Home » Избрано

Награди за успелите деца на България

2009.12.01 Един коментар
Spread the love

Скъпи сънародници!

Във връзка с протичащия проект „Награди за успелите деца на България”, обявен от фондация „Димитър Бербатов” и чийто организационен партньор е Държавната агенция за българите в чужбина, напомняме, че тази година и българските деца от чужбина могат да участват в него.

Целта на включването в проекта на деца от чужбина е да се чувстват приобщени към българчета в България, допълнително да ги мотивира да посещават българските училища зад граница, както и повече хора в Отечеството да научат за техните успехи.

По причина  възникнали до този момент въпроси  и необходимостта от допълнителни разяснения, касаещи участието на българските  деца от чужбина в проекта, предоставяме следната уточняваща информация:

 1. Най-важните  условия за участие в проекта на българчета от чужбина са:
   • да имат поне едно постижение през 2009 г., удостоверено с документ (грамота, протокол, служебна бележка и др. подобни);
   • да посещават българско училище (става въпрос за всички образователни звена зад граница: български държавни училища в чужбина, неделни училища, създадени към български организации, църкви, към посолствата на Република България, паралелки с изучаване на български език).
 1. Българските деца от чужбина ще се съревновават помежду си, ще се класират отделно и ще получат отделни награди.
 1. Номинирането се осъществява онлайн чрез сайта на фондацията www.dberbatov.org
 2. Номинирането може да се извършва както от самите ученици, така и от техни родители, близки, учители, приятели, съседи. Един човек може да номинира повече от едно дете.
 3. Номинациите се разпределят в четири области на изява: наука, изкуства, спорт, социален проект.
 4. Изискванията към снимките: JPG формат с размер от 300 до 650 КВ, но не по-малки или по-големи от тези параметри.
 5. Номинациите се приемат до 31 декември 2009 г.

Подробна  информация за участие в проекта е изложена на сайта на фондацията www.dberbatov.org, в което ще се убедите при по-внимателен прочит.

По  повод постъпили въпроси, свързани с избора на победители сред одобрените номинанти, както и критерии, изисквания и условия, които трябва да покрият номинираните от чужбина деца, уточняваме:

„Награди  за успелите деца на България” е  проект на състезателна основа, поради което е логично, че не всички номинирани деца ще получат първи отличия. Ще бъдат наградени 9 деца от български училища зад граница: по едно във всяка възрастова група (от І до ІV клас, от V до VІІІ клас и от ІХ до ХІІ клас) за всяка съответна област на изява – наука, изкуства, спорт. Отделно ще бъдат наградени двама участници в социални проекти.

Точковата система се използва като един от инструментите  за оценяване, но наред с нея се отчита преценката на журито и експерти от всяка област, направена след детайлно запознаване с конкретна изява на съответен номинант.

Всички валидно номинирани деца ще бъдат включени в книгата „Успелите деца на България 2009”, която фондацията ще издаде и тази година.

Отличените  българчета от чужбина ще получат  специална покана от фондация „Димитър Бербатов” да присъстват на церемонията по награждаването, която ще се проведе в София. Организаторите поемат разноски по пътуване и настаняване в хотел на дете и негов придружител, като желанието е отличените в този проект български деца от чужбина да дойдат на гости в България, да бъдат участници в един истински празник на техните успехи заедно с децата от България, а на свой ред Родината да научи повече за тях.

Драги сънародници, при влизането в  сайта на фондация „Димитър Бербатов”  в горния десен ъгъл има мото на УСПЕЛИЯ ни футболист”:

„Няма успех без първа крачка …

След  нея идват стъпалата нагоре,

за които талантът има нужда

от усилия и характер”.

Нека  с общите ни усилия чрез участие  на деца в подобни проекти да възпитаваме  в тях нагласа на уважение към успеха, дължащ се на талант и упоритост, да затвърждаваме вярата им в себе си и в свои способности, да ги подкрепяме да не се отказват след направената първа крачка, да ги мотивираме да проявяват НАШИЯ характер. Успелите български деца зад граница са и успелите деца на България, нека в Родината да научат повече за тях.


За  допълнителна информация:

Димитрина Ходжева

Директор  на Фондация „Димитър Бербатов“

+ 359 884 466 602

E-mail: [email protected]

Лана  Мумджиева

Държавна  агенция за българите в чужбина

старши  експерт за връзки с обществеността

+ 359 2/935 06 57

E-mail: [email protected]

Димитър Манлиев

Publicis Consultants MARC

+ 359 2/434 07 90

E-mail: [email protected]

One Comment »

 • Pesho said:

  Вестниците в Англия: Български мафиоти искат половин милион от Бербатов

  01 декември 2009 14:11

  berbatovЛондон, Великобритания /КРОСС/ Според публикации в английския вестник „Дейли мирър“ и таблоида Сън“, български мафиоти са поискали 500 хиляди паунда от нападателя на „Манчестър Юнайтед“ Димитър Бербатов, за да оставят на мира семейството на звездата. Това се е случило по време на паузата за мачове на националните отбори, когато Бербатов стана рекордьор по голове за България след двете попадения срещу Малта.

  28-годишният нападател e напуснал страната си с частен самолет, уреден лично от наставника му в „Юнайтед“ Алекс Фъргюсън, веднага след заплахата, се посоча в публикациите.
  Според „Мирър“ „ужасяващо телефонно обаждане“ уплашило силно Димитър, нещо от което се опасявал от деня, в който станал футболна звезда. „Дими все още е много притеснен за семейството си и е обещал пари на съседите, ако забележат съмнителни хора в близост до къщата“, споделя пред „Мирър“ семеен приятел.

  Вестник „Дейли Стар” пък писа наскоро, че източноевропейски мафиоти са се свързали с Маргарита Бербатова, майка на българския нападател, и са поискали половин милион паунда за спокойствието на семейството. Капитанът на българския национален отбор е отказал да съобщи в полицията, защото мафиотите са предупредили за своите връзки сред представителите на властта, писа вестникът. След едноседмични преговори между Бербатов и лидери от подземния свят, българинът е получил уверение, че семейството му е в безопасност. Въпреки това, той е предупредил съседите си в София да наблюдават за съмнителни лица около дома му, се посочва в публикацията.

  /ВТ/

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.