Home » Избрано

АЕЦ продавал ток непрозрачно, вече е с нов директор

2009.08.25 Един коментар
Spread the love

Липсата на прозрачни тръжни процедури при продабата на ток на свободния пазар е основен проблем в досегашното управление на АЕЦ “Козлодуй”, заяви министърът на икономиката Трайчо Трайков, цитиран от Mediapool.

Продажбите са ставали при цени, определяни по неясен начин, добави той.
Преди ден ръководството на Българския енергиен холдинг обяви, че ще приеме оставката досегашния директор на централата Генов, който я депозира заради несъгласието си с отправените критики. Мястото му ще заеме Димитър Ангелов, главен инженер в АЕЦ “Козлодуй”, което според министър Трайков показва приемственост.

Практиката в АЕЦ “Козлодуй” при продажби на електроенергия на свободния пазар е била да се предоговарят много пъти цените и количествата на търгуваната енергия, без за това да се плащат неустойки от страна на фирмите- купувачи, каквито клаузи са съществували по договорите, поясни Трайчо Трайков на пресконференция.

Като пример бе даден договор от началото на миналата година, сключен при благоприятна конюнктура, преди пазарът на ток в региона да стагнира, експортните цени да се свият, а потреблението в страната да спадне.

Договорът е бил шестмесечен – от януари до юни 2008 г., за покупката на 36 хиляди мегаватчаса електроенергия на цена от 56 лева на мегаватчас. Впоследствие при същата цена количествата на ток за купуване се променят на няколко пъти и се увеличават близо три пъти, включително за износ, като цената остава същата.

Не са потърсени неустойки от купувача, въпреки че са променени другите параметри от договора – срок на доставката и количеството, което е недопустимо, изтъкна министърът.

Той не пожела да каже коя е фирмата купувач, като уточни, че това не е изолиран случай.

Как е била определяна продажната цена на тока, защо не са прилагани пазарни процедури като търгове, например, попита риторично министърът, макар че два дни по-рано отговор на този въпрос даде директорът в оставка на АЕЦ “Козлодуй” – ток се продава на който купувач поиска, стига да отговаря на изискванията, а за цената и количеството “критерият е наличието на свободна електроенергия и заявените желания от търговците”.

One Comment »

  • Наблюдател said:

    Точно така, показва проемственост в извършване на кражбите, т.е. както се е крало, така и ще продължаваме да крадем. А това е така, защото новият шеф Димитър Ангелов не се различава по манталитет и философия от старият, Иван генов. Честито на победителите!

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.