Home » Избрано

Живеещият в САЩ Захари Карабашлиев взе награда „Хеликон“

2009.12.04 2 коментари
Spread the love

Захари Карабашлиев е новият носител на наградата за съвременна българска художествена проза „Хеликон“  (Helikon.bg) за 2009 г. за сборника с разкази „Кратка история на самолета“.

Това е втора за тази година престижна награда за автора, който през май беше отличен с „Аскеер“ за драматургия за пиесата „Неделя вечер“.

Мотивацията на журито е, че „Кратка история на самолета“ се отличава за достигащото до всяко сърце послание за съдбата на емигранта и стегнатото и реалистично пресъздаване на това как в капката на семейния микросвят са отразени топлината и студът на Вселената“.

Председател на журито тази година беше проф. Цветан Ракьовски от Югозападния университет в Благоевград, а членове – писателите Златомир Златанов, Михаил Вешим, Иво Сиромахов и критикът Йордан Ефтимов.

Всеки от тях прочел по 131 книги – романи, сборници с разкази и новели, мемоари и биографии, излезли през годината.

На четири етапа са били номинирани 12 книги: „Дневникът на една пеперуда“ от Красимир Дамянов (изд. „Факел Експрес“), „Будистки плаж“ от Васил Георгиев (изд. „Жанет 45“), „Скука. 3 романа“ от Мария Станкова (изд. „Жанет 45“), „Безпризорни ангели“ от Светослав Терзийски (изд. „Жанет 45“), „Фотографът: Obscura Reperta“ от Галин Никифоров (изд. „Сиела“), „2084-та“ от Владимир Левчев (изд. „Жанет 45“), „Тя е тук“ от Елена Алексиева (изд. „Колибри“), „Кратка история на самолета“ от Захари Карабашлиев (изд. „Сиела“), „Project Dostoevski“ от Радослав Парушев (изд. „Сиела“), „Има ли кой да ви обича“ от Калин Терзийски (изд. „Жанет 45“), „Вселената според Гуидо“ от Любомир Канов (изд. „Рива“) и „Da capo“ от Александрина Пендачанска (изд. „Сиела“).

Наградата „Хеликон“ се връчва за осми път. Носителите й досега са Алек Попов, Константин Илиев, Деян Енев, Виктор Пасков, Елена Алексиева, Емил Андреев и Момчил Николов.

Отличието представлява статуетка на бронзов орел, изработена от скулптора Евгений Кузманов, и е придружена с 3000 лв.

Захари Карабашлиев (18ProcentaSivo.com) бе номиниран за първи път за наградата „Хеликон“ през миналата година със станалия много популярен свой дебютен роман „18% сиво“.

Той е завършил българска филология в Шуменския университет, от 1997 г. е емигрант в САЩ, където работи като барман и фотограф.

Източник: VESTI.bg

2 Comments »

  • Касабова said:

    Много слаби книги!!!!

  • Pesho said:

    Не зная за другите, но за книгите на Захари сиво съм чувал само отлични отзиви от хора, които уважавам. Чакаме Захари да се върне от БГ и да изпрати една бройка 🙂

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.