Home » Избрано

Американският университет в България получи дарение от 4 000 000 щ. д.

2009.11.30 Няма коментари
Spread the love

Американският университет в България получи дарение от 4 000 000 щ. д. от фондация „Америка за България” за построяването на Студентски център

Строителството на модерния Студентски център ще започне през май 2010г.

30 ноември 2009г., Благоевград. Американският университет в България получи ново дарение от 4 милиона долара от фондация „Америка за България”. Дарената сума е в допълнение към 1 000 000 долара, които фондацията отпусна за стипендии за най-добрите български студенти, приети в университета. Новото дарение е предназначено да подпомогне изграждането на модерен Студентски център в университетския комплекс „Скаптопара” в Благоевград.

Студентският център ще разполага с офиси на студентските клубове, студентски стол, фитнес, спортна зала, съобразена с най-съвременните изисквания за спорт и отдих. Построяването на студентския център е още една стъпка към изпълнението на амбициозната строителна програма на АУБ. Това ще бъде петата сграда в комплекса, където вече функционират две общежития (третото ще влезе в експлоатация през пролетта на 2010г.), академична сграда и библиотека „Паница”, която е най-голямата англоезична библиотека на Балканите.

„Американският университет в България е дом на общност от студенти от различни националности, култура и религия, притежаващи изключителен потенциал и съзидателност, които живеят и учат заедно в динамична и взискателна академична среда. Условията за обучение, настаняване, извънкласни и спортни дейности са на световно ниво. Това дарение ще ни позволи да предложим на нашите студенти единствена по рода си среда за получаване на висококачествено образование, израстване и общуване извън класната стая, което е една от най-важните характеристики на образованието в стил liberal arts”, каза президентът на АУБ д-р Дейвид Хюуайлър.

Фондация „Америка за България” е основана през 2008 г. с цел да подпомогне прехода на България към успешна и конкурентна пазарна икономика. Фондация „Америка за България” е плод на успеха на Българо-американския инвестиционен фонд (БАИФ), основан от САЩ чрез Американската агенция за международно развитие. Даренията, които фондацията ще предоставя в различни сфери, са доказателство за желанието за подкрепа, и приятелството, което съществува между САЩ и България.

„Ние искаме АУБ да продължи да бъде конкурентноспособен международен университет и да привлича студенти от цял свят. Вярваме, че нашата подкрепа за амбициозната му строителна програма ще помогне на АУБ да се превърне в еталон за университет на 21-ви век, който предоставя на студентите си най-модерната база  за живот и обучение, стимулираща академичните постижения на своите студенти”, каза президентът на фондацията Франк Бауер.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.