Home » Избрано

Световната банка ще финансира важни проекти в България

2010.04.07 Един коментар
Spread the love

Световната банка (СБ) може да финансира рехабилитацията на пътна инфраструктура в България (съвместно с фондовете на ЕС), и да осигури техническа помощ за развитието на енергийната инфраструктура на страната. Темите бяха акцент в срещата на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков във Вашингтон с президента на финансовата институция Робърт Зелик и с Рудолф Треферс, изпълнителен директор на холандската група в банката, към която е България. На разговора присъства и българският еврокомисар Кристалина Георгиева.

Срещата с ръководството на Световната банка бе част от официалната визита на министър Трайков в САЩ. Финансовата институция се ангажира с експертна помощ при изготвянето на Енергийната стратегия на България, работата по големите енергийни проекти, както и за реформата в социалния сектор и подобряването на бизнес средата. Президентът на СБ ще посети България през юли тази година.

В рамките на посещението си във Вашингтон и Питсбърг министър Трайков се срещна с високопоставени представители на американската администрация. Ролята на България в енергийната инфраструктура на Черноморския регион беше основна тема на разговора с посланик Ричард Морнингстар, специален пратеник на Държавния департамент по въпросите на енергетиката за Евразия и с Хосе Фернандес – помощник държавен секретар по енергийни и търговски въпроси в Държавния департамент. Министър Трайков връчи на г-н Фeрнандес Доклад за напредъка на България в защитата на интелектуална собственост. Документът, който бе предоставен и на Департамента по търговия, и на Търговското представителство на САЩ, съдържа информация за мерките за ефективно противодействие на интелектуалното пиратство през 2009 г., включително в интернет среда. Домакините оцениха високо работата на правителството в борбата с корупцията и организираната престъпност. Министър Трайков и г-н Фернандес обсъдиха възможностите за облекчен достъп до американския пазар на стоки, подлежащи на квотен режим при внос от страни на ЕС, както и възможностите за премахване на визите за българи и за по-атрактивното представяне на нашата страна като туристическа дестинация.

България поиска съдействие от САЩ за намирането на стратегически инвеститор за АЕЦ Белене. Това бе една от темите на разговорите на министър Трайков със заместник-секретаря в Департамента по енергетика Дан Понемон. Той изрази подкрепа за усилията на българското правителство да диверсифицира доставките на енергийни ресурси с допълнителни газови връзки за втечнен и за компресиран природен газ. Двете страни обсъдиха и възможността България да бъде поканена за участие на следващата среща на високо равнище на Global Nuclear Energy Partnership – организация на държави, които споделят необходимостта от разпространяване на ядрената енергия за мирни цели по света. В нея членуват 25 държави партньори, 3 постоянни международни неправителствени организации и 31 държави наблюдатели.

По време на посещението си в САЩ министър Трайков разговаря и с представители на Департамента по финанси, Департамента по търговия и Търговското представителство на страната. Основна тема на разговорите беше улесненият достъп на български стоки, за които има квоти за внос в САЩ. През септември предстои американска търговска мисия в нашата страна, стана ясно още по време на срещите.

http://www.dnesplus.bg/

One Comment »

 • Tsako Stanoev said:

  Парите на Световната банка за пътища се използват не рационално и опасно.

  Проведени експресни измервания на коефициента на сцепление на пътните настилки
  от Институт по трафик технологии и безопасност показват силно занижени стойности – около 0.45-0.55 при норма 0.75- 0.85 за САЩ и ЕС дори при нови току що положени настилки при сухо състояние..
  Коефициента на сцепление е основен фактор на ефективността на
  транспортния процес, разхода на горива и на неговата безопасност .
  Измерените стойности за недопустими за САЩ и развитите страни от ЕС , където се извършва постоянен контрол и измервания.
  При намаление на коефициента на сцепление , особено под посочените стойности силно нараства риска от ПТП и се увеличава техния брои.
  Причина за това се са липсата контрол и влагането на некачествени материални, при строителството на магистрите и пътища у нас, което е свързано с огромни корупционни практики.

  Д-р Цако Станоев- транспортен и пътен инженер,
  Институт по трафик технологии и безопасност;
  Пътно- транспортен консултант ;
  Член на ИТЕ – ДОТ -САЩ ( http://www.ite.org)
  Тел. +35929449085; GSM: +359878223812;
  E-mail- [email protected]

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.