Home » Избрано

БЪЛГАРСКИЯТ ДНК ПРОЕКТ

2010.06.19 Няма коментари
Spread the love

Bulgarian DNA Project
Project Goals

Евгени Делев
Администратор на Българския ДНК проект към FamilyTreeDNA

Темата ще бъде дискутирана на есенната сесия на Българо-Американска Асоциация

Цели на проекта
Историци и антрополози твърдят че около 50 народа са способствали за оформянето на генотипа на българите. Те смятат че около 30% от съвременните българи носят гените на древните траки, но дали това е така, може да се докаже чрез съвременните методи за изследване на Генетичната Генеалогия. За разлика от класическата генеалогия, изследваща родословието от преки писмени и устни източници до десетина поколения назад, то новосъздадената наука проследява генетичния произход на всеки от нас по пряка бащина (златна) или майчина (съребрена) линии до приблизително 2000 поколения, т.е. до около 65-75 000 години назад. За целта се правят два типа генетични анализи :

1/ Y-DNA- анализ изследващ Y-хромозомата, намираща се в ядрото на клетките.
Този тип анализ проследява пряката бащина линия и се прави само на мъже, тъй като при жените тази хромозома липсва. Съответно ако някоя жена иска да изследва бащината си линия, то теста трябва да бъде направен от брат ù, баща ù, чичо ù, племенниците или братовчедите ù по пряка бащина линия ;
2/ mt-DNA- анализ изследващ митохондрийте, намиращи се в цитоплазмата на клетките. Този тип анализ проследява пряката майчина линия и се прави както на мъже, така и на жени.

– Как се взимат пробите?

В поръчания от лабораторията комплект се намират 2 или 3 стерилни пръчици, завършващи с гребовиден тампон и съответно същият брой шишенца с консервираща течност. Втривате всяка от пръчиците минимум по половин минута във вътрешната страна на бузата, за да насъберете слуз и клетки от лигавицата. Тампоните се поставят в шишенцата и двете (или трите) проби се изпращат по пощата чрез предварително адресирания омекотен плик до лабораторията.

– Какво представляват анализите?

Всяка проба е индивидуална, анонимна и се регистрира с бар код (идентификационен номер). След получаване на пробите се създава досие и те се регистрират. Клиента получава потвърждение по електронната си поща. Пробите се поставят в микро-центрофуга и се прави разделяне на белтъците по моларна маса. Изолира се ДНК. Прави се анализ чрез магнитен резонанс, в резултат на което се получава спектър от пикове, имащи различен интензитет и разпределени по различен начин при всеки индивид. След двадесет годишни изследвания гениите инженери установяват, по разпределението на характерните пикове (мутации) че цялото човечество води началото си от много малък брой индивиди, населявали района на Етиопия преди около 65-75 000 години назад. Те успяват много точно да проследят миграциите им във времето, да създадат родословно дърво на цялото човечество и да разпределят хората по техните характерни мутации в двайсетина групи (клона на родословното дърво), наричани хаплогрупи. Създадена е унифицирана база данни, носеща името на университета в Кембридж, която регламентира коя хаплогрупа с какви мутации се характеризира. Съответно хората принадлежащи на една хаплогрупа имат общ прародител.

– Какви резултати се получават?

1) Получавате името на хаплогрупата или на под-хаплогрупата, към която принадлежите, в зависимост от това колко точен анализ сте си направили;
2) Получавате таблица с SNP* стойностите (маркерите) при Y-хромозомния анализ и характерните мутации при митохондриялния анализ;
3) Получавате карта с миграциите на вашия ген;
4) Получавате сертификат.

– Какви анализи могат да се направят?

1) На Y-хромозомата:

– Y-DNA12- изследват се основните 12 маркера, необходими за определяне на хаплогрупата. Внимание: пълното съвпадение на 12-те маркера на двама души не означава категорично че те са роднини, особено ако произлизат от съвсем различни географски райони- такива случайни съвпадения са рядкост и са възможни благодарение на правите и обратни мутации;
– Y-DNA25- изследват се основните 25 маркера за определяне на под-хаплогрупата и родствена връзка с трети лица;
– Y-DNA37- изследват се 37 маркера, определя се под-под-хаплогрупата и степента на родствена връзка с трети лица;
– Y-DNA67- изследват се 67 маркера- пълният спектър на мутациите и най-точно се определя родствената връзка с трети лица. При пълно съвпадение на маркерите категорично хората имат много близка родствена връзка; например: баща и син, братя, племенник и чичо, първи или втори братовчеди, тъй като Y-хромозомата търпи средно по една мутация на всеки 500 години.

2) На митохондриялната ДНК :

– mt-DNA – изследват се мутацийте в HVR1;
– mt-DNA Plus – изследват се мутациите в HVR1 и HVR2;
– mt-DNA Full Sequence- изследва се пълния спектър от мутации в HVR1, HVR2 и HVR3**.

– Какъв анализ да си направим?

Изберете анализа, който най-добре отговаря на вашите интереси. Направете си най-обикновения 12 маркерен Y-DNA12 анализ за да си определите хаплогрупата и се регистрирайте в различните бази данни. Ако намерите генетични роднини, вие можете допълнително да си направите по-подробен анализ, тай като вашите проби се съхраняват 25 години. Ако пък искате да установите генетична връзка между два рода, изследвайте по един представител от всеки род с Y-DNA37 анализа.

– Как се талкуват резултатите?

Анализите се тълкуват лесно ако принадлежите към някоя от разпространените хаплогрупи, като например келтската- R1b, чийто представители са преки потомци на европейския кроманьон. Въпреки всичко предлагам на тези, които не са се занимавали по-задълбочено с тази наука да не бързат да правят прибързани изводи, преди да се консултират, тъй като те могат да се окажат грешни.

Заключение :

За да намерите ваши генетични роднини е необходимо участието на голям брой хора. От получените резултати може да се направят следните заключения :
– да се изградят родословни дървета на различните хаплогрупи ;
– да се изчисли степента на родственост между различните участници ;
– да се види спектъра на вариации на гените;
– да се види географското разпределение на гените ;
– да се види процентното разпределение на хаплогрупите, съответно процента на преки потомци на българи, траки, славяни, келти и т. н. ;
– да се направят важни изводи, потвърждаващи или отхвърлящи различни исторически факти ;
– да се види родствената връзка между известни възрожденски родове ;
– да се открият генетични връзки с потомци на българи, населяващи територии, през които са преминавали древните българи и по този начин да се добие представа за миграциите на различните групи хора.
————————————————-
* – Single Nucleotid Polymorphism- Полиморфизъм на единичния нуклеотид, т.е. SNP стойността показва броят на повторенията на единичния нуклеотид, като под нуклеотид се има пред вид определена поредица от аминокиселини.

**- Hyper Variant Region- участък, който се изследва, тъй като търпи чести мутации.

Family Tree DNA – Genealogy by Genetics, Ltd. World Headquarters
1445 North Loop West, Suite 820 Houston, Texas 77008, USA
Phone: (713) 868-1438 | Fax: (832) 201-7147
Contact Us
© All Contents Copyright 2001-2010 Genealogy by Genetics, Ltd.
Project Background, Goals, Results and News are copyright of the specific Surname Project

DNA-BG-Pro

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.