Home » Избрано

B прокуратурата: Петилетката за три години

2010.03.17 Няма коментари
Spread the love

Източник: Дневник

Борбата на прокуратурата с източването на еврофондовете бележи значим прогрес.

През изминалата успешна година цели 28 души са били осъдени с влезли в сила присъди.

От тях 17 са се споразумели с прокуратурата, което скептиците може да разтълкуват като измъкване с леко наказание, но ние знаем, че това означава, че тези измамници са си признали престъпленията – морално възмездие един вид.

Благодарение на успешната работа в съда цели 160 хил. лв. – равностойността на един тристаен апартамент в София, са били възстановени на държавата.

След това чувствително постъпление в бюджета надяваме се Европейският съюз да отблокира всички останали плащания по програмите ФАР, ИСПА, САПАРД и по структурните фондове.

Добрите новини обаче не свършват дотук. Още 168 обвинителни акта са внесени в съда и се очакват присъди (вероятно пак под минимума, но затова пък със самопризнания) през идната петилетка.

Делата са за милиони левове щети, нанесени на държавата, както съобщиха от ръководството на спецзвеното. Очаква се държавата да получи постъпления в размер поне на още два-три тристайни апартамента.

Освен това прокуратурата разследва 25 висши чиновници за измами с фондове на ЕС. Това е с 15% ръст в сравнение с 2008 г., а увеличението на обвинителните актове е осем пъти, което вече е повод за празнуване.

Най-много са делата за неверни данни по схемата за единно плащане на единица площ. Бенефициентите обаче не са виновни, длъжностните лица – още по-малко.

В преизпълнението на плана през 2009 г. са участвали общо 45-има прокурори, които са работили по 1900 сигнала, като по 700 са отказали да образуват производства, тъй като са открили само административни нарушения.

Огромният брой сигнали не бива да създава невярно впечатление за работата с еврофондовете – над 70 процента били тенденциозно изпратени от Държавен фонд “Земеделие”, където, вместо сами да се оправят, ги прехвърлили на прокуратурата. Номерът им обаче не минал.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.