Home » Избрано

По-твърда ръка или вечно блато

2010.07.20 Няма коментари
Spread the love

Много хора се правят, че искат промяната, която саботират

Автор: Мартин Карбовски

Евродокладът на Брюксел отново трябва да бъде превеждан от сухия език до онова, което се случва в България. Точка по точка.
От нас искат “нова съдебна стратегия”, за да се стигне до “дълбока реформа на съдебната власт”. Това означава нов начин на назначаване на магистратите. И строго прилагане на наказателни мерки срещу търговията с влияние и корупция. Преведено на нормален език – знаем, че сте още там, и знаем, че сте същите. Това са предателите в четата на Темида, респективно предателите на усилията съдебната власт да заприлича на истинска такава. Това се казва на Б.Б. в прав текст – оценяваме усилията да си войвода, обаче
продължаваш да имаш предатели
в четата
Между другото тук идва идеята за избираемост на съдиите, която вече не е чужда на българите. И това е вариант. Скъп, но истински.
От нас искат да се подобри съдебната практика в прокуратура и съд чрез коментар на слабостите с помощта на външни експерти. Това е нещо, за което наоколо никой не говори. Като за вечното дерби, на което ще ни трябва неподкупен съдия отвън. Защото у нас логиката не е част от обичайното правораздаване, поведението на прокурори и съдии също – затова ни трябва външен поглед. Но погледнете – на това системата отвръща с яростни обвинения за загуба на суверенитет. Това е примерно намесата на френското посолство при делото “Борилски”. Обидно е, но трябва.
От нас искат съвместни екипи между прокуратура и комисията “Кушлев”, така че да може да се конфискува и запорира имущество по време на следствената фаза. Но тук вият вълци – на това у нас се гледа като отнемане на граждански права. А
палатите на хората с 600 лева заплата
са единственото разгърнато строителство по време на криза. Реално политици, митничари и катаджии да имат такива къщи и възможности, е отнемане на граждански права и крадене от джоба на данъкоплатеца, но у нас адвокатите на тези хора са навсякъде.
От нас се иска да се продължи реформата в полицията, за да бъде тя компетентна като в други страни членки на ЕС. Това е все едно да изискваш всичко в полицията да е като в култовия сериал “От местопрестъплението”. Няма да е лошо. Но у нас на това отговарят – “много филми гледате!”. А и откъде пари, за да работи полицията като Грисъм и Хорейшо – нали първо трябва да хванем лошите и да им вземем парите. Омагьосан кръг.
От нас искат да се засили законодателството за конфискациите – “следвайки принципа на неосъдително основана гражданска конфискация”. Това звучи като пролетарски лозунг и с това се спекулира непрекъснато. А всъщност ЕС говори за “твърда ръка”. Който не може да докаже доходи, равни на имущество,
ще му се вземат къщи
и коли
Жестоко, нали. Но на това се крепи цялата американска икономика.
От нас се иска подобрение на съдебната практика, когато става дума за корупция на високо ниво. Просто искат от нас реални високи присъди за корумпираните във властта. А не миене на ръце и имиджи. От нас се иска орган, който да предотвратява, търси и намира конфликт на интереси. Обаче конфликтите на интереси са навсякъде от последните две правителства – като интерпретация на стария филм – роднина, хотел, роднина, хотел. Затова и правителството явно не знае откъде да започне. От нас се иска да няма корупция при обществените поръчки и да се пестят европари. Обаче в Брюксел не знаят, че единствената работеща икономика у нас е тази на племенните обществени поръчки, правени с европари. Това е една верига, по която до потребителите на евросубсидии стигат само стотинки, а понякога стигат само празните бандероли на пачките. От нас се иска най-нормалното – да създадем държава, основана на логиката и обществения интерес. Но всички, сякаш всички днес са гракнали как това не бива да се случва, защото някой ще бъде наранен, обиден, съсипан несправедливо. А между редовете се чете – хората, за които никой не казва нищо лошо, са тези, които мачкат смисъла на това, България да е в Евросъюза. Ние нямаме смелост дори да ги назовем, камо ли да ги съдим. И сме бавни. Много воля, малко резултат. Това е, защото у нас никой не иска промяна. А всички се правят, че я чакат.

Източник: в-к Стандарт
http://paper.standartnews.com

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.