2024-04-19

9 thoughts on “Шкумбата – консул в Чикаго

  1. ХУМОРИСТЪТ ИЛИЯ ЦОЦИН: УБЕДЕН СЪМ, ЧЕ ШКУМБАТА ИМА ЗАСЛУГИ КЪМ ДС!

    Тандемът Илия Цоцин – Петър Добрев е заедно вече 46 години на сцената.
    Обаждали са се да питат кой от нас е обратен!
    Актьорът Илия Цоцин заедно с колегата му Петър Добрев са най-известният тандем у нас хумористи. Двамата са заедно от 1968 г. Слави Трифонов от тях взе идеята да преоблича комиците си като жени и бебета.

    – Първият артист хуморист, който проби в политиката, беше Тодор Колев. Отиде в Канада чак културно аташе. Сега се разбра, че колегата ти Шкумбата ще ходи в Чикаго на дипломатическа работа. Венци Мартинов пък очаква да го пратят в Китай, защото… не знаел китайски!
    Според теб Шкумбата ще се справи ли с новата си работа?
    – Той е пробивно момче. Петричанин е, инженер.

    – На Тошко Колев му изкараха досието. Мислиш ли, че и Шкумбата има подобни “заслуги” към службите?
    – Аз съм убеден. Не можеш да садиш чесън и да искаш да поникне карамфил. Всяка крушка си има опашка. За да ти предложат нещо такова, има нещо досиеобразно…

    – Според теб Тошко Колев имаше ли дипломатически успехи в Канада?
    – Не, в никакъв случай. Как, той там клекна, олекна… Тошко Колев е качествен актьор. Същата работа, както с Коста Цонев. Къде… Нерде Ямбол, нерде Стамбул! Едни велики актьори се хващат с политика. Слабака вземи! Какво направи човекът?

    Видя, че не става, и айде – е…е си майката, и си отиде!

    Видя, че всичко е от едно котило.

    – Дали не си правиш тънка сметка след това интервю да ви предложат и на вас с Петьо Добрев дипломатическа работа, за да ви запушат устите?
    – Ние сме заедно вече 42 години – от 1968 г. Естествено, че заедно… би трябвало да ни поканят в някое посолство, ако настояват да ни запушат устите. Ако единият от нас пише, другият може да чете! Знам леко италиански, а

    руският ми е матерен, за сметка на турския, който ми е татерен.

    – Никога ли не са ви подозирали, че сте обратни? Все пак толкова години сте неразделни и на сцената се явявате често преоблечени в женски дрехи…
    – Обаждали са се. Питали са кой от нас двамата е гей, но ние си имаме твърд отговор: “Ела да провериш!”

    – Колко общи гаджета сте имали с Петьо?
    – Няколко, но не се броят. Ти сега какво, искаш да ни провалиш дипломатическата кариера? Имали сме компромати, но все още са тайна, не са разсекретени. След 40 години ще може да се говори за тях.

    – Кой е мозъкът и кой е моторът в дуото ви?
    – Мисля, че аз съм моторът, а Петьо – мозъкът. На едно от последните ни участия една баба ни каза: ”О, вие сте живи?”

    – Работили сте с Лили Иванова. Според теб тя ли използва мъжете или те нея? Случайно ли стана така, че издаде автобиографична книга заедно с Карбовски?

    – Където е Карбовски, там са мръсните игри.

    Ние сме работили десет години заедно с Лили и мисля, че я познаваме много добре. Тя е единственият истински професионалист у нас. Такива жени има малко като нея. Лили си е Лили, каквото и да се пише за нея, каквото и да се говори по неин адрес. Не пускаше никой на сцената пред публиката, без да сме се избръснали, без да сме изгладени или пък, не дай, Боже, с мръсни обувки.

    – Вие с Петьо никога не сте се карали с някой колега. Защо обаче сте обтегнали отношенията с барда на МВР Веско Маринов?
    – За Веско Маринов първото, което може да се каже, е, че

    той е и най-добрият футболист между певците, и най-добрият певец сред футболистите.

    Снимахме ние някакви реклами, а той изпя няколко песни. Бързахме много да се върнем, а нямаше нито рейс, нито друг превоз. Бързахме за представление. Веско беше с мерцедеса. Питаме го: „Веско, ще ни закараш ли?” „Да, да, няма проблем” – ни казва. Събираме багажа и излизаме пред хотела. По едно време идват и ни казват: ” Какво чакате? Като си изпя песента, Веско си тръгна!” Оказа се много неуслужлив човек. Прибрахме се как да е. Другата ситуация пак е свързана с едно общо участие. Веско беше уникален фен на БСП. Найден Андреев ни беше поканил нещо кратко да изпълним на тяхно мероприятие.

    Ние не искахме, но той успя да ни убеди – разбрахме, че няма да викаме за този или онзи, а само ще си направим номера и си тръгваме. Веселин Маринов трябваше да пее. Идва той, а аз му казвам: „Веско, преди малко дойде тука един и направи цирк. Бил си със синя риза. Разваляш митинга.” Изчезна Веско веднага и след малко се връща целият облечен в червено!

    – Министър Рашидов закрива, слива, преобразува “заведения” на изкуството – това вас с Петьо Добрев засяга ли ви?
    – Може да ни съкрати наполовина, но на един – не. Пък и двамата получаваме заплати като за един. Остави кодоша! Народът оскотява, ние оскотяваме. Всичко оскотя, колкото и да се правим на възпитани.

    Това е псевдодемокрация. Така е с всеки българин – като започнеш от правителството и завършиш с чистачката, която не мете, защото другата не била мела! Цял живот работехме за светлото бъдеще! За едната чест. Има един виц: ”Тате ми казваше: ”Учи, сине, за да не работиш!” И аз учих, учих, учих и ей, сега съм безработен!”

    Едно интервю на Жоро ЗАХАРИЕВ

  2. С Лила Георгиева българската общност в Чикаго беше взета на ташак, а сега със Шкумбата – на два! Чака се Александър Томов, за да бъде предложено „третото нещо“, както той обичаше да обяснава за евролъжицата…
    Искате избирателни права – ами, защитете ги като протестирате срещу тези идиотски назначения…

  3. Не е за смях, а за СРАМ. Но Шкумбата си го заработи с плонжовете си пред Бойко Борисов: 2007 г. в Русе каза:“ББ е новият Чавдар войвода!“. На първия 14-ти януари (2009 г.) се опита да насочи Протеста към поддръжка на ББ. Чудя се защо сънародниците в Чикаго мълчат, когато у нас се чуват гласовете на свободните интелектуалци – против послушничеството като тенденция при управлението на ББ.

  4. Ще повторя думите на ГОГО е.ати скапаната държава. Това не бях очаквал от това правителство, но след като Божидар Димитров отговаря за нас Българите в чужбина, какво има за чудене. Тук се сещам за Радой Ралин и неговата епиграма: \\\\"БЪЛАГАРИО, БЪЛГАРИО – ПОНАСЯЩА БЪЛГАРИЯ\\\\" Нямам думи, жалко за хубавата ни България.

  5. Назначението на Шкумбата предизвиква връщане към екзотиката на прехода

    Наделина Анева
    Сега

    Години наред дипломацията ни живее в един виц, на който всички се смеем, но и в който всички участваме. Може би затова филмът „Мисия Лондон“ пожъна такъв успех. Той се превърна в огледало на свободата ни… да се излагаме пред света. Веднъж – с престъпните маймунджулъци на разни тарикати, и втори път – официално, чрез дипломатите ни.

    Последната история е изпращането в Чикаго на популярния от времето на развития социализъм автор на смешки и пародии Шкумбата. Самата идея вече звучи като виц.

    „Назначението му ще е далеч над капацитета на дипломати, които са назначени през последните години“, обясни вчера премиерът Бойко Борисов. Какво ще върши Димитър Туджаров там –

    остава дълбока тайна,

    но затова пък окончателно затвърди впечатлението, че става дума за политическо решение. Въпреки клетвите, че няма да има повече такива практики. Защото поставянето на Шкумбата в генералното ни консулство в Чикаго става на тъмно, безпринципно и по-важното – според дипломати е извън закона. За него се разбра минути преди да започне мащабната лятна отпуска във Външно.

    Нито министър Николай Младенов, нито говорителят на МВнР Весела Чернева обясниха какво ще върши Шкумбата зад Океана и как ще помага на българите там. Измъкнаха се с решение на атестационната комисия. Тя отложи част от ротациите в посолствата ни заради икономии на пари, но изненадващо разкрива нов пост за „наш човек“ в Чикаго.

    Това консулство обслужва общо 14 щата – Колорадо, Айова, Илинойс, Индиана, Канзас, Мичиган, Минесота, Мисури, Небраска, Северна Дакота, Южна Дакота, Охайо, Уисконсин, Уайоминг.

    В момента в МВнР вървят трескави съкращения. Да си спомним само как България закри консулството си в Бурса, сочена за „столица на българските изселници“, открито през май м.г., и го разкри отново след двайсетина дни, като гафът беше обяснен с техническа грешка.

    На бюрото на премиера пък беше хвърлен доклад с предложение от министър Младенов за закриване на около двайсетина наши мисии, сред които 5-6 в Европа, като тези в Словакия, Дъблин, Литва, както и генералните консулства в Битоля и Ниш. Мотивът е – пестене на средства.

    И изведнъж – Шкумбата заминава за Чикаго

    В закона за дипломатическата служба е записана квота от 20% за политически назначения само за ръководители на задгранични мисии. Всички останали задължително трябва да са дипломати. Има вариант временно да се даде дипломатически ранг на друг чиновник, но по ред, предвиден в закона – става дума за служители на друго ведомство с право да изпраща свои представители към посолствата ни. Такива аташета изпращат икономическото, социалното, културните министерства.

    Проблемът на Шкумбата е, че не отговаря на условията. За да се спази формално законът, трябва да бъде назначен във Външно от министъра. Тогава обаче изниква въпросът – защо без конкурс и без обявена бройка?

    Не се знае има ли нотификация и

    какъв дипломатически ранг ще му бъде даден,

    защото не е подписана заповедта за командироване от министър Николай Младенов. Обикновено рангът се определя от трудовия му стаж, обясниха млади дипломати в МВнР, тъй като там всички опитни кадри са в задължителен летен отпуск.

    Макар че законът изисква владеене на поне два езика, един от които официален за ООН, Туджаров е представил документ от Британския съвет за преминат курс по английски. Такъв документ може да бъде признат, но само ако е за ниво на владеене на езика. Какъв е случаят на Шкумбата – никой не знае.

    Не е ясно и дали е минал курс за консули, а и какъв би бил той за него? За професионалните дипломати този курс е едномесечен, но как да обучиш някого, който хабер си няма от професията? Консулът трябва да познава законите и нравите на страната, в която отива.

    Трябва да може да общува с компетентните органи, да е винаги на разположение. Към това трябва да се прибавят и проблемите, които в момента имат българите зад граница с издаването на документите за самоличност.

    От Външно обясниха пред „Сега“, че „Шкумбата

    ще отговаря за културни и образователни въпроси

    и ще подпомага работата с българската общност зад граница“. Такава длъжност досега не е имало и от МВнР признават, че е открита именно за него. Служителите в генералното консулство и в момента отговарят по всички тези въпроси, което означава дублиране на задължения.

    Според хора от Външно Димитър Туджаров е назначен по същата схема, по която Бисер Киров е станал културен аташе в Москва. Естрадният певец бе поставен от предишната власт, а управлението на ГЕРБ съкрати бройката му в Москва през юли. „Това е първото посолство, в което съкращаваме културен аташе, но ако се наложи, ще го направим и в другите, в зависимост от необходимостта от подобна длъжност“, обясни говорителят Весела Чернева.

    „Мисията ми като дипломат в Русия е да върнем на картата на този континент културата на България. Не говоря за вертикала на политиката и не искам да я намесвам“, обясни преди време пък Бисер Киров пред великотърновския вестник „Борба“. Истината е, че докато се правеше на дипломат, той не спираше концертната си дейност в Русия и у нас.

    Положението с Шкумбата е следното

    – на няколко пъти е бил сред сънародниците ни в САЩ, но… за да ги весели. Работил е като електрошлосер в „Кремиковци“ и има диплома за инженер. По-късно завършва магистърска програма в катедра „Риторика“ на философския факултет на СУ. Темата на дипломната му работа е „Ораторски изяви на политици, пародирани в електронните медии“.

    Познава много политици. Сам държи да се знае, че е близък с Бойко Борисов и Цветан Цветанов и не отказва да е конферансие на редица прояви на ГЕРБ. В едно свое интервю зевзекът Туджаров издава, че би станал и министър, и депутат. Даже би се съгласил да работи в областта на културата – в името на съсипаните читалища в България, на библиотеките.

    „Аз като гражданин имам позиция и неслучайно на повечето стачки и протести съм на първа линия“, казва той. И държи да се знае, че не е член на ГЕРБ, но жена му била сред създателите на структурите на партията в община „Слатина“. „И нали знаете – където е жената, там е и родата“, шегува се Шкумбата. Наричат го още министър на веселието в Европейския съюз.

    В интернет форумите българите от Чикаго въздъхнаха, че поне докато чакат на дългите опашки пред консулството, ще има кой да ги весели.

    –КАПАЦИТЕТИ–-

    „След промените имаше един много тежък период, но добрите оцеляхме“, мъдро заключава Бисер Киров. Под същото изречение сигурно ще се подпише и Тодор Колев – бивш културен аташе в Торонто. В началото на 90-те изпълнителят на „Черно море…“ прекара няколко години в политиката като депутат във Великото народно събрание и културен аташе в посолството ни в Канада. По-късно обясни, че тая работа не е за него, самичък напусна поста и хвана първия самолет за България.

    За Канада Тодор Колев заминава, без да знае дума чужд език. Колегите му и до днес разказват как се страхувал да вдига телефона, а когато все пак вдигал, казвал send me a fax.

    В поредицата скандални назначения на Външно има още имена, които предизвикват смях през сълзи. Запомняща се ще остане еротичната сесия на Лила в интернет, която после отлетя като консул в Чикаго. „Дипломат е този, който ти казва да идеш на п…а си майчина по такъв начин, че нямаш търпение пътуването да започне!“, написа прословутата консулка в личния си сайт преди повече от 3 години. Тогава тя все още бе на работа в МВнР.

    Незабравим персонаж остава и Йошката – бившият ни посланик в Германия Николай Апостолов. Преди да бъде депутат от СДС, той е бил търговец на коли втора ръка. Все пак знаеше немски, тъй като висшето си образование бе завършил в ГДР. Бе назначен през 1998 г. от Петър Стоянов.

    Прякорът му се появи, естествено, след като Апостолов загърби всякакъв етикет и на среща на посланиците с тогавашния премиер Иван Костов свойски говореше за външния министър на Германия Йошка Фишер като за „Йошката“. После бе спипан да кара служебния мерцедес в нетрезво състояние. Като истински джигит на пътя отказал да спре на стоп палка и сгази полицейски крак.

    Доста се изложихме и във Финландия. Сагата, която се завъртя през 2006 г., е достойна за роман. Експосланикът ни проф. Венелин Цачевски бе обвинен в търговия с алкохол и разжалван, а той пък показа мръсното бельо на българската политика и дипломация. Обясни, че го атакували от ДПС, въпреки че самият професор бе поставен на поста от Ахмед Доган.

    Екзотичен дипломат бе и бившият главен прокурор Никола Филчев. В историята на дипломацията ще остане с две неща – с инатлъка да тръгне на задграничен мандат и със самоотлъчката си от казахстанската столица Алмати, което наложи да бъде издирван. А когато журналистите го търсеха за обяснения по телефона, отговаряше: „Тук е „Плод и зеленчук“.

  6. Шкумбата* на дипломацията

    автор(и): Гeорги Милков, Николай Москов; прочитания: 1823; коментари: 0

    Българин попитал японец по колко часа на ден работят. – По осем – един за мен, три за императора и четири за Япония. А вие? – Един, защото нямаме император и не ни пука за Япония – рекъл нашенецът.

    След като Бойко Борисов почна да имитира Тато, за Шкумбата повече няма работа в България!

    Това е един от най-забавните коментари, с който бе посрещната новината за изпращането на известния хуморист и разказвач на вицове като дипломат в Чикаго. Бърз поглед из интернет сайтовете, след като „24 часа“ пусна информацията, е напълно достатъчен, за да се разбере, че по този въпрос хората не са безразлични.

    Народният хумор е жив, за разлика от мъртвороденото бебе на така наречения стратегически преглед във Външно. Защото след дълги месеци умуване как да се оптимизира дипломатическата служба на България, първите конкретни резултати са тези – мандатът на Бисер Киров в Русия завърши, почва Шкумбов мандат в САЩ.

    На ръководството на министерството не му остава нищо друго, освен да се примири със саркастичните подмятания и справедливите критики. Защото няма никакви съмнения, че кандидатурата на иначе даровития шоумен е спусната отгоре. Въпросът е кой надяна тази шкумба на врата на българската дипломация?

    Ако се чудите за думата, етимологията й бе обяснена преди време в „24 часа“ от самия Димитър Туджаров. Шкумба значело гердан, който прави силната прясно изпечена ракия, наричан още и синджир.

    От Външно обясняват, че г-н Туджаров е предложен за поста от Божидар Димитров. Но е ясно, че министърът без портфейл не е първоавтор на идеята, тя идва от още по-високо. Иначе той щеше да си спомня кога точно е подписал и пратил мотивационното писмо. Ако въобще има някакво писмо, щото тия работи обикновено стават и по телефона. Съвсем, ама съвсем очевидно е кой е разпоредил Димитър Туджаров да бъде изпратен на дипломатически пост в Америка.

    Сега за чиновниците, особено най-високопоставените, остава да намерят за пред хората някакво що-годе разумно звучащо обяснение. Как така вездесъщата атестационна комисия в МВнР, пословична със своя консерватизъм и стриктност, се е спряла на тази особено нетрадиционна кандидатура?

    Редакцията на интернет портала Еврочикаго веднага публикува новината на „24 часа“, цитирайки два члена от Закона за дипломатическата служба, които се отнасят до правомощията на атестационната комисия и нотифицирането с ранг, което се прави само от министъра.

    И завършва с коментара: „Оставаме в очакване за решението на министъра. В едно сме сигурни – стане ли Шкумбата наш консул, никой няма да се оплаче, ако му се наложи да чака по-дълго на опашка в консулството.“

    Вероятно защото ще се разказват много и все хубави вицове.

    Според други коментари от Америка обаче премиерът Бойко Борисов си го връща на чикагската общественост, задето там някой тайно записа и вероломно разпространи точно преди изборите речта му за лошия материал в България. Затова, след като вече в Чикаго имат за консул Лила Георгиева, която се прочу с еротичните си снимки в интернет, сега им праща в допълнение и Митко Шкумбата. Ей така, за смях.

    Има и мнения, че макар и с инженерно образование, работил като електрошлосер в Кримиковци и автор на хуморески, Димитър Туджаров може да се справи с работата в консулството по-сърцато и всеотдайно от мнозина кариерни дипломати от Московския държавен институт за международни отношения, които смятат себе си за каста, достойна да общува само с богопомазани.

    В интернет могат да се намерят и някои още по-живописни предложения за задгранична работа, отправени към отдел „Кадри“ във Външно и лично на вниманието на министъра и премиера.

    В списъка за кандидат- посланици са Влади Въргала и Весо Парцала, както и Венци Мартинов, Илия Цоцин, Радка Куршума, а също Веселина Бабаджанкова, която се прочу с албума „Дамаджанката на Бабаджанката“. Припомнено е дори парчето „Огнеборецо мой“, което Радка Куршумова изпълнява в един албум, издаден от Венци Мартинов като част от поредица, в която участва и самият Димитър Туджаров. А заради рефрена

    Огнеборецо мой,
    ти си супер Бой,
    маркуч към мен насочи,
    в мен пожара угаси,
    ах мерси, ах мерси..

    колежката на Шкумбата е предложена като абсолютно достойна номининация за посланик на България в САЩ. Въпреки че мястото вече не е вакантно.

    *Шкумба е дума от Пиринския край, това е герданът на силната ракия, някъде му викат и синджир.

    ГЕОРГИ МИЛКОВ

    Съветвал Бойко като експерт по реторика

    Новината, че 56-годишният Димитър Туджаров – Шкумбата е гласен за дипломатически пост в Генералното консулство на България в Чикаго, броди от април, но около нея вече има просветление, тъй като кандидатурата му е минала през атестационната комисия, както „24 часа“ писа вчера.

    За народа Шкумбата е известен като импровизатор, имитатор, създател на вицове, скечаджия. Шоуменът обича да се шегува с правилото: „Животът иска жертви, но няма да сме ние.“

    Шкумбата е бил какъв ли не. Завършил е автоматика във ВМЕИ – София, през 1981 г., после е работил като електрошлосер в „Кремиковци“.

    Хобито му да разсмива обаче става основна професия. С шоубизнес се занимава от 1975 г. Изнасял е спектакли в САЩ, Канада, Франция, Швейцария, Гърция Турция, Съветския съюз, Англия, Испания, бил е при рейнджърите в Ирак и др.

    Един от основните мотиви за бъдещата му дипломатическа служба е, че заради историите, които разказва, е много долюбван от българската общност в странство.

    Случайно или не, на 55 години миналата пролет той се дипломира като магистър по реторика в Софийския университет. Защитава темата „Ораторски изяви на политици, пародирани в електронните медии“.

    В изборната нощ месеци по-късно е до Бойко Борисов. Не да разсмива. „Стоях до него от професионална гледна точка, като магистър по реторика. И наблюдавах кой как се представя и как говори „- уточнява тогава пред „24 часа“ Шкумбата. От ГЕРБ го помолили: Димитре, 35 години си на сцената, давай съвети! „Не съм се натрапвал, те ме питаха и аз обяснявах“, казва шоуменът.

    Запознанството му с Бойко Борисов, Цветан Цветанов и Красимир Велчев е още преди да бъде създаден ГЕРБ.

    Шкумбата изтъква и още една важна причина да е близък с новото правителство: „Жена ми е сред създателите на структурите на партията в община Слатина. И нали знаете – където е жената, там е и родата.“ Той обаче и до днес е безпартиен. Това не му пречи да има политически мераци.

    „С удоволствие бих станал министър или депутат, ако мога да бъда полезен. В областта на културата например. Аз като гражданин имам позиция и не случайно на повечето стачки и протести съм на първа линия“, отговаря Димитър Туджаров след края на миналогодишните избори.

    Той смята, че Бойко Борисов има невероятно чувство за хумор. Това го провокирало да му помага в предизборната кампания. Веднъж дори го измайтапил в Сливен. „Изви се буря над града и аз се обърнах към Бойко: „Г-н Борисов, време е да спрете бурята!“. Шкумбата дори е посветил и виц на Борисов още когато той е бил главен секретар на МВР. Срещат се тогава и Бойко пита: „Шкумба, има ли нещо ново за мене?“ Разказвачът на вицове отговаря, без да му мигне окото:“Всички мъже спим с пижама на Батман. Самият Батман спи с пижама на Бойко.“

    Сред любимите вицове на Шкумбата е и този:

    – Едно детенце попитало дядо си всички приказки ли започват с „Имало едно време…“.

    – Не, чедо, като дойдат избори, всички приказки започват с „Ако ме избере-те, ще…“

    НИКОЛАЙ МОСКОВ

    150 хил. българи живеят в Чикаго

    Близо 150 000 българи живеят днес в Чикаго. Това е една от най-големите ни общности зад граница и най-голямата в САЩ.

    В града има две български църкви – „Св. Иван Рилски Чудотворец“ и „Св. София“, две училища, в които учат около 300 деца, културни центрове, български заведения и магазини. Освен това там се издават и пет български вестника. Това са „България сега“, „България – 21 век“, „Златорог“, „Старт БГ“ и „България“. Има също така телевизия, радио и сателитен канал, които също излъчват на български език.

    В града има и пет български футболни отбора. През 2000 г. пък там отиде да играе футбол Христо Стоичков. Той за малко да стане шампион с ”Чикаго файър”.

    Българи се преселват в Чикаго още към края на XIX век. Но истинският бум започва през 1991 г. Много хора отиват там съвсем без нищо и започват от нулата. С течение на времето обаче повечето наши имигранти в Чикаго сравнително бързо преминават от категорията живеещи под социалния минимум в средната класа. Но много малко от тях рискуват да започнат собствен бизнес. Над средната гласа в града са едва 5 на сто от сънародниците ни.

    Ненапразно всеки или почти всеки български политик, посещаващ САЩ, задължително минава през Чикаго, за да се срещне с нашата общност там.

    През февруари 2009 г. там бе и Бойко Борисов, тогава все още кмет на София. Тогава той направи остро изказване по адрес на гласоподавателите в България.

    Борисов ги нарече „лош човешки материал“. „Каква е основата на населението в момента – 1 милион цигани, 700-800 хиляди турци, 2,5 милиона пенсионери. Ей това е срещу ГЕРБ“, каза Борисов. Изказването му бе посрещнато у нас на нож и БСП и ДПС го нарекоха расист. Случаят бе отнесен и до Европарламента.

    Хвалят като консул хубавата Лила

    Българският консул в Чикаго Лила Георгиева се прочу с еротичните си снимки в интернет. Заради това през есента на 2007 г. бе наказана дисциплинарно от тогавашния външен министър Ивайло Калфин с „отлагане на повишението в ранг до една година“. След като изтече наказанието й тя кандидатства за консул в Бразилия, но посланикът ни там не пожела да работи с нея и тя подаде документите си за мястото в Чикаго. Според мнението на мнозина българи, живеещи в САЩ, тя се справя блестящо със служебните си задължения и събира единствено похвали за работата си.

  7. Интересно. Чудя се само дали не търсим на копче – балтон (тоест – на човека – пост).

    (Поне едно е сигурно – да ти е приятно да опреш до такъв човек, сега остава да се надяваме и освен колоритен, да е също полезен.) 😉

  8. Ега ти скапаната държава,в която шутовете стават дипломати.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *