2024-07-12

4 thoughts on “Зависят ли медиите от властта? Тъй вярно, ааааа… пардон, не зависят!

 1. Канонада от излияния за свободата на словото заваля в медийното пространство, след като Бойко Борисов попита главните редактори на всички медии, дали им е оказвал натиск. Шефове на телевизии и вестници изписаха тонове високопарни речи, с които услужливо отговориха на премиерските въпроси.

  След като президентът Първанов каза в прав текст, че над медиите се оказва натиск от страна на правителството, Бойко Борисов веднага отвърна на удара с въпроси към главните редактори на вестници, електронни издания, телевизии и радиостанции.

  Голяма част от тях започнаха да се надпреварват за това, кой първи ще отговори на реторичните премиерски питанки, свързани с оказване на натиск, ограничаване на медийното пространство и казуса с намаляването на състава в СЕМ. Шефове на водещи национални медии седнаха на чиновете като първолаци и написаха що-годе едни и същи изявления, натъпкани с клишета, с клетви и обещания за чиста и свята свобода на словото. Потърсихме журналиста Иво Инджев, депутата от ДПС Лютви Местан и политолога Татяна Буруджиева, за да коментират спора между президент и премиер.

  „Георги Първанов е гузен, той ревнува и се сърди, че са му взели любимата играчка”, твърди Иво Инджев. Според него медиите са тръгнали след новия голям победител – факт, който президентът не е могъл да понесе, тъй като е отделил изключително много време през годините, за да постигне медиен комфорт. „Най-голямото достижение на Първанов беше неговата медийна недосегаемост. Не го казвам само заради моя случай, а защото има много доказателства за това. Получи се една ситуация, в която властта у нас взе интервю от медиите, които чинно отговарят. Аз, ако бях на мястото на някои от главните редактори, не бих си правил труда да пиша обяснения. Не е работа на властта да ми задава въпроси дали се чувствам комфортно под нейното ръководство.”, категоричен е Инджев. По думите му това поведение е най-изобличаващо за състоянието на телевизии, радиостанции, електронни сайтове и вестници у нас. Според него властта е попитала „обичате ли ни?”, а всички са отговорили „да, обичаме ви”.

 2. Борисов: Журналистите ми оказват натиск

  Премиерът Бойко Борисов коментира, по повод критиките на президента Георги Първанов, че правителството осъществява последователна кампания за натиск върху медиите, че журналистите са тези, които му оказват натиск, а не той.

  „Това беше поредната провокация от страна на президента, той иска да критикува всеки ден правителството, затова казвам: „Хубаво–лошо, каквото иска да говори, нито обръщам внимание, нито се интересувам“, каза Борисов.

  Той не пожела да коментира зададените му в понеделник вечер 25 въпроса от сценаристите на „Шоуто на Слави“.

  „Не ме интересува Слави Трифонов, нито шоуто му. Аз съм го оценил като човек, когато е дошъл при мен с неговите въпроси. Оттам нататък – рекламата, която прави на мой гръб, нито ме интересува дали ще води или няма да води, как го води, това си е лично негова работа. Но така да ме провокира с въпроси, не ме интересува. Не ме интересува дали той има въпроси към мене, той изговори толкова лъжи за мен, нека да продължава да си говори“, каза Бойко Борисов.

  Тити Папазов ми зададе 100 въпроса, но не можа да вземе дори и един съветник от София, допълни премиерът и призова Слави Трифонов: „Ако иска да е политик, да заповяда на избори. Ако иска да е водещ, да си прави шоуто, аз не му се бъркам в тази работа“.

  – Още ли смятате, че най-големият проблем на България е лошият човешки материал, както заявихте в Чикаго? Вие от какъв материал сте?
  – Защо назначихте за министър човек, който преди време наби полицай?
  – Каква е позицията Ви за ДДС – че трябва да се намали, както Ви посъветваха в Израел, че трябва да се увеличи, както Ви посъветваха в Катар, или че трябва да си остане непроменен?
  – На кои журналисти пускате есемеси? Те отговарят ли Ви?
  – Ще проверите ли наистина чия собственост са медиите и какъв е произходът на парите, с които са закупени?
  – Какво е съотношението между задържаните и изправените пред съда по време на Вашия мандат? На всеки 20 задържани – 1 пратен на съд или по-малко?
  – Още ли смятате, че: „За времето си Сталин, Хитлер и Мао са номер едно“? За какво им се възхищавате и искате ли да приличате по нещо на тях?
  – Смятате ли, че сте избрали подходящите хора за министри при условие, че Божидар Нанев и Румяна Желева вече се издъниха?
  – Какво става с АЕЦ Белене и притеснява ли Ви фактът, че руснаците искат да строят Атомна електроцентрала в Турция?
  – Има ли отношение спечелването на държавни поръчки с победите Ви на тенис? А вярно ли е, че ако някой Ви бие на тенис и веднага след това бизнесът му пострадва?
  – Защо държавата демонстративно не спазва договорите, които е подписала?
  – Как ще коментирате думите на финансовия министър, че кризата е приключила през април? Виц ли е това или той по принцип не знае какво говори? Как ще коментирате думите на министъра на икономиката, че още не сме стигнали дъното и кризата тепърва ще се задълбочава?
  – По какъв критерий избрахте министрите във Вашия кабинет и каква част от тях сте срещнали на кръстовища?

  „Българските медии са вече достатъчно големи деца,

  за да може някой да ги бие по дупето и да слушат какво им казват отгоре. Така че ние винаги ще намерим начин, ако някой ни притиска, да излезем от ситуация.

  Политиците не са толкова глупави да налагат ежедневен контрол върху медиите, защото това ще бъде краят“, коментира днес в интервю за Би Ти Ви Красимир Гергов.

  Той беше представен като партньор на CME – новата компания, собственик на Би Ти Ви.

  Красимир Гергов, който е председател на Асоциацията на рекламните агенции, този път открито говори за собствеността си в медии.

  „Спомням си, когато направих първата частна локална телевизия заедно с Тед Търнър. Тогава ни спряха тока на предавателя, правителството тогава. Но не обвинявам правителството, но те позволиха това да се случил. Пращал съм 20 писма да пуснат в ефир Си Ен Ен, но не получих нито един отговор. Смятам, че тези времена са отминали.

  След това беше създаден закон, според който хора, които се занимават с рекламен бизнес, да не правят електронни медии (от тази година това е разрешено) и затова през годините е трябвало да бъда консултант или друг партньор на тези компании, в които съм участвал. Бях недоволен“, каза той.

  По повод въпросите на сценаристите от „Шоуто на Слави“ Красимир Гергов каза: „Мога да кажа, че Слави е бил един от най-близките приятели на Бойко Борисов, а сега се карат. Но ако Слави е лош човек, а Бойко не става за премиер, защо тогава не са си го казали…?“.

  Източник: Агенция „Фокус“,БГНЕС,Би Ти Ви

 3. Интервю с Румяна Бъчварова, началник на политическия кабинет на министър-председателя Бойко Борисов

  Водещ: Гостува ни Румяна Бъчварова, началник на политическия кабинет на министър – председателя Бойко Борисов. Днес сме ви подхванали министър, началник на кабинет, пак министър. Добро утро.
  Румяна Бъчварова: Добро утро.
  Водещ: Става дума за една ситуация, да я наречем от почивните дни, в която президентът Първанов направи изявление, в което каза, че има последователна кампания за натиск върху медиите, която според него цели да бъдат уплашени определени медии. Съответно от ваша страна дойде отговора. Поискахте главните редактори и изобщо медиите в България да кажат дали им е оказван натиск. Зададохте три въпроса. Бърз отговор последва от страна на всички медии. Въпросът е обаче какво очаквахте?
  Румяна Бъчварова: Това, което се случи. Не може една такава критика, която е, в края на краищата президентът много отдавна критикува правителството, но в случая с това негово твърдение той влезе в едно поле, което според мен е много силно чувствително и оказа се, че наистина е така, съдейки по отговорите, които получихме и бързината, с която пристигнаха. На практика с това твърдение президентът не просто критикува правителството, но той постави под съмнение безспорните постижения на българската демокрация – това е независимостта на българските медии. Ясно е, че никъде по света медиите не съществуват в една стерилна страна. по никакъв начин няма някаква каменна стена между тях, бизнесът и политиката, но има основни правила, които в България бяха градени дълго време и съдейки по отговорите, които получихме, те се съзнават от всички. Наистина има един дълъг процес, в който медиите се конституираха и функционират като един така опонент на властта като независима структура в обществото.
  Водещ: Добре, някак си на риторичен въпрос, риторичен отговор се получи малко. Нали не очаквахте, че ще ви кажат главните редактори в отворени писма – да, случвало се е да има форми на натиск? Това не се е случвало само в едно правителство. Това е история на българската политика общо взето.
  Румяна Бъчварова: Съдейки по отговорите такава практика по-скоро се отнася към предишни времена и предишни правителства. Трябва да ви кажа, че не беше сигурно какви отговори ще получим в крайна сметка, защото е ясно каква е политиката на правителството по отношение на медиите. тя е открита и е ясно, че има страшно много натрупвания, които можеха да излязат наяве, но в края на краищата тогава, когато се твърди публично пред цялото общество, че има съзнателна политика и последователна политика на натиск – това е нещо страшно струва ми се. Що се отнася до смелостта на медиите да признаят един или друг натиск – това е проблем на самите медии.
  Водещ: Имат вътрешни, всяка медия си има вътрешни механизми, чрез които преодолява натиска, когато той се появи от страна на политици.
  Румяна Бъчварова: Не мога да кажа, защото не съм била вътре нито в една медия, но съдейки по отговорите, които получихме и ние затова зададохме три въпроса. Независимостта на медиите се гарантира по няколко начина и се измерва по няколко начина. Първото е намесата в редакционното и новинарско съдържание, тоест пряка намеса – отразяващ това събитие, а не отразяваш друго. Мисля, че нито една медия в последните 9-10 месеца не може да твърди, че това се е случило. Втората възможност е да се въздейства върху медиите като бизнес организация, тоест да се ограничава възможността им да се финансират свободно, да им се създават икономически пречки. За това също имаме твърдения, че не се случва, съдейки по отговорите. Третата възможност е да се създаде такава законодателна среда, че да се ограничат правата на медиите да отразяват обективно средата или чрез регулаторите да се налагат определени санкции и затова третият въпрос беше по становището на намаляване броя на СЕМ и КРС.
  Водещ: Там в третия, какво казвате всъщност с този въпрос, че президентът по някакъв начин е настъпен заради това, което стана със СЕМ?
  Румяна Бъчварова: Мисля, че самият той въведе тази тема в дебата, защото на практика наложи вето на предлаганите промени в Закона за радио и телевизия, които определят броя на членовете на СЕМ и КРС и няма нито едно мнение, което да подкрепя неговите аргументи, изразени до този момент. Да, наистина намаляването на броя на членовете на СЕМ не означава репресия по отношение на медиите. Това беше един от неговите аргументи. И то само по себе си може да се тълкува като една възможност да се въздейства върху общата медийна среда. Затова по основните показатели, по които се измерва независимостта на медиите, ние получихме отрицателни отговори.
  Водещ: По три основни показателя. Извън тях има най-различни други начини. Днес в коментарна статия вестник „Сега” пише, че форми на натиск се оказват си по друг начин.
  Румяна Бъчварова: Са се оказвали, аз го прочетох внимателно.
  Водещ: Да.
  Румяна Бъчварова: Аз затова казах, че средата не може да бъде стерилна на отношенията между медиите и властта и че всички забележки, които получаваме всъщност се отнасят за едни предишни периоди, тогава, когато е имало ….
  Водещ: Тоест от както вие дойдохте всичко е…
  Румяна Бъчварова: Аз поне в отговорите не открих факти за осъществяване на такава съзнателна, целенасочена политика на натиск по отношение на медиите. И това е истината, която трябва да бъде казана на обществото.
  Водещ: Натиск ли е, ако един политик висш в държавата се обади на шеф на новини или на главен редактор, за да каже, добре, ти защо така направи?
  Румяна Бъчварова: Натиск е, ако каже не отразява едно или друго събитие или го отрази по начин, който не отговаря на начин на твоето виждане за него. Натиск е, когато при такова едно твърдение има заплаха за някаква санкция по отношение на медиите или конкретния журналист, но аз мисля, че обсъждането на съдържанието на медиите не би трябвало да бъде натиск. Това е нормален…
  Водещ: Тоест задаването на такъв въпрос…
  Румяна Бъчварова: … въпрос.
  Водещ: Венелина Гочева, „24 часа”, защото вчера имаше много реакции и на Нова телевизия на Силва Зурлева…
  Румяна Бъчварова: Да, разбира се, благодаря на госпожа Зурлева.
  Водещ: Но имаше един коментар на Венелина Гочева и първото изречение, до колкото си спомням беше – не използвайте, господа политици, медиите като рефер в битките си.
  Румяна Бъчварова: Честно казано много се учудих на тази реплика.
  Водещ: Защо, беше добре казано?
  Румяна Бъчварова: Защото мисля, че медиите по своята същност и по своя рефлекс винаги трябва да бъдат рефер тогава, когато има определено крайно твърдение, тогава, когато има неистина.
  Водещ: Без да бъдат карани да …
  Румяна Бъчварова: И не виждам защо…
  Водещ: … в полза на единия или другия
  Румяна Бъчварова: Не виждам защо медиите трябва да се отказват от тази си роля. Аз лично очаквах реакция преди отговорите на нашите въпроси, които зададохме и си го обяснявам с това, че беше в почивните дни тази закъсняла реакция, защото едно такова твърдение е много силно и бих казала много страшно. Това означава, че България не е демократична държава, за да твърдиш, че правителството осъществява системен натиск по отношение на медиите.
  Водещ: Добре и сега накрая мотивът на президента от ваша гледна точка да каже подобно нещо тогава.
  Румяна Бъчварова: Това, което прави президентът Първанов в последно време е да атакува правителството много силно. В края на краищата аз не мисля, че някой може да му отнеме това право, но той го прави по начин, по който влиза в едно политическо поле, което е далеч от правомощията и ролята на държавния глава, тоест той започва да води политическа битка, а не битката на държавния глава, изразителят на единството на нацията по отношение на изпълнителната власт. Това е смущаващо и затова се смята, че той се опитва да търси собствени политически дивиденти от тази атака, защото той по всеки един повод, по който той има публична изява, включително и извън страната не пропуска възможността да критикува правителството.
  Водещ: Можете ли да кажете така с ръка на сърцето няма да натискаме медиите, няма да предпочитаме една пред друга, защото вие поискахте отговор от медиите, но трябва да има…
  Румяна Бъчварова: Аз мисля, че това е много ясно заявено от правителството и цялата политик, която провеждаме на откритост и прозрачност мисля, че гарантира точно това. След като правителството не се притеснява да отвори стенограмите, да бъде максимално открито за всичко и това, което прави включително и за грешките си, мисля, че и медиите спокойно могат да бъдат открити по отношение на правителството и тук има доста неща, които могат да се обсъдят. Най-така доброто от тази ситуация е, че всъщност започна един разговор и към момента ми се струва, че той е много откровен за състоянието на българските медии и българската медийна среда. Това е нещо, което не се е случвало в една …
  Водещ: В смисъл отговорът, никой не ни натиска, е откровеният отговор, който очаквахте, така ли?
  Румяна Бъчварова: Искам да вярвам, че това е откровения отговор.
  Водещ: И аз искам да вярвам, но…
  Румяна Бъчварова: Защото, ако една медия не дава откровен отговор в такава ситуация и ние затова попитахме медиите каква е гаранцията, че тази медия дава верния отговор на своите зрители и слушатели.
  Водещ: Според мен просто медиите имат свои вътрешни механизми да отбиват атаките, когато ги има. Така си мисля аз.
  Румяна Бъчварова: Сигурно, това означава, че се съпротивляват.
  Водещ: Естествено, това е важно. Добре, благодаря ви за участието. Това беше Румяна Бъчварова, началник на политическия кабинет на министър – председателя Бойко Борисов. Благодаря.
  Румяна Бъчварова: Приятен ден

 4. Главни редактори пишат писма до премиера

  С няколко произшествия, свързани с главни редактори на различни медии бе ознаменуван днешният работен ден. За щастие, всичко се е разминало без човешки жертви.

  “Страхуват ли се медиите от тежката ръка на правителството?” Това попита в специално писмо, изпратено до всички главни редактори на вестници, радиа, телевизии и агенции, премиерът Бойко Борисов. Спешната поща бе предизвикана от изказването на президента Георги Първанов, че на медиите се оказва непрекъснат натиск.
  Какво става след това?
  Писмото събужда светкавични безусловни рефлекси в повечето главни редактори на БГ медии и те цяла нощ пишат писма.
  Днес, от бързане, за да отнесат лично отговорите си на Премиера, огромна група от главни редактори на телевизии и вестници се събира пред Министерски съвет.
  Министър-председателят обаче ги финтира (все пак е футболист, каратист и тенисист) и влиза през някакъв заден ход.
  Редакторите научават новината от чистачката леля Цецка, която случайно минава покрай тях и има неблагоразумието да обяснява на дъщеря си, че Бойко си бил в кабинета и че тя си била изчистила като за Световното и че той бил супер доволен от нея.
  При което редакторите се втурват нагоре по стълбите пред погледите на ошашавената охрана.
  Вследствие на което има два редактори ударени от електрошокови палки.
  Друг главен редактор е с избит зъб, защото е изблъскан от колеги и си е ударил лицето в някаква статуя.
  Възпълничка главна редакторка на вестник е с гипсиран крак, защото тълпата я поваля и минава през крака й. Няколко пъти.
  Главна редакторка от водеща телевизия е с охлузвания по цялото тяло, защото в блъсканицата, нейн колега, който й бил много навит още от студентските години се опитвал в движение да я дари с ласки. Тя го зашлеввява през лицето и сега и двамата са съседи в „Пирогов“. Той в “уши, нос гърло”, тя в ортопедията.
  Шефка на телевизия цяла нощ купонясвала и се опитала да напише отговора си пред входа, но друга шефка на конкурентна медия хванала лаптопа и го строшила в главата на купонджийката. И двете са арестувани за хулиганство.
  Главен редактор на радио се опитва да се качи с асансьор, но други редактори блокират асансьора и в момента пожарната се опитва да го извади от шахтата. Отвън го чакат психиатри, защото се предполага, че ще е получил психичен стрес от невъзможността да изпрати отговорите си на премиера.
  Нисичка главна редакторка с тъмни очила и къса прическа също е в шок, защото написала няколко различни варианта и не могла да реши кой е правилният. Все още състоянието й е нестабилно и за нея полагат грижи няколко лекарски екипа.

  Резултатът е следният:
  В крайна сметка спец. части и лично Цветан Цветанов изгонват главните редактори и ги арестуват. Ранените ги пращат в „Пирогов“, останалите имат за домашно да напишат по 100 пъти „повече няма да правя така“!
  Леля Цецка чисти от кръв и скъсани дрехи стълбите на Министерски съвет и кълне вестници и телевизии на висок глас.
  Охраната допуснала редакторското надбягване вече е наказана.
  Бойко Борисов има отговорите на всички главни редактори, понеже той знае те какво биха могли да напишат.

  За момента няма данни в мелето на главните редктори да са пострадали нормални граждани.
  Очаквайте подробности.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *