Home » Избрано

ТУРСКО робство или ОСМАНСКО присъствие?

2010.03.16 3 коментара
Spread the love

Българският майор Даниела Благоева от контингента ни в Афганистан си навлече гнева на турското командване там с презентация за националния ни празник, съобщи вчера агенция Фокус. Ето цялото съобщение:

„Турското робство” спря презентация за 3-ти март в контингента ни в Афганистан. По случая зрее скандал в Министерството на отбраната, съобщиха за Агенция “Фокус” от военната ни мисия. Български офицер, майор Даниела Благоева, е подготвила презентация, посветена на националния празник 3-ти март. Презентацията е била спряна, а офицерът е била заплашен с наказание заради национализъм.
Пресцентърът на Министерство на отбраната разпространи позиция във връзка с въпроси, свързани със скандала. Майор Даниела Благоева изготвя презентация по повод Националния празник на Република България – 3-ти март, и я разпространява във вътрешната информационна мрежа на ИСАФ в Кабул, което не е част от служебните й задължения. Националният командир на контингента полковник Петко Лилов назначава служебна проверка по случая, която установява, че в презентацията е допусната терминологична грешка в текста на материала.
Полковник Лилов провежда още същия ден, 3 март, среща с Командващия регионалното командване „Столица” бригаден генерал Левент Чолак, на която се изясняват обстоятелствата и случаят е приключен. На проведената двустранна среща в Афганистан турската страна остава удовлетворена от навременната реакция на българското командване.
Майор Даниела Благоева продължава да изпълнява задачите си в мисията в Кабул на друга длъжност. Тя ще се завърне с планираната ротация на контингента.

Ето какво е мнението на историка проф.Георги Марков
(изказано отново пред “Фокус”)
Терминът „турско робство” е исторически термин. Във всички български документи от преди Освобождението – навсякъде се говори за робство. Това каза пред Агенция „Фокус” историкът Георги Марков. По думите му този термин не е грешно да се употреби. „Защото става въпрос за Османска империя, но в нея господстващ народ са османските турци. Те са господстващият народ. Така че, може да се каже и „османско владичество”, и „турско робство”. Нищо обидно няма, но за съжаление през последните десет години в Турция скъсват с представата на Мустафа Кемал, известен като Ататюрк. Той казва, че Република Турция няма нищо общо с Османската империя. В последните десет години, особено ислямисткото правителство на Ердоган, реабилитира Османската империя както в политиката, така и в турската историография. Особено яростен неоосманист е външният министър на Турция Ахмед Давутоглу. Той миналата есен в Сараево заяви, че Османската империя всъщност е била една процъфтяваща империя, всички народи са живеели цветущо, по братски и едва ли не призова да се възстанови зоната на Османската империя. Това е една опасна тенденция в съседна Турция, защото там реабилитират тази Османска империя, което не може да се приеме от народите, които са били жертва на тази империя. Става въпрос не само за българи, но и за гърци, за румънци, арменци, кюрди. Мен ме възмути, това което чух, като официално съобщение на Министерството на отбраната, което е силно цензурирано. От него не се разбра за какво става въпрос”, коментира случая историкът.

Ето още нещо от информационните агенции от последните дни:

Зачеването ин витро извън границите на Турция ще се наказва със затвор.

Изкуственото оплождане и преди се смяташе за престъпление в страната, но в крайна сметка на жените не беше забранено да го провят в чужбина, съобщава ВВС.

Но властите прекратиха и тази практика: според нов закон, всеки, който се осмели на зачатие от донорска сперма – било то вътре или извън страната – е заплашен от 1 до 3 години затвор.
Това стана, след като Министерство на здравеопазването в Турция обнародва закон, според който се забранява на гражданите на страната за крият бащинството на децата си.

Броят на туркините, желаещи да се подложат на процедура по изкуствено оплождане зад граница не е голямо, но обикновено от тази възможността се възползват не повече от 100 жени на година.

Лекари и правозащитници още не могат да разберат по какъв начин правителството ще разбира за нарушенията. Според турските гинеколози новият закон е голяма крачка, но не в бъдещето, а към миналото.

Ислямистите и управляващата партия не разбират, че отдавна е дошло времето турските закони да бъдат адаптирани към последните достижения на медицината, смятат те.

3 коментара »

 • АП said:

  Македонците също протестират:
  https://www.eurochicago.com/2010/03/kak-deystvat-makedonskite-poslanitsi-po-sveta/

  Гърците също не са спирали.

  Изобщо сме заобиколени от съседи, в които държавната машина работи в защита на националните каузи, а у нас … 🙁

 • методи захариев said:

  Османско присъствие или варварско турско робство

  „Не искайте от мене безпристрастие – аз видях Батак!”
  Иван Вазов

  “Още от онзи черен за човечеството ден когато кракът на турците стъпи за първи път в Европа, те са олицетворение на най-нехуманния човешки вид. Където и да са се появявали, навсякъде са оставяли след себе си широка кървава диря и където и да е прониквало тяхното господство, цивилизацията е загивала и изчезвала. Навсякъде те представляват власт на грубата сила в противоположност на властта, основана на закони, на цивилизацията..”
  из „Уроци по клане” на Уйлям Гладстон

  Въпросът ми е реторичен и всеки нормален и честен българин би казал, че вярно е второто. Тук не искам да припомням позицията на някои наши управници, които не смеят да произнесат тези две думи: „турско робство” . Това направи дори президентът, който за съжаление, е дипломиран историк! Но нека да ги оставим, историята скоро ще ги забрави. Да се поровим малко в нея, да припомним само някои факти и моменти.
  Без съмнение, всеки народ в своята история е бил през определени периоди под чуждо владичество. За по- дълго или за по- кратко. Нашето иго продължи от 1393 до 1878 и се оказа не само сред най- дългите, но и сред най- страшните, най- варварските, най- жестоките. Защо?
  Защото един народ с една твърде
  НИСКА СТЕПЕН НА ЦИВИЛИЗАЦИОННО РАЗВИТИЕ ,
  като въпросния турски, завладя с военна сила един далече по-напреднал народ като българския. И това е нашата трагедия, с фатални последици, които усещаме и сега. През далечната 1393 година, когато пада Търново – ключовете на крепостта турците получават след коварство – от свои шпиони венециански евреи! – България е държава на 712 години, а Турция на 72! Знаем, че в началото на 14 век Осман I основава в Мала Азия държава с главен град Бурса, а по- късно разсипва прекрасния Константинопол, за да го превърне в своя столица и да оскверни импозантния християнски храм „Света София”. Оттогава до Кримската война / 1856 / тази милитаризирана азиатска империя воюва непрекъснато повече от 500 години – по точно 532 години. Воюва за чужди територии, поробва цели народи, унищожава материални и духовни ценности и не създава нищо, за разлика от другите империи през този период – Англия, Франция, Австро-Унгария. А България поне три столетия преди това вече има свои книжовни школи / Преслав, Охрид, Търново/, писатели / Константин Преславски, Константин Костенечки, Патриарх Евтимий /, развита просветна система, самостоятелна църква и дори своя патриаршия. Докато Османска Турция е изостанала във всяко отношение, безпросветна държава, която се олицетворява от спахията – турчин на кон с ятаган в ръка, готов във всеки момент да граби, опожарява, насилва, мародерства и убива. И той го прави цели 485 години! Според исляма, в който е обучен да вярва сляпо без изобщо да мисли, колкото повече християни или неверници изтреби на земята той, толкова по- щастлив ще бъде в мюсюлманския рай!

  Над 300 000 българи са били насила включени в турския еничерски корпус. За него български момчета- християни са били насила вземани на възраст между 7-10 години. И само за 10- 12 месеци са били превръщани в жестоки еничари, т.е. мюсюлмани, аскери на султана. Обучавали са ги в изключителна жестокост към своите сънародници българи и насила са ги превръщали мюсюлмани- фанатици. Еничарите са извършвали са най-кървавите изстъпления към своите сънародници. Робството е било официално регламентирано в Османската империя.

  ГЕНОЦИДЪТ –
  над българите е страшен, непрестанен!
  Започва още с падането на столицата Търновград и масовото избиване на цялата българска аристокрация, интелигенция и духовенство. А България, както знаем, тогава е сред водещите, цивилизовани държави в Европа. До смазването на един цял народ – една невиждана по своите размери жестокост, непозната за цивилизования свят тогава. Геноцидът продължава с различни темпове и сила до „културния и европейски” 19 век, до
  многострадалния Батак / оказа се, че акцията „Анти- Батак” се субсидирала не толкова от Берлин, колкото от Анкара!/, до опожаряването и кланетата в Стара Загора, Търговище и още в десетки градове и села по време на Априлското въстание и дори когато турците губят войната. За да избухне отново през 1913 година с изтребването и прогонването на тракийските българи, за което и Турция и Първанов упорито мълчат.
  ПОРАЖЕНИЯТА –
  от Геноцида са огромнни усещаме и днес.
  Според учени- демографи, ако не беше поробена от азиатската и ретрограднаТурция, България днес щеше да бъде една от големите европейски държави с по- обширна територия и близка по брой на населението до Англия, Германия и Франция, повече от 60 милиона жители, но за съжаление след 1878 година българите са малко над 3 милиона. Това говори за системен геноцид, за огромни безвъзвратни поражения върху генофонда.
  Но пораженията са не само в посока на намаляването на населението. Те са във всичко, във всяка област: икономика, просвета, култура, църква. Турците обграждат България с висока ”китайска стена” за векове. Българинът е просто в затвор. Напълно лишен от контакти с цивилизования свят. И едва след Кримската война, когато европейски войски прекосяват страната, той вижда за първи път като „туземец бели хора”. А и Европа не подозира, че на Балканите има някакъв християнски народ с минало и древна история…А това, че църквата ни като православна остава без подкрепата на католическия и протестантски Запад също е сред факторите, забавили освобождението ни – то идва късно, с помощта на православна Русия, повече заради користните й подбуди, битката за Проливите и хегемония над Балканите.
  ТОВА, ЧЕ ПОРОБИТЕЛЯТ Е ПРИМИТИВЕН –
  нанася огромни, непоправими щети върху България.
  И други народи на континента попадат за по- кратко или по- дълго под робство, но по време на австрийското робство италианците се радват на Ла Скала и аплодират Росини, Доницети и Верди, чехите и унгарците имат своите Сметана, Лист и Дворжак, поробените от испанците холандци се гордеят със своите Рембрандт, Ван Дайк и Рубенс. А българинът тлее в мрака на бездуховността – през 16 век, например, в България е останал само един книжовник и почти цялото население е напълно неграмотно. То е просто една безправна „рая”, едно стадо от „гяури” / както сега самозабравили се министри и депутати от незаконната турска партия ДПС наричат нас, българите!/. Това, че България е заобиколена от поробени или васални на Турция земи, че не граничи поне с една свободна и цивилизована европейска държава, е наистина трагедия и това за дълго спира нормалното й развитие..
  ИЗКРИВЯВА СЕ –
  националният характер на българина.
  Той е принуден да живее във вечен страх за физическото си оцеляване. Ужасната отрова на страха, която разнебитва нервите и смазва душата, парализира неговата воля. „Преклонена главица сабя не я сече!” Страшна поговорка, без аналог в европейските езици!
  Най- лошото е, че това робство, този затвор довежда до две големи морални злини: отчуждаването на българина от общото, от държавата / тя е враг за него и досега!/ и до известна степен и от вярата в Бога, защото, след като един народ се моли 500 години на Бога да го спаси от Злото, а той не го спасява, вярата лесно може да се изгуби. Българите са много по- малко вярващи, отколкото румънците, поляците или руснаците. Да, пораженията върху националния характер са видни и днес. Много и разнопосочни са отрицателните ориенталски влияния . От една цивилизация, ако може да се употреби тук тази дума, с подобна ниска степен на развитие, с нисък морал / с хареми и роби / и принизени естетически критерии, не може да се очаква друго, освен ниска култура и нисък морал. И грозните остатъци от Ориента са видни и днес: Глория, Ивана и Азис, чалгата, повсеместната анадолска простащина и грубост, корупцията, мръсните улици, опростачването на нацията.
  Общество, изградено върху рушвета / подкупа /, в никакъв случай не може да се нарече „цивилизовано” и „морално”. Виждаме го и сега как се налага най- вече от актива на една антиконституционна и пагубна за страната ни партия.
  Поражения има и върху
  ЕЗИКА-
  – хубавият и звучен български славянски език се замърсява чувствително от турските думи през тези столетия. Неговото развитие се забавя много – той просъществува под формата на множество диалекти, близо 90, за да се оформи едва в края на 19 и началото на 20 век. Но грозно звучащите турцизми все още неоправдано битуват в речта ни и я замърсяват, много географски топоними също носят старите и некрасиви турски имена. В същото време в заграбените ни от съседите изконни български територии не е съхранен нито един топоним, там и имената на етническите българи са турски или гръцки със закони още от 1934 година!
  ЗА РОБСТВОТО –
  са изписани хиляди страници. Днес някои продажни безродници се опитват да го омаловажат и дори зачеркнат.
  Под диктовката на някои продали се на Анкара политици, депутати и министри, те вече пренаписаха учебниците по история и литература и промиват мозъците на нашите деца. „Робство е нямало, имало е някакво османско присъствие и българинът е живял относително добре и спокойно” А една маститата писателка- османистка Вера Мутафчиева, известна още и като агента-доносник „Атанас” се опита да ни убеди, че „турският спахия не бил чак толкова лош и вреден човек” /!?/…
  Всъщност, това целят плановете Йозал” и доктрината „Дълес” – народ без историческа памет, без добро образование, с ниска култура, народ на слуги и безотечественици…
  С една дума – унищожението на българите и България, което цели и съвременната доктрина на Република Турция „Планът Йозал”- Една опасност, пред които продажните ни политици и някои жалки интелектуалци и купени журналисти у нас сега си затварят очите.

  ОГНЯН СТАМБОЛИЕВ

 • ПАЗИ ИСТОРИЧЕСКАТА ИСТИНА said:

  ПРИСЪЕДИНИ СЕ КЪМ ОН-ЛАЙН ПЕТИЦИЯ ЗА ОПАЗВАНЕ И ВПИСВАНЕ В СПИСЪКА МА ЮНЕСКО НА ЦЪРКВА-КОСТНИЦА,,СВ.НЕДЕЛЯ,,ГР.БАТАК на адрес:
  http://www.peticiq.com/kostnica_batak

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.