Home » Избрано

Заплатите: “Mузикант къща не храни”, но масажист храни цели 5!

2010.02.09 Няма коментари
Spread the love

И наистина, заплатата на специалист по тайландски масаж може да издържа приблизително 5 средностатистически семейства, защото доходите му на месец са над 3000 лв. А ние, горките, преживяваме с максимум 600 лв за семейство: и това ни е много в това време, каквато впрочем е и заплатата на обикновените масажисти. Повечето обяви за работа, търсещи готвачи, предлагат също 3000 лв заплата. Това са най-доходните професии за момента, считайки, че не се изисква висше образование за извършването им.
За наистина квалифицирани кадри може да се получи повече от задоволително възнаграждение, но само в някои определени области. Например, програмен експерт може да получи заветната сума от 6000 лв за труда си на месец в Itcom information systems, а в „Амдокс България” – почти 12 000 лв за поста директор на софтуерни продукти. „Парсънс България” не остават по-назад с 8000 лв месечно възнаграждение за ядрен инженер, занимаващ се с безопасността. МОК „Елаците”, Мирково, са готови да дават по 4000 лв на бъдещия си заместник-директор, а „Ти Джи О”, Гълъбово, дава заплата 3000 лв за инженер в мините и 2500 лв – за инспектор по качеството. Но непостижимо високите заплати са присъщи за такива ръководни постове като гореизброените.
Това не може да се каже за работещите в текстилната индустрия обикновени служители. Многобройните шивашки фирми в Русе са предпоставка за жестока експлоатация. Работниците се трудят повече от 12 часа всеки ден и получават нищожна заплата – минималната, понякога и до нея не се стига, защото се водят на 4 часа. Но животът е тежък – принудени сме, искаме или не, да се примирим и да си проправим път. По-добре да се прибираш у дома с 200-300 лв, отколкото въобще без тях. Нова фирма се открива в Сливен – „Раумер България” АД. Да се надяваме, че 20-те работници, които ще бъдат наети, ще живеят с човешка и нормална заплата, а не – угризки. Италианската фирма търси плетачи, изшивачи на дефекти, почиствачи на платове, вдевачи и помощник-началник склад – на три смени. Нека във времето на криза неуточнените засега заплати в новото предприятие бъдат добре заплатени – поне заради европейския му произход.
Български строители търси турската „Мапа Дженгиз” за изграждането на магистрала „Люлин” и била готова да им плаща 600 лв месечно (търсят техници, монтьори на машини, строителни монтажници и склададжия). Съотношението на турски към български работници било 1:1, докато предвижданото било 200:1300. Но други строители точно в зимния сезон не се търсят сега. Особено при обилната снежна покривка – тогава строителите излизат в „неплатена отпуска”.
Техническите специалисти са широко търсени от местните работодатели и най-вече: инженери, технолози, монтьори и техници. В село Църквица, Добричко, например дават 1000 лв за инженер на минно пласиране или на шахта, за механик; електро- и механошлосерите получават по-скромната сума от 610 лв. Стъкларите „Тракия глас” от Търговище предлагат заплата от 1500 лв за техник на електрическа поддръжка.
Средно трудово възнаграждение от 500-600 лв получават различните доктори, независимост от специалността им. Поне така са обявените им заплати в трудовата борса, но дали реално получават само толкова е относително. Учителите получават също подобна заплата месечно – даже и по-малка. За учителите по испански и руски се плаща към 450 лв, докато по английски – 300 лв. Тези невъзможно ниски заплати е смехотворно да се сравняват с хигиенистките месечни доходи в някои фирми като „Вики консулт”: 400-550 лв.
Лъжливо или не, но Росица Стелиянова, шефка на АЗ (Агенцията по заетостта), изказа твърдение, че разполагат с 300 милиона лева за обучаване и преквалифициране на желаещи. Проектът „Развитие” на Европейския социален води квалифицира допълнително 65 000 останали безработни души от ноември 2008 г. Агенцията обявява още, че поне 52 хил. от тези безработни ще получат подходяща работа с осигурена до една година минимална заплата от Бюрото по труда и още една година от работодателя. Меко казано, съмнявам се в тези хвалби, защото при последното ми посещение на трудовата борса тази есен ми казаха, че никакви курсове за квалифициране не предстоят през 2010-а. Кой ги знае?
През декември месец миналата година е имало над 3000 незаети места за сестри, лекари, анестезиолози и хирурзи. Но въпросните специалисти не се наемат заради заплатата: най-вече между 400 и 600 лв (300-500 лв за мед сестрите). Военни български лекари търсят в Саудитска Арабия за цели 36 000 долара месечно.
Успокоително ли ви звучи, че безработицата ни била сред най-ниските в Европа? Нашата за цялата година се равнявала на 7,59% (9,13% за декември конкретно), докато европейската била към 10%!? „А дали е така? Кой ще ми каже?”

Източник: Разкрития.ком

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.