2024-04-19

4 thoughts on “Англйски министър: Квалифицирани индийци vs Неквалифицирани българи

  1. Моля ви, давайте директен линк към цитираните материали, за да можем да коментираме и за автора паралелно.

    Драмата на Европа във връзка с толерантността към етническите малцинства е повсеместна, т.к. мнозина от представителите на тези малцинства се разселват от бедните си държави и ползват благата на едни далеч по-развити социални системи, където виреят, не рядко, единствено като проявители на бандитизъм, хулиганщина и представители на по-дребна и по-едра престъпност. Ако държава от Стария континент тропне с крак и наложи рестрикции, за да защити собствения си интерес, то мигом скачат да я обвинят в нетолерантност и ксенофобия. Мароканският бандитизъм в Холандия, напъплената от турци Германия… вдигне ли някой пръст да посочи, всички скачат да му отхапят ръката. Нещата са много преплетени.
    Франция обяви официално покрай гласуването на забрана срещу забулване на лицето на публично място, че мнозина от гражданите й от поколения насам имат „проблем“ с интегрирането на чуждоетнически общности. Беше оплюта повсеместно от всякакви правозащитници, които учтиво забравиха да споменат същото предложение от страна на Белгия отпреди само няколко месеца, както и идентични замисли за законови ограничения, датиращи отпреди две до три ГОДИНИ, от страна на Швеция и Норвегия… И Швейцария да не забравяме с референдума за или против строежа на минарета към джамиите, на който швейцарците заявиха позицията си с безпрецедентна активност!!
    Европа ВЕЧЕ ИМА голям проблем с малцинствата, т.к. през предходните десетилетия е проявила прекалената си толерантност да допусне стотици хиляди и хиляди представители на чуждоетнически общности да се разселят из нейни държави, а сегашните малцинствени групи вече са емигранти от второ, трето поколение и, добре устроени вече, имат възможности „да устройват“ и други. Които прииждат, прииждат.
    Европа освен това е ВЕЧЕ ГОТОВА да заяви, че има проблем с някои малцинства, а заедно с това – и намерението си да го реши. И докато правозащитниците си вършат тяхната работа, то правонарушителите също си вършат своята – като примера с нашите цигани – „гастрольори“ из цяла Европа с намерения за дребна, но досадно натрапваща се престъпност, която, като се замисли човек, с какво пък Старите демокрации са заслужили??

  2. Франция си решава ромския проблем. А ние?

    Париж ни показа верния път – не може мнозинството да страда от беззаконията на малцинството

    Диян Божидаров

    Тези дни Франция реши да наруши изконните човешки права. Как? Като върне насила в България и Румъния роми. Каква ирония, а? Франция, положила гражданските свободи на модерния свят, един от учителите ни по толерантност и демокрация, ще лишава хора от избора къде да живеят.

    Те са нарушители на обществения ред, но не всички нарушители на обществения ред ще бъдат товарени на влакове. А само ромите, като специално за целта се променят закони. Къде е етническото равноправие, тези хора нямат ли право на социализация и култура, защо най-културната и социална държава ги лишава?

    Вестник „Монд“ прогнозира, че от 2013 г. във Франция ще влизат роми само с определено количество доходи. За подобни намерения у нас френският президент Никола Саркози би бил заклеймен като фашист и безпросветен провинциал. Ще го нарочат за маргинал от прехода, а десетки фондации ще му издекламират всички принципи за равноправие, справедливост и свободно придвижване.

    Но ирония няма, усещането за такава е плод на

    заблудата, че принципите са над интересите на държавите

    и обществата. Не са, опаковането им в лозунг е за глупавите народи, които като гръмоотвод трябва да предпазят умните. Това, което прави Франция, е да се защити от бандитизъм и куп бъдещи беди. Естествено, щом мирното мнозинство е застрашено, рисковото малцинство ще бъде дискриминирано.

    Франция и друг път е връщала принудително роми в Румъния. Италия изкара багери срещу гетата и извади пари, за да си отидат. Недоволствата на правозащитни организации и опозицията срещу Саркози и Берлускони е част от политиката. Но е налице държавна реакция не просто срещу вандалите сред ромите, а срещу цялата общност. Имаме проблем с циганите, крещи препатилата част от Европа и знае защо.

    В България подобна реакция няма, макар още по-добре да знае защо. Ние сме европейската страна с най-голям дял роми спрямо цялото население – 4.5 %. Повече са, тъй като процентът е от официална статистика.

    Циганите имат 4 пъти по-голяма раждаемост от българите и след около 50 години ще бъдат значителна част от трудоспособното население. Огромни части от територията се населява от небългари в етнически смисъл, а тенденцията ще се засилва поради емиграцията и ниската раждаемост на все още доминиращия етнос.

    България няма просто ромски проблем, а цялостен,

    демографски и мургавото малцинство е част от него. И като казваме „проблем“, то не бива да се разбира етническият произход на тези хора. Бедата е циганизацията като държавна политика, която се изразява в тотално безсилие. А то на практика се явява в мълчалива протекция на беззаконието.

    Да си ром, е своеобразен бонус, тъй като повечето роми не плащат вода, крадат ток, не работят и не пращат децата си на училище, а мнозина ги продават.

    Така циганизацията става основна част от общия демографски проблем. Прецедентът „Косово“, който странно защо аплодирахме, е друга част. Това са парченца от общ пъзел, който заедно с други подобни вещае нерадостно бъдеще на България.

    Историята е погребала много етноси,

    едни култури са погубвали други. Особено при трайна миграция. В момента хората, които проповядват глазурените „принципи“, вдигат нови завеси. Но да им се сърдим ли, след като искат да се съхранят и си гледат интереса?

    Нашият интерес също се знае, но го изказват единствено редовите хора. Намеренията на Саркози предизвикаха чинния рапорт на Цветан Цветанов, че страната ни ще помогне в извозването и пращането на полицаи в Париж. Толкова. Няма я тревогата във властта за изчезването на българския етнос?

    Няма го стремежът ромите да бъдат приравнени към останалите граждани и закона. ГЕРБ мълчи, опозицията мълчи, няма интелектуалци, които да се провикнат. За интереса на европейските столици стана дума, а нашето мълчание българския ли обслужва?

    Адекватната реакция би дошла, при условие че демографският проблем най-после се изговори като приоритетен. След това да има политическата воля ромите да бъдат приравнени към закона. И да се вземат куп социални мерки, за които се говори отдавна – санкции при отказ от училище и т.н. Плюс други, важни и закъснели, които да противодействат на цялостната демографска криза.

    Но политическата воля включва и прибирането на чадъра над престъпните ромски кланове. А това означава загуба на купени гласове, по-малко отчисления в партийните каси, криза в алъш-вериша на черешите. Трудно е да стане, а трудностите обясняват

    защо циганският живот отвъд закона е перманентно протектиран

    Реакцията на Саркози, а и други сходни недоволства в Европа, дават повод и ние да признаем, че циганизацията ни е проблем. Няма нужда да гоним или репресираме, а просто чрез закона да накараме ромите да участват в производството на блага. Като не го правят, да не потребяват.

    Като не плащат ток, да стоят на студено. Ако вдигнат брадви, да влязат в затвора. Това няма да реши изцяло проблема, но след като интеграцията с пари не даде резултат, законовата принуда е по-добрият вариант.

    Няма изглед проблемът нито да бъде казан на глас, нито да бъдат взети мерки. Защото, ако почнем да си говорим за българи, цигани, етноси, тенденции и перспективи, трябва да признаем най-лошото – България след години или няма да я има, или не такава, каквато ни се иска.

    Най-трудно се изговаря очевидното, а дори при желание за добра демографска политика трябват пари, за които десетилетия ще мечтаем. Нужна е не просто добрата воля на Бойко Борисов, а на поколения политици след него.

    Но нека поне от време на време казваме истините на глас, за да се знае, че днешната глупост не е била повсеместна. Все пак е имало тревоги, но просто управляващият елит е останал глух.

  3. По моему, от други неща трябва да се стряска уважаемият г-н министър на сън…

    Тези два случая са „вчерашни новини“, но отразяват симптоматични явления:

    http://abc.gov.au/news/stories/2009/02/18/2494270.htm
    „Muzzammil Hassan is accused of the second-degree murder of his wife, Aasiya Hassan, whose decapitated body was found last week by police at the Bridges TV station in New York state.“
    (NB – „Muzzammil Hassan came to the United States from Pakistan at age 17…“ – Wikipedia)

    http://www.foxnews.com/story/0,2933,490884,00.html
    „The bodies of a poverty-ridden Indian man and eight members of his family were found shot, beheaded and floating in a river after an alleged revenge killing for his having married a wealthy woman, Reuters reported.“

    На хора, отраснали във-, възпитани във- и самоидентифицирали се с такава култура, не знаеш какво и кога ще им прищрака и накъде ще им избие релето. Вторият случай е особено показателен.

    (Докато ние, българите, най-много да се напием и да осъществим един domestic violence, след който пак ще се обичаме много.) 😉

  4. Хехе, нямат нужда ромите от езиково обучение. 🙂 За проституция и обирдийство език не им трябва – трябват им виза и български мафиот в центъра на доходоносната мрежа. 😉

    Забравих името на британския журналист, който преди няколко години засне за Ch4 едночасово предаване за циганските кланове, които тарашат резиденти и посетители в ЮК – интервюта с роми, всичко е заснето в БГ. В дъното на мрежите за „дребни“ джебчийства и проституция, по думите на интервюираните, стоят все български мафиоти. То циганин организация може ли да направи… те ако можеха, Индия отдавна да е задминала Китай по икономически показатели, ама още дълго имат да им дишат прахта и да се дореждат май само на приказки. 😉

    Емиратите се крепят на индийския гастърбайтерски труд от поколения насам в буквалния смисъл. Индийците са били едни от първите, които са напъплили Гълфа заради търговия и после – заселване. Индийци има във ВСИЧКИ свери на труд, от най-тясно квалифицирани и най-скъпо платени специалисти до най-експлоатирани и най-мизерстващи класи. От корпоративен юрист, медик и икономист – до копач на градина, строител на чуждото бъдеще или фамилен шофьор.

    По данни за Емиратите от 14 юли т.г. от http://www.state.gov/r/pa/ei/bgn/5444.htm:

    Nationality: Noun and adjective–U.A.E., Emirati.
    Population (2009 est.)[1]: 6 million.
    Ethnic groups[1]: Indian (1.75M); Pakistani (1.25M); Bangladeshi (500,000); Other Asian (1M); European and African (500,000); and Emirati (890,000).
    Religions: Muslim (96%), Hindu, Christian.
    Languages: Arabic (official), English, Hindi, Urdu, Bengali.

    Висококвалифицираните индийци, с които сме се срещали, са висококвалифицирани в буквалния смисъл на думата и с КПД, В ПЪТИ превишаващо това на висококвалифицираните наши сънародници. Ако съпоставим, примерно, индийски стоматолог, педиатър, офталмолог или гинеколог с българските им „еквиваленти“, то българските еквиваленти спокойно могат да си хващат пътя. Те затова и може би последните с лупа да ги дириш в ОАЕ, докато индийските специалисти са неминуемо част от модерната „реклама“ на ОАЕ – достатъчно е човек да мине покрай паметната плоча, дисплейнала яркия лик на всички ухилени знакови фигури, реализирали, всеки от своята ключова позиция, мегапроекта Бурж Калифа.

    Затова, според мен, британският министър е повече реалист, отколкото ксенофоб или българофоб. А то можем ли и да се чудим на фона на материал като този…

    http://failingempire.wordpress.com/2008/02/05/roma-gypsies-set-to-come-to-the-uk-because-their-benefits-are-being-stopped/

    Жителите на Острова отколе търпят (или – адмирират) целенасочена медийна кампания, подклаждаща свирепи ксенофобски настроения срещу българските кандидат-емигранти и, в частност, огромните тумби ромски такива, притежаващи български ID-документ. Не бива да се чудим толкова вече, колкото трябва да ни е срам, че цифрите из публикации като горецитираната отразяват повече скандалната истина, отколкото една провокация като такава.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *