Home » Избрано

Избираме „Българските събития на 20-ти век“

2009.12.02 Няма коментари
Spread the love

Кампанията „Българските събития на 20-ти век” стартира на 3 декември

На 3 декември от 20:50 ч. стартира кампанията „Българските събития на 20-ти век”. Тя ще се излъчва на живо по БНТ1, БНТ САТ, както и онлайн на сайта http://vek.bnt.bg .

Преди началото на кампанията БНТ поръча на агенция „Алфа рисърч” да извърши представително социологическо проучване, което да определи 100 номинации за събития на века. Към тях беше добавено и експертното мнение на екип от водещи български историци.

Резултатите са разпределени в 10 категории, които покриват много исторически факти и области на живота. В откриващото предаване ще бъдат обявени събитията, номинирани в първата категория Българските Военни успехи на ХХ век. Водещият Георги Тенев ще разговаря в студиото с четирите групи гости – историци, политици, кинорежисьори и учители по история.

Линиите за гласуване ще бъдат отворени по време на живото предаване. Зрителите ще могат да гласуват в 7 поредни дни до следващия четвъртък, 10 декември. Тогава ще стане ясно и кое е събитието победител в категорията „Българските Военни събития на 20-ти век”.

Водещ на кампанията е Георги Тенев. Режисьори са Лъчезар Аврамов и Христо Живков. Сценарист – Димитър Стоянович, отговорен оператор – Стефан Куцаров.

Според регламента гласуването за всяка категория става само с телефонно обаждане, изпращане на съобщение или писмо по пощата. По време на цялата седмица, в която зрителите имат право да гласуват, БНТ ще излъчва клипове, които представят всяко от номинираните събития. Финалното гласуване за всяка категория ще се провежда в четвъртък по време на живите предавания. Българското събитие на ХХ век ще бъде избрано от десетте най-значими във всяка категория. То ще бъде обявено на 4 март, когато е финалът на кампанията.

Категории:

1. Военни успехи
2. Научни постижения
3. Културни събития
4. Революции в бита
5. Политически събития
6. Спортни събития
7. Любовни истории
8. Строежи
9. Атентати
10. Абсурди и куриози

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.