Home » Избрано

Дянков: Сивият сектор не е 10-20, а 90%

2009.08.31 Няма коментари
Spread the love

“В агенция “Митници” ще има много промени и още до края на седмицата ще се види как е организирана работата. Хората, които пречат, ще бъдат извън системата”, заяви финансовият министър Симеон Дянков пред Би Ти Ви.

“Само за седмицата губим по едно перо 12 млн. лева, а за година – над 650 млн. Като прибавим и другите пера, какво става? Фирмите си мислят че сме спрели всичко това за ден или седмица, но ще го правим всеки ден.

Като го направихме за зеленчуците на Кулата, паднаха с 60% незаконно внесените от Македония. Така за седмица видяхме, че сивият сектор не е 10-20, а 90%”, категоричен бе Дянков.

“С Бойко Борисов и Ваньо Танов говорихме за митниците през уикенда. До края на седмицата директорът на митниците ще даде плана за софийската митница, после на Пловдив и т.н. Така ще бъдат разпределени и хората.

Борисов каза да се действа бързо, защото течът в митниците е огромен – 4 млрд лева. Икономическа ситуация в средата на следващата година ще се подобри, няма да замразяваме пенсиите и ще ги вдигнем още от 1 януари, за което ще са необходими 220 млн. лева. През юли вече съм убеден, че ще имаме по-големи възможности”, добави той.

“За мен най- важният проблем в “Информационно обслужване” е, че там не се работи по най-важното – електронно правителство. Дори получих доклад от тях на хартия, а не по мейл. Там работят 850 души, от които 300 са програмисти, а 450 са администратори”, коментира финансовият министър.

“Назначаването на ген. Атанас Атанасов за ръководител на “Информационно обслужване” няма да се случи – ще бъде назначен специалист по електронно правителство. Там трябва да работят цивилни, а не генерали”, каза Дянков.

“В момента в България има десетина-двайсет агенции, които са съсредоточени в София. Ще ги закрием и част от услугите ще се изтеглят от София, за да не стоят чиновниците само зад бюрата и да си говорят, а да отидат по провинцията и да извършват услугите”, обясни бъдещите планове той.

“Реформите трябва да станат в първите дни на управление – това съм го научил в Световната банка. Аз се занимавам само с реформи, а на премиерът работата е да изчисти това, което пречи. Борисов иска да закрие Енергийния холдинг, защото той не си е вършил работата”, подчерта Дянков.

“В Енергийния холдинг не знаят да работят с финанси или се правят, че не знаят. 4 млрд. лева се губят в енергетиката, но за в бъдеще ще ги спрем.

Над милиард е изхарчен за АЕЦ “Белене”, и то главно за консултантски услуги. А като идете в “Белене” ще видите една поляна. 400 млн. евро са платени за консултация как от бетон да стане отново поляна. Всеки 5-6 години от поляна става бетон и след това обратно”, описа ситуацията Дянков.

Източник: VESTI.bg

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.