Home » Избрано

БНР отбелязва своята 75-годишнина, Валери Петров с наградата “Сирак Скитник”

2010.01.24 Няма коментари
Spread the love

София /КРОСС/ Българското национално радио ще отбележи тържествено своята 75-годишнина на 25 януари от 18.30 часа с тържествен концерт-спектакъл в Народния театър „Иван Вазов”. На церемонията ще бъдат връчени традиционните годишни награди на името на първия директор на радиото „Сирак Скитник”.

В концерта със сценарист и режисьор Стоян Алексиев участват Биг бендът на БНР със солистка Мелинда Христова, Детският радиохор с диригент акад. Христо Недялков, Народният оркестър на БНР със солистка Христина Лютова, фолклорният ансамбъл „Манол Радичев” от родопското село Гела, Теодосий Спасов с квартет, вокална група „Радиодеца”, двете сестри Ивелина и Тоника Андрееви – съответно на 7 и 10 години, спечелили голяма награда на фестивала „Златната монета” в Болоня, Италия през 2009 г., група „Насекомикс”, актьорите Ицхак Финци и Илка Зафирова, Мария Каварджикова, Пенко Господинов, Деян Донков , Искра Ангелова, Стоян Алексиев.

Спектакълът е проникнат с настроение, инспирирано от творчеството на Валери Петров.
Режисьорите Владимир Люцканов и Тони Бачурова са създатели на мултимедиен продукт – оригинален нестандартен образ на историята на Българското национално радио. В него са използвани и архивни кадри, предоставени от Българската национална телевизия.
Тържественият концерт-спектакъл, посветен на 75-годишнината на Българското национално радио, ще се предава пряко по всички програми на БНР и по БНТ1.

По-рано, в 11 часа министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков и генералният директор на Българското национално радио Валери Тодоров ще валидират пощенска марка с логото на най-голямата медийна институция в страната. От Музея на съобщенията ще бъде изпратено първото писмо, облепено с новата марка и подписано от Валери Тодоров – до Генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова.
На рождения ден на Българското национално радио президентът на България Георги Първанов ще даде своя почетен знак на обществената медия заради приноса и значението й в политическия и културен живот на българското общество.
В празничния ден националните програми на радиото ще излъчват преки предавания от знакови места за медията – от първата сграда на столичната улица „Бенковски” и от училището в Нови Хан, където е евакуирано радиото по време на бомбардировките над София през Втората световна война. Предаванията по „Хоризонт” няма да са обичайните – те ще са по два часа – новинари ще са водещи, а колегите им ще четат новини. Програма „Христо Ботев” ще представи личностите, които радиото „създаде”, ще срещне слушателите с имена от културния живот на страната, свързани с медията. Празнични ще са и всички регионални програми на Българското национално радио.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.