2024-04-25

6 thoughts on “Георги Котев: 500 млн. евро щети от далавери с гориво в АЕЦ

  1. До Пламен, # 21 юни 2010 at 4:54 AM

    Пламене, не четеш както трябва. Първо в тази програма се задават параметрите на горивото и тя си прави изчисленията. След като е пратена директно от майка Русия очакваме барем да може да смята. НО това не е най-големият проблем. РЕАЛНИЯТ ПРОБЛЕМ е в това, че времето за изгаряне постепенно се увеличава до към 8%. Първо е било в границите от +/- 3%, след това обаче е почнало постепенно да се увеличава. Сега драги ми читатели, бихте ли ми казали на какво може да се дължи това увеличаване и дали бихте желали да живеете в държава, в която това става ? Без да съм ядрен физик първото нещо, за което се сещам като причина е корозия и износване на реактора в резултат от некачественото гориво. Също така днес се разбра, че \"по време на контрол на системите за управление на защитата на реактора (бел. ав. 6-ти реактор спрян за профилактика) са открити дефекти в покривната част от съоръженията за защита.\". Дали няма връзка с това гориво ?

  2. Ще го направя без съмнение. Надявам се да ми пратите адреса…
    Наистина ми е любопитно (все пак съм физик!) да науча какво ще да е това „гориво – убиец“ и как така застрашава живота на „много българи“… и другите неща които, не се обиждайте, но ми се струват доста попресилени!
    И моля ви – използвайте буквите на Кирил и Методий… малко се нервя на шльокавицата.
    Благодаря предварително!

  3. не е акцентувал на физическите и технически параметри на новото гориво. За това да каже! Или без да намесва технологични подробности да покаже далавери, каквито без съмнение има из цялата страна…

    Gospodine, otidete na bloga na G.Kotev i tam shte namerite tova, koeto v edno interviu, kato tova,ne moje da se pobere.

  4. „Агенцията защитава чужди интереси, руски интереси.“
    Четох го до тук… От това което прочетох не става ясно какъв е проблема! Някаква компютърна програма, нагласена (наладена, както казват руснаците) към някаква конкретна горивна смес, без съмнение използваща емпирични зависимости, давала някакво отклонение в резултатите за друга горивна смес… И какво от това? Ще гръмне реактора ли?
    Тези господин, ако и да се представя за физик, което съм склонен да приема за истина, е наблегнал на „руските интереси“, като е употребил израза едва ли не като мръсна дума, а не е акцентувал на физическите и технически параметри на новото гориво. За това да каже! Или без да намесва технологични подробности да покаже далавери, каквито без съмнение има из цялата страна…
    Какви са последиците от подобно …ъъъ… несериозно поведение. Как ще реагира неукият народ на подобно „потулване на истината“? Ето как:
    „Ужас! Кой би повярвал, че във всеки един момент страната е заплашена да изгърми. След проведено проучване на ядрения физик Георги Котев се оказа, че АЕЦ “Козлодуй” се снабдява с гориво убиец от Русия. По този начин животът на голяма част от българите е сериозно застрашен.“
    „УЖАС“! Дори не си струва да го коментира човек… Но това стига да се закрие напълно най-чистия ни енергиен източник. Кампанията срещу най-чистата енергия не е от вчера. Нито ще спре докато далаверата „нефт“ върви… За мен обаче е странно, да не казвам гнусно, че в битката срещу ядрените централи се вкючват … ядрени специалисти!

  5. Другари интелектуалци, заклеймете предателя Котев!

    ИВО ИНДЖЕВ ⋅ 20МАЙ2010

    По едно и също време двама души обявиха, че ще търсят чуваемост на своя протест чрез гладна стачка. Единият е бившият руски петролен магнат Михаил Ходорковски, който дръзна да подкрепи опозицията срещу Путин и от най-богатия човек в страната се превърна в най-известния политически затворник в Русия от 2003 г. насам. Сега той (отново) обяви гладна стачка. Този път в знак на протест заради удължаването на задържането му в нарушение на закон, който забранява задържането на обвинени в икономически престъпления, подписан от президента Медведев през март.

    От интервю на Фрог нюз с бившия главен експерт „Реакторно-физични анализи” в АЕЦ Георги Котев научаваме, че след месец и половина той планира гладна стачка в емиграция, където се намира поради опасения за живота си след разкрития за злоупотреби в АЕЦ “Козлодуй”.

    Според Котев доставяното от Русия отработено ядрено гориво в централата реално не е изследвано и това не е отразено в паспорта му. Тоест всичко може да се очаква и за здравето и за сигурността на хората. “Руснаците си правят експерименти с това гориво на наша територия и за наша сметка. Заради шепа продажни българи страната ни просто е една експериментална база за руснаците”, заявява той от Италия, където живее с усещането, че в България е “ходеща мишена”.

    На въпрос на автора на интервюто Стойко Стоянов кои са виновниците за установените от него нарушения , Котев, който оценява нанесените щети на държавата от далаверите в централата на около 500 милиона евро, отговаря:

    “ Обвинявам всички бивши ръководства на АЕЦ от 2004 г. насам. Ще ви изброя само изпълнителните директори от тогава – Йордан Костадинов, впоследствие станал жълт депутат, след него Иван Иванов, вече пенсионер, Иван Генов, доскорошният и настоящи шеф Димитър Ангелов. Тук визирам и бившия председател на борда на директорите на АЕЦ Иван Гризанов, впоследствие станал червен депутат. В по-високите нива нещата вероятно стигат до бившия енергиен министър Р. Овч., а и по-нависоко – до президентската институция. Но вероятно зад тези имена стоят задкулисно и други среди и фирми.”

    Във връзка с аналогията между гладните стачки предлагам обаче да не изоставаме от челния руски опит. Гладуващия затворник Ходорковски още след прочитане на 9 годишната присъда срещу него, беше нападнат от поддръжниците, застанали на хранилката на властта. В отворено писмо на 50 души – писатели, космонавти, актьори, продуценти, изразяват радост от справедливото възмездие за противника на Путин.

    Време е и тук да се организира подписка срещу Котев. Той вече втора година “мъти водата” в блатото ядрената енергетика с опитите си да получи поне медийна трибуна в България. Като един от първите, който му я даде в скромния си блог, се чувствам длъжен да изкупя вината си и дам думата и на неговите опоненти – нали така се прави по критериите на обективността! Ако не думата ( защото едва ли я искат тъкмо в моя блог), поне идея мога да им дам.

    Така че, призовавам: другари и другарки патриоти и интелектуалци, не чакайте гладната стачка на предателя Котев. Още приживе го заклеймете. Поучете се от вашите съветски, пардон – руски колеги!

  6. УЖАС!!! Гориво убиец в АЕЦ „Козлодуй“ може да ни ликвидира

    Публикувано от Боян Петракиев на май 19th, 2010 в категория Разкрития.

    Ужас! Кой би повярвал, че във всеки един момент страната е заплашена да изгърми. След проведено проучване на ядрения физик Георги Котев се оказа, че АЕЦ “Козлодуй” се снабдява с гориво убиец от Русия. По този начин животът на голяма част от българите е сериозно застрашен.
    Узнавайки голата истина за мръсните далавери, Котев решава да търси спасение в странство, тъй като там единствено се намира далеч от смъртта, в двата смисъла на думата – единият от АЕЦ-а, а другият от засегнатите при евентуалното разпространение на информацията. Сам той се определя като “ходеща мишена в България”, затова е потърсил убежище в Италия.
    Става въпрос за милиони, при което, ако се разчуе мошениците ще трябва да ги загубят.
    Ядреният физик Георги Котев е врял и кипял в средите на АЕЦ-а дълги години наред – 17 лета изминали, докато най-накрая трябвало да напусна, поради самото естество на разкритията му. А те бяха изказани от него още преди години, но както се казва “глас в пустиня”, така и никой не го чу. Или по-скоро го направиха, но със същия ентусиазъм, както всеки слуша досаден събеседник, “в едното влязло, през другото излязло”.
    Ето защо през 2007 г. офицерите на тогавашната Национална служба сигурност, днешната ДАНС, се направили, че проявяват интерес и му възложили да задълбае по случая като продължи частното си разследване. Котев на драго сърце го сторил и на следващата година вече имал безспорни доказателства. Те категорично показват, че внасяното гориво от Русия, заменило старото ТВСМ с ТВСА, е вместо свежо гориво – обработено старо, закупувано далеч по-евтино, но за сметка на това изключително опасно. При допустимо отклонение от 3 %, сегашната разлика е между 8-9 % като прогнозите на ядрения физик за догодина са още по-големи проценти.
    Установило се, че така държавата е била ощетена с колосалната сума от 500 млн.евро, които са напълнили гушата на една единствена фирма, осъществила далаверата, в качеството й на посредник между АЕЦ “Козлодуй” и Русия. Това се случило преди няколко години, когато с въвеждането в експлоатация на новото гориво, се създава нормативна уредба благодарение, на която точно на определената фирма е издадено разрешение да внася споменатото гориво.
    От ДАНС си мислели, че ученият няма да стигне доникъде в проучванията си, но в действителност се оказало, че се е разровил прекалено надълбоко и работата се е разсмърдяла. Така изведнъж агентите спират връзките си с Котев и случая се потулил, защото се засягали интересите най-вече на договорките от българска страна.
    “Всъщност не те, а ръководството на ДАНС не искаше да се работи по проблема. Бях принуден да напусна централата, след това и страната. Единственият шанс да се разкрият далаверите намерих в публичното оповестяване, но и това не помогна. Просто няма предишно, няма сегашно правителство. Разполагам с тайната кореспонденция, водена през 2008 г. между ДАНС и атомната централа, след моя сигнал. От нея се вижда, че ДАНС никога не е искала и няма да иска да разследва този случай, а камо ли да го разкрие. Агенцията защитава руски и български интереси”, заявява борецът на истината Георги Котев, който макар и от страната на ботуша пак съумява да въздигне глас в знак на гражданско неподчинение – един от малцината дръзнали да го направят. Не случайно се говори, че в България липсата на гражданско общество и мълчанието на хората е една от главната причина за положението ни. Защото ги търпим да мачкат и погазват правата ни като същевременно рискуват живота ни, за да печелят на наш гръб. На всичкото отгоре наглостта им достига до далечните хоризонти на безочието, за което ядрения физик не ще си затвори очите, обявявайки, че на 10 юли хората ще излязат, за да започнат гладна стачка в знак на протест, защото “институциите в България продължават да крият истината по един толкова съдбоносен проблем, превърнал се в далавера за милиони на определено лоби”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *