Home » Избрано

Властта намръщено призна, че има влиятелни медии в интернет

2010.06.21 Няма коментари
Spread the love

Автор: Иво Инджев

В новия избирателен кодекс интернет страниците ще бъдат третирани като медия и ще се наказват блогъри, които публикуват клевети срещу участник във вота. Същото ще важи и за пуснатите в социалната мрежа „Фейсбук“,пише Монитор.

Това стана ясно от думите на председателя на временната комисия за изработване на изборния закон Искра Фидосова. Причината за промяната е, че до момента в уебпространството няма никакъв законов ред за регулация на информацията, която обикаля мрежата. За да бъдат максимално конкретни, от изборната комисия са изпратили искане за тълкувание на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, за да дефинират максимално конкретно интернет сайт, собственик на интернет сайт и социална мрежа. Идеята е при публикация да има субект, който да носи отговорност, обясниха експерти. „До момента у нас интернет не се разглежда като медия и не подлежи на регулация, което е крайно време да бъде поправено“, разясниха още IT специалисти.

Освен информационните сайтове като електронните вестници или информационните агенции наказателна отговорност ще носят и собствениците на блогове, както и участниците в уеббазираните социални мрежи, разясни още юристката. „Ние поискахме тълкувание от транспортното ведомство, за да можем да бъдем възможно най-прецизни, включваме и блоговете и уеббазираните социални мрежи“, категорично заяви Фидосова.

В закона, регламентиращ вота, изрично се въвежда забрана за публикуването на анонимни материали, свързани с предизборната кампания. Въвеждат се и задължения и за собственика или администратора на уебсайт, накърняващ правата и доброто име на кандидат или на лице, което представлява партия или коалиция. Една от санкциите ще бъде правото на отговор да се публикува на същото място, със същия шрифт и без никакъв коментар.

От тази информация могат да се направят различни изводи. Но ще се спра само на един от възможните:

Урааааа! Признаха ни за важни! Цивилизацията дойде в България по обичайния начин. В страните, където интернет се взима насериозно и отдавна е спечелил уважението на публиката в състезанието за вниманието на обществото, мястото и значението на блоговете и сайтове се определя именно от извоювания от тях престиж сред читателите. И у нас това е факт. Но ето, че и властта се досети да го забележи. И как? Със заплахи (наричани за удобство „регулация“).

Не твърдя, че няма логика в аргументите за приравняване на отговорностите на най-модерната форма на обществена комуникация към печатните и електронните медии. Но е показателно, че за това „признание“ властта се досеща именно в опита си да наложи някаква форма на контрол върху единствения медиен сектор, който й се изплъзва. Това е римейк на усилията на управляващите да направят нещо подобно чрез т.н. интерфейс.

Тоталният контрол по тази линия не успя и ето че опитите за усмиряване на опърничавите блогове и сайтове продължават. И трябва да се признае, че , поучени от горчивия си опит, властите са избрали този път теза, която трудно ще намери опоненти. Който го направи, рискува по условие да бъде обявен за „клеветник“ или най-малкото за защитник на клеветата.

Няма да е убедително да твърдя, че не го приемам лично. Трябва да кажа, че признанието за важността на блога, дефиниран вече като медия (когато трябва да „яде бой“), носи и известно истинско удовлетворение.

Например си представям как „наклеветения“ от мен Първанов ще получи същото място в блога ми да отговори, че не е бракониер, не е имал намерение да „консумира“ два мезонета, в които негов близък приятел служи за прикритие на апетитите му, не е получавал като подарък от бивш митничар своя частен фолксваген, не е изпращал служители от ДАНС да заплашват певицата Мариана Попова и да я принуждават да раздава интервюта под негова диктовка, не е опитвал чрез свои хора в бизнеса да купи мълчанието на в. „Уикенд“ по „деликатни“ за него въпроси през есента на 2008 г., не е притискал чрез свои чиновници медии, не е наводнил администрацията и подчинените му служби с близки и близки на техните близки хора и – все „клевети“, подробно развити в книгата ми „Президент на РъБъ“ и които ще продължавам да публикувам в блога.

Приятно четене на отговорите на тези „клевети“ на същото място и в същия обем!

Източник: http://ivo.bg/

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.