Home » Избрано

Обама изпраща още войници в Афганистан

2009.12.02 Няма коментари
Spread the love

Президентът на САЩ Барак Обама нареди изпращането в Афганистан на още 30 хил. американски войници, но предупреди, че изтеглянето на войските ще започне през 2011 година.

Разполагането на войските ще бъде осъществено през следващите 6 месеца и общият им брой в Афганистан ще достигне повече от 100 хил. души.

Обама предупреди, че става дума за сигурността на целия свят, като призова съюзниците на САЩ от НАТО да изпратят още войници.

Тяхната цел, каза той, остава поражението на Ал Каида в Афганистан и Пакистан.

Обама взе решението за разполагане на нови сили след повече от три месеца на обсъждания и дискусии с представители на военните и свои съветници.

Командирът на силите на САЩ в Афганистан ген. Стенли Маккристъл приветства словото на президента, като заяви, че е получил необходимите ресурси.

Около 32 хил. чуждестранни войници служат в Афганистан, но съюзниците от НАТО не желаят да изпратят нови подкрепления.

Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен обаче заяви, че е уверен, че могат да бъдат осигурени още 5 хил. войници.

Правителството на Афганистан също така приветства решението на президента Обама за изпращане на нови подкрепления.

Появиха се обаче сериозни съмнения около посочването на крайна дата за изтегляне на войските на САЩ от Афганистан.

Според експерти, това ще окуражи талибаните, докато повечето афганистанци не желаят изпращане на подкрепления, а преки преговори с бунтовниците за слагане край на конфликта.

Kafene.net

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.