Home » Избрано

Все още без шансове за отпадане на визите за САЩ

2009.12.03 Няма коментари
Spread the love

Високопоставен представител на американските власти заяви, че България ще стане член на програмата за безвизово пътуване на туристи в САЩ, когато намалее броят на нелегалните имигранти.

Генералният консул на САЩ в България Ерик Алекзандър заяви в интервю за българска телевизия, че когато намалее броят на нелегално пребиваващите българи в САЩ, ще отпаднат визите.

Засега все още има много българи, които искат да работят нелегално в САЩ, обяви пред държавната БНТ генералният консул на САЩ.

Прагът на нелегално пребиваващите трябва да падне на 3%. Над 80% от онези българи, които са подали молба за виза, я получават, заяви Алекзандър.

Кандидатите трябва да докажат, че ще се върнат в България, но и ще спазват имиграционните закони на САЩ. Всяка една молба се разглеждала индивидуално.

При просрочване на визите пък се налагала глоба, но вече растял броят на хората, които спазват законите, заради което наказанията намалявали.

България е силен съюзник и приятел на САЩ, поради което имало силен интерес визите да отпаднат, добави консулът.

По въпроса за студентските бригади консулът осведоми, че квота няма, следователно всички, които искат, могат да кандидатстват по тази американска програма.

Източник:  www.Kafene.net

За студентските бригади в САЩ

На спасителите у нас може да плащат малко, затова пък американските плажове плачат за тях. Това е само едно от местата, на които българските студенти могат да работят през лятото на 2010 година, съобщи вчера новият генерален консул на САЩ у нас Ерик Алекзандър.
От началото на следващата година започва приемането на молби от наши студенти, които искат да работят там. “Очакваме тази година да бие всички рекорди и студентите ви да бъдат повече дори и от лятото на 2007 г., когато през страната ни са минали 11 000 души по тази програма”, каза Алекзандър. По броя на хората, които вече са се обърнали към консулството и лицензираните фирми за студентски бригади, той съдел, че тази година напливът ще надмине всички очаквания.
Въпреки кризата младежите ще получават заплати, равни на тези в предишните години и дори малко по-високи. Най-ниската сума, която българите могат да заработят, е 7 долара на час.
“При петдневна работна седмица това прави около 1000 долара месечно”, каза консулът. “Страната ни започна да се измъква от кризата и вече има браншове, които изнемогват за работна ръка, така че вашите студенти са добре дошли. Заплащането е базирано на минималната заплата у нас и тъй като тя е нараснала леко, и доходите на българите ще се повишат”, допълни той. Според него свободни места има най-вече в туризма и развлекателната индустрия, тоест нашенците могат да се пробват като келнери, бармани, аниматори, спасители не само на плажовете, но и край басейните в летните лагери. “Говорил съм с много българи, работили по тази програма, и не открих такъв, който да не се е върнал от САЩ поне с айпод или лаптоп”, каза консулът. Освен за подобни придобивки, по негови наблюдения нашенците харчели припечеленото, за да пътуват из САЩ и да разгледат страната.
САЩ нямат определена квота за кандидатите, което означава, че одобрените след интервю получават виза и заминават без ограничения и допълнителен подбор. Необходимо е те да бъдат студенти редовно обучение в акредитирани от МОМН университети и да им предстои завършване на магистърска или бакалавърска степен. Така се гарантира, че студентите ни няма да останат там, а ще се върнат у нас, за да си вземат дипломата. “Всяка година има единици, които се опитват да останат, но повечето студенти спазват законите ни. Предупреждаваме, че онези, които не се завърнат в България до 1 октомври, ги чака арест, депортиране и забрана да стъпват повторно на територията на САЩ”, уточни консулът.

Стела Стоянова /в-к Стандарт/

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.