Home » Избрано

По-малко български студенти в САЩ

2009.11.18 Няма коментари
Spread the love

Броят на българските студенти в САЩ е намалял с почти 10% за година от 3 205 на 2 889, сочи годишният доклад на американския Институт за международно образование “Open Doors 2009” , цитиран от “Дневник’.

България има 1 511 студенти в степен “бакалавър”, 1 017 в магистърска степен или в програми за докторска титла.

Все по-малко са студентите в Америка и от други европейски държави, сред които Кипър, Латвия, Литва, Румъния, Лихтенщайн, Монако.

С до 70% е нараснал броят на студентите от държави като Малта, Люксембург, Ватикана, Италия, Дания, Холандия и Германия.

Статистиката сочи, че с 8% се е увеличил броят на чуждестранните студенти в САЩ през последната година. Най-многочислена е групата на обучаващите се от Индия и Китай, следвани от Южна Корея, Канада и Япония.

Повечето чуждестранни студенти се ориентират към специалности като бизнес и мениджмънт, инженерни и компютърни науки.

В класацията на континентите първо място заема Азия с над 415 000 студенти, което представлява увеличение с 9 процента спрямо предходната година. Общият брой на студентите от Европа също се е увеличил – с над 4 процента на общо 87 648 студенти.

Висшето образование е една от главните “износни стоки” на САЩ. Чуждестранните студенти вливат годишно над 17 милиарда долара в американската икономика.

Кафене.нет

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.