че „ако се въведе гласуване за кмет по интернет за община, градоначалникът щял да бъде ясен дни преди изборите”.

  Убедени сме, че само електронното гласуване може да реши комплексно всичките натрупани в годините избирателни проблеми.
  Вероятно дамата не е наясно технически, с възможностите за този начин на подаване на гласове, за което й препоръчваме да се запознае с елементарните механизми на електронния начин на гласуване, разбираеми и за третокласници.

  Няма нищо по-сигурно от електронното гласуване, при условие, че софтуера е независим от всички партии.

  Всъщност сега е момента да напомним, че се забравя нещо много по- важно, заложените рестрикции през 1991 г. в Чл.65 на Конституцията, целящи основно да възпрепятстват участието на българската диаспора в политиката на България. Нещо повече – чл. 65 противоречи на чл. 26 от същата Конституция, който гласи, че българските граждани, без значение къде се намират по света, имат еднакви права и задължения, съобразно българската Конституция.
  Нека не забравяме, че всички посткомунистически държави приеха своите емигранти в политиката и управлението, докато в Република България все още са налице ретроградното мислене и противоконституционните идеи на БСП, противоречащи на Чл. 26 от Конституцията на страната ни.
  Направили сме цялостен анализ и няма държава в ЕС, в която да има такъв тип рестриктивен член. Затова считаме за необходимо да напомним на депутатката Мая Манолова, че по-скоро трябва да се опасява от липсана на синхрон на Чл. 65, ал. 1, с всичките нормативни актове и най-важни европейски документи като Лисабонския договор, Европейската харта за правата на човека, Европейската харта за гражданство, Директивата за свободно движение на хора.
  В тази връзка й препоръчваме, да се консултира по въпроса с евродепутатите от Левицата. Защото не гласуването по електронен път е проблемът на България, а рестрикцията, заложена в чл. 65 на Конституцията.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.