Home » Избрано

Просто нормално поведение (дали е вече възможно в България?)

2010.06.06 Един коментар
Spread the love

За един протестен митинг, който трябваше да се проведе пред затвора в Бусманци
Автор:
Даниела Горчева*, списание ″Диалог” (редакцията на Еврочикаго си позволи да допише заглавието)

“Светът трябва да знае, че когато всички страни пращаха евреите на смърт, една малка държава успя да спаси своите евреи.” – казва авторът на книгата ″Извън хватката на Хитлер” проф. Михаел Бар-Зоар.
Според него моралният подвиг на българския народ не е плод на случайност, а на дълбоката негова същност, която той нарича “българския дух”.

“Това е специалният манталитет на българите, които нямат никакви претенции да бъдат висша или нисша раса, а гледат на хората като равни.” ″Просто нормално поведение” коментира Филип Димитров в предговора си към книгата.

“Всякой роб, от какъвто пол, вяра, народност да бъде, свободен става, щом стъпи на българска територия”, гласи приетата в края на 19-и век българска конституция.

В началото на 21 век, в уж демократична България важи обратното: всеки, стъпил на българска територия, може да се окаже зад решетките.

Освен, разбира се, ако сте издирван от Интерпол международен престъпник. Тогава можете необезпокоявано да си влизате и излизате в България с камара фалшиви паспорти, да живеете и да се придвижвате свободно в ″страната на розите”, докато министърът на вътрешните работи забавлява журналистите с каламбури като ″Куйович, Муйович, Уйович”.

Но ако сте чужденец, поискал хуманитарен статут, българските власти със сигурност ще ви хвърлят в концлагера в Бусманци – българският Гуантанамо, цинично наречен ″Дом за настаняване на чужденци”.

Ще ви хвърлят там с месеци и дори с години без съд и присъда, без да сте извършили никакво престъпление, дори напротив – затваряйки ви там, властите извършват тежки престъпления по служба, престъпват всякакви закони, включително Конституцията на Република България и международните конвенции, които страната е длъжна да спазва.

Докато над 2 милиона българи живеят, работят и учат в чужди страни, чужденците в България рискуват да попаднат с месеци зад решетките на затвора в Бусманци заради изтекла виза или защото са поискали политическо убежище.

Зад решетките се оказват хора като 22-годишното арменско момиче Аревик, дошло да види приятеля си в България и поискало да се ожени за него.

Аревик е бременна и въпреки това, както и въпреки факта, че има право да се придвижва в страната, вече месеци е в затвора в Бусманци при непоносими човешки условия.

Но не само чужденци страдат от репресивните рефлекси на българските власти.

Жертва на полицейски, прокурорски и съдебен произвол е и 27-годишният български гражданин Максим Савов, незаконно държан в ареста вече четвърти месец.

А българските данъкоплатци ще имат ″удоволствието” да изплащат от джоба си стотици хиляди евро обезщетения на жертвите на произвола на облечени с власт, униформи и тоги, непознаващи ни българското, ни европейското право (виж случая с Максим Савов) или заради зулумите на некомпетентни (и не е изключено – корумпирани) служители на Държавната агенция за бежанците в България.

Най-страшното е, че случаи като тези на Максим и Аревик са стотици и отразяват ″нормалното поведение” на власти с милиционерски манталитет.

Слава Богу, и днес има достойни български граждани – не много на брой, но достатъчно, които се тревожат за нарушаването на правата на другите.

Защото те знаят, че правата на другите са гаранция за нашите собствени права.

И затова хора като Иван Кулеков, Яна Бюрер Тавание, Светла Енчева или Виктор Лилов организират на 6 юни в неделя от 11 до 13 часа протестен митинг пред дома – затвор в Бусманци. Подкрепете ги, не разрешавайте на бездушни бюрократи да съсипват човешки съдби само защото в главите им все още властва милиционерският манталитет.

Подкрепете техните искания за правни гаранции срещу произволната свръхупотреба на административното задържане на чужденци в България.

За да не се стига до абсурдни случаи като тези с Аревик или Ола.

Повече информация на блога на Светла Енчева.

Или в групата във Фейсбук.

А ето и жестокото продължение: Младежи с качулки пребиха пътниците в трамвай – пострадалите са отивали на митинга в Бусманци в защита на правата на чужденците у нас

Четирима души са пребити, след като група младежи с качулки се качили в трамвай №20 и започнали да налагат пътниците.

Единият от пострадалите е ранен по-тежко и е откаран в “Пирогов”. 17-годишното момче е с фрактури на левия лакът, лявата ключица и кост на лявата длан. Има и рани по главата.

Останалите трима са с по-леки наранявания и са настанени в Окръжна болница.

Инцидентът станал около 10,40 ч. на предпоследната спирка преди гара “Искър”, съобщи Центърът за градска мобилност (SUMC.bg).

15 младежи се качили в трамвая и без видими причини започнали да бият пътуващите. На следващата спирка слезли и избягали.

От пресцентъра на МВР съобщиха, че пострадалите са отивали на митинга в защита на правата на чужденците в България пред дома за временно настаняване на чужди граждани в Бусманци.

Движението на мотрисите в участъка от станция “Гео Милев” до гара “Искър” е било спряно за около половин час, но вече е възстановено.

Полицаи са направили оглед на мястото на инцидента.

След това трамваят е бил изтеглен към депо “Искър”, където разследващите продължават работата си.

Пред дома за временно настаняване на чужденци в Бусманци днес се провежда митинг срещу незаконното и произволно задържане на чужденци там.

В дома са настанени хора в процедура по предоставяне на бежански/хуманитарен статут, бременни жени, майки с деца, хора в тежко здравословно състояние и такива, които не представляват обществена опасност и няма данни, че ще се укрият.

Организаторите – инициативен комитет, в който участват писателят Иван Кулеков, музикалният продуцент Виктор Лилов, блогърът Светла Енчева и активистката Яна Бюрер Тавание, настояват да се приеме добавка в Закона за чужденците в България, с която да се регулира статутът на нелегалните имигранти, така че да имат достъп до образование, здравеопазване и възможност за легален труд.

Те посочват, че трябва да се защити и правото им на личен и семеен живот.

Източник: БТА,”Фокус”, БГНЕС

One Comment »

  • Maria said:

    Nai-hubavata statia, kojato sam chela.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.