Home » Избрано

Установени нарушения в гласуването в чужбина

2009.08.19 Няма коментари
Spread the love

Проверка на министерството на външните работи е показала сериозни нарушения в секциите зад граница на изборите за Народно събрание. Министерството е пратило данните на прокуратурата, съобщи пресцентърът, цитиран от “Дневник”.

Сред констатираните нарушения са дописвани и преправяни протоколи с изборните резултати, както и неправилно издадени заявления за откриване на секции за гласуване.
В някои от случаите, подробно описани в подадения сигнал, се установява, че протоколите за изборните резултати не са оформени съобразно законовия запис, а същите са дописвани или преправени от съответните длъжностни лица, гласи съобщението от министерството.

В редица секции на изборния ден са регистрирани опити от длъжностни лица и от други лица, намиращи се в избирателните секции, да се поставят отметки в международните паспорти на гласуващите – с евентуална цел отчитане на гласуването пред трети лица, е показала още проверката. Налице са и случаи на изборна агитация в самата секция за гласуване в полза на политическа партия.

В множество от случаите се установява, че заявленията от български граждани за откриване на избирателна секция в чужбина не са съобразени със законовите изисквания, като същите не са подписани от лицата-заявители, а от инициативни комитети или землячески организации, които нямат право по закон да извършват това, пише в съобщението.

Проверката за гласуването зад граница беше направена по настояване на министър Румяна Желева. Поводът бяха многобройните информации за нарушения на вота, както и опасенията от изборни манипулации, особено в избирателните секции в Турция. Проверката обхвана всички страни, в които бяха разкрити избирателни секции и в които бяха произведени избори на 5 юли.

Констатирани са “редица сериозни нарушения на изборния процес, които би трябвало да бъдат проверени от компетентните органи с оглед преценка за извършване от длъжностни лица, ангажирани в изборния процес. Този текст от НК засяга купуването на гласове и нарушенията на политическите права на гражданите.

kafene.net

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.