Home » Е-Списание

Безработицата в САЩ остава 10%, заплатата достигна $18.80 на час

2010.01.08 Няма коментари
Spread the love

Процентът на безработните в САЩ за месец декември 2009 г. остана на същите нива на предходните месеци и не падна до едноцифрено число, независимо че  броят на освободените през периода работници (85 хил. уволнени) е намалял значително в сравнение с началото на миналата година. По информация на националното статистическо бюро U.S. Bureau of Labor Statistics броят на безработните лица е 15,3 милиона (в бройката не са включени селскостопанските работници). В началото на обявената рецесия (официално обявена от  декември 2007 г.), броят на безработните лица,  бе наполовина – 7,7 млн., а равнището на безработица – 5,0%.
Нивата на безработицата са за основните групи работник – възрастни мъже (10,2%), възрастни жени (8,2%), тийнейджъри (27,1%), бели (9,0%), черни (16,2%), испаноговорящи (12,9%) и азиатци (8,4%).
Броят на дългосрочно безработните (тези които са без работа над половин година) продължи тенденцията за покачване, достигайки 6,1 милиони. Почти 930 хил. са работниците, които са обезкуражени и са спрели да търсят работа.
Добра е информацията от сектора на услугите, където наетите са с 50000 повече от уволнените, в сферата на образованието и здравеопазването също са открити нови работни места.
Eurochicago.com научи, че за 2009 година средните почасови доходи на работниците (без супервайзъри и администратори) са се повишили с 2,2 на сто. За декември повишението е с 3 цента на час. В края на 2009 г. средната часовата ставка в САЩ е достигнала $18.80 (при днешния курс на лева към долара това се равнява на 25.60 лв/час).

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.