Home » Избрано

Протестите отрезвиха управляващите за следенето в интернет

2010.01.15 Няма коментари
Spread the love

Протестът на над 300 души пред парламента срещу поправките в закона за електронните съобщения не остана незабелязан от властта вчера. След обществена дискусия по темата стана ясно, че ГЕРБ ще направи отстъпки и по втория вариант на закона. Според новия проект интернет и мобилните оператори трябва да пазят по 1 г. трафичните данни и разпечатките на клиентите си и при поискване от МВР да му ги предоставят до 2 часа.
Протестът бе подкрепен от 38 организации. Организаторите му раздаваха картички, на които вътрешният министър Цветан Цветанов бе изобразен с две сателитни чинии вместо уши. На гърба на карикатурата бяха изписани и няколко перифразирани строфи от известната песен на Валди Тотев „Вдигни очи“: „Вдигни уши, виж тоз анфас! Цветан следи и нас, и вас, но май не ще да влезе в час.“ В същото време на дискусията в сградата на НС операторите разкритикуваха 2-часовия срок за предоставяне на справки на МВР, който според тях е непосилен. Те поискаха исканията на вътрешното ведомство да идват само от една дирекция, а справките да се подреждат по важност. „При специални случаи бихме могли да реагираме и до 4 часа, но в други – до 10 часа“, обясниха от „Глобул“. От „Мобилтел“ пък пожелаха срок от 3 до 5 дни за предоставяне на данни. Шефът на вътрешната комисия Анастас Анастасов заяви, че голяма част от предложенията на оператори и НПО са разумни и ще бъдат взети под внимание. От думите му стана ясно, че почти сигурно 2-часовият срок ще бъде удължен, както и че ще бъде намален броят на престъпленията, за които ще се иска достъп до данни. В сегашния вариант са записани тежките престъпления и още 30 вида други, които ще бъдат сведени до около 10.
ЗА ПОДПИС
След края на протеста организаторите му внесоха „за подпис“ в МС готово решение от името на премиера Бойко Борисов, с което той предлага на депутатите си да оттеглят целия законопроект. Ако това не се случи, те обявиха, че ще се обърнат за помощ към омбудсмана и Испания, която временно председателства ЕС.

Източник: Segabg.bg

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.