Home » Избрано

Сдружение: Правец става частен град

2010.06.07 Един коментар
Spread the love

Частно дружество контролира собственост за 150 милиона лева, от които гражданите на Правец не виждат нито един лев, съобщи Нюз.бг.

Градът е обхванат от уродлива форма на превръщане на частен икономически интерес в публична власт и частен дивидент, казват членове на „Сдружение за насърчаване на гражданската активност“.

На пресконференция сдружението представи Бяла книга, в която са изнесени данни за злоупотреби, извършени от фирма „Тера тур сервиз“ ЕООД, собственост на фамилия Златеви.

Според сдружението Правец е обхванат от политическа корупция, злоупотреба с власт, политически и икономически рекет, използване на публичните институции за обслужване на частни интереси за сметка на обществените и погазване на конституционни права на гражданите.

В писмо, изпратено до премиера и главния прокурор, от организацията изтъкват още, че „чрез прилагането на изпитани корупционни схеми на всички политически нива, със заплахи, шантаж и изнудване над отделни граждани и лица, фамилия Васил и Валентин Златеви подчиниха на волята си всички политически сили и публични фигури в малкия град Правец, наследил от държавата огромна за размерите си публична собственост“.

Според тях официалните институции в Правец – общински съвет, кмет, общинска администрация, полиция, поземлена комисия (ОбСЗ) и др. са превърнати в параван на неофициална, но реално упражнявана власт на частен икономически интерес.

Сред нарушенията, които са изброени в Бялата книга, е фактът, че фамилия Златеви чрез фирмата си произволно е заградила десетки хиляди декари частни и държавни гори, където е въведен пропускателен режим, посочиха от сдружението.

Фирма „Тера тур сервиз“ ЕООД ще строи луксозни имоти за продан, изтъкнаха от сдружението и допълниха, че разполагат с документи, които доказват това.

Нерегламентирано бе намалено нивото на държавния язовир „Правец“. Освободените от водата земи, подлежащи на реституция, бяха експроприирани и продадени на фамилията за жълти стотинки. Дори да приемем, че е законна, тази „сделка“ ощетява общинският бюджет с няколко милиона лева, изтъкнаха още от организацията.

На разположение на РПУ – Правец са четири автомобила, предоставени от фирма „Лукойл България“ ЕООД, с изпълнителен директор Валентин Златев – син на Васил Златев, става още ясно от Бялата книга на сдружението.

В нея се посочва и че кметът на община Правец и заместник-кметовете също ползват автомобили, предоставени от фирмата на Валентин Златев – „Лукойл България“ ЕООД.

Сред общинското ръководство е налице чувство за безнаказаност. Вършат се злоупотреби с публични средства в размер на милиони левове, получени за ремонт и възстановяване, твърдят от сдружението.

В тази връзка от там настояват главният прокурор да проведе безпристрастно и компетентно разследване на изложените факти.

Източник: Кафене.нет
http://kafene.net/

One Comment »

 • правчанин said:

  Правец отсече дърво за 12 бона
  В града на Тодор Живков сюжетите за Джеймс Бонд не са измислица. “Десант” лично се увери в това
  Най-скъпоценното дърво на България се оказа в Община Правец. То се е намирало по поречието на река Малък Искър, недалеч от село Манаселска река и струва цели 12347 лева и 10 стотинки. Толкова е платил бившият вече кмет на общината Красимир Живков за отсичането му, става ясно от документи, с които “Десант” разполага.
  Четете по-нататък тук!…………..
  Цял Правец е осеян с полицейски камери, разположени обаче не на кръстовища и площади, а все покрай улици, водещи към дворци и обекти на Семейството. Още щом насочихме фотоапарат към ловното стопанство на Златеви и на място паркира черен джип. Екипът на “Десант” тутакси бе блокиран от едни момчета с всякаква мускулеста снага и осанка, но обединени от характерната липса на врат. Десет секунди по – късно се появи втори джип, а в далечината се задаваше и трети, вече с включена сирена.

  http://www.desant.net/show-news/20400/

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.