Home » Избрано

Американците обръщат гръб на света

2009.12.04 Няма коментари
Spread the love

Нагласата към изолационизъм във външната политика на САЩ е достигнала най-високото си ниво за последните 40 години, според проучване на „Пю“

Американците обръщат гръб на останалия свят, разкрива проучване на изследователския център „Пю“.

Нагласата към изолационизъм във външната политика на САЩ е достигнала най-високото си ниво за последните четири десетилетия, сочат резултатите, дали името на доклада за ролята на страната в световен план.

Според почти половината анкетирани – 49%, американците „трябва да си гледат своята работа“ и да оставят другите държави да се оправят както намерят за добре със собствени сили. За сравнение през декември 2002 г. на това мнение са били само 30 на сто от американците.

Само 32 на сто днес са съгласни с увеличаването на американското военно присъствие в Афганистан, а 40 на сто предпочитат военният контингент на САЩ в тази страна да бъде начален.

41% от анкетираните смятат, че в момента САЩ играят по-незначителна и слаба роля като глобален лидер, отколкото преди едно десетилетие. За сравнение непосредствено преди нападенията от 11 септември 2001 г. на това мнение са били 25 на сто от американците.

Според председателя на центъра „Пю“ Андрю Кохът засилването на изолационистките нагласи се дължи най-вече на тежкото състояние на икономиката, както и на общественото недоволство от водените от САЩ две войни в Ирак и Афганистан.

Мнозинството запитани – 63%, все още смятат, че САЩ са водещата военна сила в света.

В икономическо отношение обаче 44 на сто от американците дават първото място на Китай, а само 27% на САЩ. За сравнение през февруари 2008 г. 41% смятаха, че американците са водещата икономическа сила.

Относно Близкия изток 51 на сто от анкетираните изпитват повече съчувствие към Израел, а 12 на сто – към палестинците. 14% не подкрепят нито една от двете страни, а 19% нямат мнение по въпроса.

Образът на Франция в очите на американците се е подобрил значително след разногласията между тях за войната в Ирак. Изследването показва, че сега 62 на сто имат благосклонно отношение към страната в сравнение с 29% през 2003 г.

Източник: БТА

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.