Home » Избрано

Мафиот сменил 10 дка лозе за ютия “Тефал”

2010.08.08 Няма коментари
Spread the love

Мафиот замени 10 декара лозов масив в скъп район срещу една ютия “Тефал”, за да не му конфискуват земята, закупена с мръсни пари. Това е хитът в скриването на имущество, придобито от престъпна дейност. Масово се правят заменки, включително и на имоти на морето, срещу хладилник или пък обикновен дървен шкаф, съобщи в интервю за “24 часа” шефът на комисията за отнемане на престъпно имущество проф. Стоян Кушлев.

Тези сделки са оформени пред нотариус, хората с ютията, шкафа и хладилника са сред най-приближените на мафиотите. Целта е дарение да се маскира като замяна, за да не ги запорираме, уточни проф. Кушлев.

Кой би през устата прокурор да казва: “Даваме Красьо на Кушлев”

С проф. Стоян Кушлев шеф на комисията за отнемане на престъпно имущество СЛАВИ АНГЕЛОВ

– Г-н Кушлев, днес се навършват 5 г. от конституирането на комисията за отнемане на престъпно имущество. Каква е вашата равносметка? Страхуват ли се повече от вас бандитите? Усъвършенстват ли се в прането на пари?

– Усъвършенстват се определено, но и нашите експерти работят все по-бързо и ефективно.

– Как се опитват да ви надхитрят мафиотите, за да си запазят парите и имуществото?

– Най-често напоследък крият мръсните си пари, като прехвърлят имущество и пари на фирми, които контролират.

От 30-ина разследвания, които правим, по почти 10 от тях сме се натъкнали на подобни прехвърляния.

– Тези “номера” пречат ли ви много?

– Бавят ни, защото се изисква много работа да докажеш връзката на този човек с фирмата и как той се опитва да скрие мръсни пари.

– А какъв е хитът в прането на пари?

– Хитът напоследък са замените.

– Какви са тези замени? Бихте ли дали пример?

– Съвсем наскоро един престъпник, за да запази от нас имуществото си, замени 10 декара лозов масив срещу една ютия “Тефал”, много добре помня марката.

– Шегувате се…

– Няма никаква шега. Този човек замени в официална сделка при нотариус масива в апетитен район срещу една ютия и това го има черно на бяло. Естествено, този с ютията е доверен човек на престъпника.

– Има ли други такива случаи?

– Има много напоследък. Един друг замени парцел от 7-8 декара земя близо до морето срещу дървен гардероб. Имаме и случай на заменен много скъп имот за един хладилник. И всички тези замени са минали през нотариус.

– Каква точно е идеята при тези заменки?

– Те добре знаят, че ако направят дарение на имущество, законът ни позволява лесно да го запорираме и отнемем. За това се опитват да маскират дарението като замяна. Правят го най-често, преди да сме започнали да ги разследваме.

– Как разбират, че ще имат работа с комисията?

– Понякога получават задължително уведомително писмо от нас. Но има и други случаи. Например наскоро тази прокурорка, така и не разбрах кой я би през устата да каже: “Ние дадохме Краси Черния на Кушлев”. Извинете ме за израза, но утре комисията нищо няма да намери срещу този човек. Тази жена вече го е уведомила по национална телевизия. Това е просто недопустимо като поведение. Аз не знам в този случай дори дали няма умисъл.

– Какви други трикове опитват престъпниците?

– Правят си банкови трансакции, опитвайки се да ни убедят, че парите, които искаме да им конфискуваме, не са мръсни, а са получени като заем. За целта едната му фирма отпуска заем на другата. И само след няколко часа парите се връщат в първата. Реално нищо не е станало и ние успяваме да го докажем, като направим проверките в банката.

– Как смятате, мафиотите имат ли респект от комисията?

-Смятам, че имат. Не е удобно аз да ви го казвам, но получаваме информация, че помежду си тези престъпници си казват така: “Оправяй се по-надолу, защото идете ли при Кушлев, хватката е желязна.” Затова се опитват да си решат проблемите с подкупи на други нива, преди ние да се заемем с тях.

– Няма ли корупция и при вас?

– При нас има много строга йерархия и е много трудно да се прикрие или спре едно производство.

– Има ли силен натиск върху комисията?

– Натиск винаги ще има. Въпросът е да го парираш отдалече. Аз се пазя дори като не вдигам телефона си, когато ми звънят непознати номера.

– По колко такива обаждания на ден получавате?

– Много.

– По колко?

– Поне по 10-ина пъти на ден. Наскоро имах рожден ден и за да не се обидят някои хора, които искат да ме поздравят, отговарях и на някои непознати номера. Позвъниха ми едни стари мои познати, които много настояваха да се видим, и аз веднага разбрах, че ще ме натискат да прекратя едно производство срещу една жена в малко градче.

– Освен с телефона как по друг начин се пазите?

– Наскоро отказах да отида на събрание на едно ловно-рибарско дружество, в което имам много скъпи приятели от дълги години. Но като виждам района им, веднага ми става ясно, че все ще се намери някой, който да ме натиска за тоя Коце Маца, който владее този край. Така че никъде не отивам.

Но друг начин на живот е невъзможен на този пост.

– Чувствате ли се по-силни 5 г. след старта на комисията?

– Посрещаме годишнината с ведро настроение заради резултатите, които сме постигнали. Само от началото на годината сме образували 106 производства за отнемане на престъпно имущество. За цялата минала година те са били 155. Така че за тези 5 месеца, които остават до края на 2010 г., несъмнено ще имаме ръст. Само в последните дни новият състав на комисията образува 20 нови производства.

От началото на годината запорите, които съдът е наложил по наше искане, са 79 и те са настойност 187 млн. лева. А през миналата година възбраните са били за общо 66 милиона.

– Каква е причината запорираното имущество да се увеличи три пъти?

– Най-вече доброто взаимодействие с МВР и с прокуратурата. Цифрите са големи, защото те заловиха големи престъпници – само по операцията “Октопод” запорите са за около 50 милиона. От други двама души – баща и син Милкови от Велико Търново, възбраните са за 30 милиона. Може да се каже, че най-много престъпно имущество се е запорирало през тази година благодарение на работата на ГДБОП. Но добре работим и с ДАНС.

– А колко имущество е отнел съдът по искане на комисията?

– Миналата година са били 79 дела за почти 70 милиона лева. От началото на тази година заведените дела са общо 35, но те са за обща стойност 100 милиона лева.

– Добре, но хората питат колко са делата, които вече сте спечелили окончателно?

– Спечелените на първа инстанция дела са 47 от общо 64. Окончателно спечелените от нас са 7. Това са престъпници, чието имущество е вече отнето. Наскоро Иван Костов обясни, че сме конфискували само 75 хиляди лева. А истината е, че по тези 7 спечелени дела, ние сме отнели и внесли в бюджета повече от 2 млн. лева.

– А колко дела имате спечелени на втора инстанция, по които се чака окончателно решение от върховния съд?

– На втора инстанция сме спечелили 20 от 34 дела.

– Равносметката не е много добра…

– На втора инстанция имаме известни неприятности с някои съдилища. По-голямата част от тези дела ги загубихме в апелативните съдилища на София и Велико Търново.

– Тази закономерност навежда ли ви на някакви изводи?

– Няма да навлизам в коментари по тази тема. Вие сами си направете изводите. Имаме много дела, загубени на втора инстанция във Велико Търново и в София, които обаче след това Върховният касационен съд решава в наша полза.

– Какво казват евроекспертите за вас в последния си доклад?

– Казват, че за 2009 г. имаме постоянни и положителни резултати. Казват също така като упрек, но не към нас, че съдът в същия период е решил много малко дела.

– А какви са им препоръките?

– Те са за неща, които ние отдавна искаме, но депутатите не ни позволяват. Препоръчват да се увеличат правомощията ни. Смятат, че е по-добре запорирането на имущество да става веднага щом започне разследване срещу престъпника, а не едва когато той бъде осъден, както е у нас.

Препоръките им са ясни. Но в техническата част на доклада се казва, че ние имаме напредък от юли 2009 г., като отбелязват, че сме поискали запори за почти 400 милиона лева, а в същото време съдът е взел решения само по две дела. Ето ви отново критика към съдебната система.

А критиката към законодателите е: “работата на комисията е отслабена от факта, че започва работа в много късен етап на разследването. В момента законодателството в България позволява искане за запори и конфискация на престъпно имущество само след повдигане на обвинение към разследвания. В резултат на това то често губи своя оперативен ефект. Планираните промени в закона не решават този проблем”.

Но прокуратурата и правосъдното министерство не са съгласни да направят тази промяна. Ако тя се предприеме, ние ще отнемаме много повече имущество.

ВИЗИТКА

Професор Стоян Кушлев е роден в Широка лъка. Юрист по образование.

Става депутат в парламента в групата на НДСВ. Член е на две комисии – правната и на земеделието и горите.

Председател на Съюза на ловците и риболовците. Стоян Кушлев е първият председател и на комисията за отнемане на престъпно имущество.

http://www.24chasa.bg/

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.