Home » Избрано

Цветанов:Няма да има министри от Синята коалиция в новия кабинет

2009.07.15 Няма коментари
Spread the love

Председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че ГЕРБ  ще състави самостоятелно правителство в отговор на очакванията на над един милион избиратели, дали вота си за тях.

Той отбеляза, че няма да има министри от Синята коалиция в новия кабинет на Бойко Борисов.

Запазваме си правото на експертно ниво да бъдат включени предложени от Синята коалиция личности в министерствата, но не на базата на коалиционно споразумение, а на основата на меморандум, каза още Цветанов.

В интервю за в. “24 часа” днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов казва, че ще предложи Евдокия Манева, министър на екологията в правителството на СДС (1997-2001 г.), за зам.-министър на околната среда и водите.

“Аз вече от екология, от отпадъци и депа разбирам много и тя е доказан експерт. Да ми дадат и други такива, с радост ще ги взема. Но ние не сме “Плод-зеленчук” сега да раздаваме на един, втори или трети”, казва Борисов.

На днешните консултации в парламента от ГЕРБ са предложили Меморандум за политическо сътрудничество и подкрепа на правителството Синята коалиция, “Атака” и РЗС.

Основните моменти в меморандума са за обединяване и консолидиране на мнозинството, за подкрепа на бъдещия кабинет и за конституционни поправки.

С или без меморандум мнозинството ще получи подкрепата на Синята коалиция, каза съпредседателят й Иван Костов след консултациите. Той обаче изрази известно съмнение относно избраната от ГЕРБ формула за съвместна работа и подкрепа чрез меморандум.

“Меморандум означава паметна записка, съгласие във връзка с целите, обявени политики за които сме се съгласили, че са важни. Но той не предполага ангажименти, както при споразумението”, заяви Костов.

Механизмът, според него, който са избрали от ГЕРБ е труден и предстои да се види как ще сработи.

Меморандумът предложен от ГЕРБ не е по-различен като цели от програмата на Синята коалиция, заяви другият съпредседател Мартин Димитров.

Той повтори, че ситуацията в страната е много тежка, че предстоят трудни решения и първото нещо, което трябва да се направи е актуализация на бюджета.

В петък от коалицията ще дадат своите предложения по меморандума.

“Атака” е дала съгласието си на парламентарно ниво, убедено и категорично в подкрепа на правителство, изцяло формирано от политическа партия ГЕРБ, заяви Волен Сидеров след консултациите.

Това означава също, че “Атака” подкрепя и идеите, и принципите, заложени в меморандума, който съдържа поредица и програмни схеми за реализиране на промените.

Волен Сидеров подчерта, че са били на едно мнение относно ревизията на предишното управление, за необходимостта от административни промени в структурите на Народното събрание и Министерския съвет, както и по приоритетите в законодателството.

В разпространения от пресцентъра на партия ГЕРБ меморандум за политическо сътрудничество, предложен на “Синята коалиция”, “Атака” и РЗС, се посочва, че решенията по съставянето  на новото правителството трябва да гарантират неговата успешна работа, да следват основните принципи и приоритети в програмата на европейско развитие на България, да съответстват на гласуваното обществено доверие за всеки от евентуалните политически партньори в 41-то НС.

В документа се посочва, че ГЕРБ ще проведе открито и прозрачно процеса на преговорите за политическо парламентарно партньорство.

ГЕРБ предлага на партиите и коалициите, с които води преговори  за политическо сътрудничество, подкрепата на новото правителство да бъде по основни политически принципи и приоритети на бъдещото управление.

Основата, на която ГЕРБ ще гради политическо сътрудничество, е със следните политически приоритети и принципи – ревизия на последните решения на правителството на Сергей Станишев в първия месец на работа на новото правителство, преглед  и оценка за дейността по време на целия мандат на управление – в рамките на шест месеца от неговото начало, оценката на тези решения ще се даде на базата на целесъобразност и съответствие с националните интереси.

От ГЕРБ посочват, че ще бъдат разследвани практиките на управление на предишни правителства и подвеждане под отговорност при всеки установен от разследващите органи случай.

ГЕРБ искат да бъде гарантирана стабилността на политическата система чрез промяна в изборното законодателство –  нов и общ за всички типове избори избирателен кодекс, промени в закона за политическите партии и закон за пряко допитване до народа.

От партията са за реализиране на бързи антикризисни мерки чрез актуализация на бюджета, икономически решения на правителството, промени в законодателството, които гарантират тяхното реализиране, подготовка и въвеждане на мерки за бързото размразяване на спрените средства от европейските фондове и за оптимизиране на процеса на тяхното усвояване както в 41-то НС,така и в Европейския парламент, промени в структурата и дейността на НС, които оптимизират неговата административна и организационна структура, промяна в структурата на МС и административното оптимизиране, обсъждане на необходимите промени в Конституцията на ниво парламентарни работни комисии при гарантирано участие на граждански организации.

Източник: БТА, БГНЕС

—— —– —–

РЗС поиска меморандумът за подкрепа на правителството на ГЕРБ да изключи БСП и ДПС

Източник: horizont.bnr.bg

РЗС поиска меморандумът за политическо сътрудничество и подкрепа на правителството, който е предложен от ГЕРБ, да обхваща само политическите партии, които парламентарно ще си взаимодействат и да изключи други възможности. Това каза председателят на партията Яне Янев пред журналисти след консултациите с ГЕРБ в Народното събрание.

Считаме, че в този меморандум не трябва да има опция за други политически сили, заяви той. Нямаме намерение да каним на разговори БСП и ДПС, добави председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов в отговор на журналистически въпрос. Той допълни, че в тази посока нямат никакво разминаване с РЗС.

Цветанов посочи, че от ГЕРБ са предоставили възможност на представителите на РЗС в рамките на два дни да да дадат своето становище по документа и евентуално за формата и начина за подписването му.

Янев отбеляза, че приемат голяма част от текстовете и ще подготвят своите предложения за изменения и допълнение, след като получат позицията на Групата на европейските консерватори реформисти в ЕП.

Бойко Борисов може да покани за участие в изпълнителната власт хора, свързани по някакъв начин с някоя политическа сила през последните 20 години и с доказан професионализъм, но това е възможна хипотеза, която днес не стои на дневен ред, заяви Цветанов.

РЗС ще подкрепи правителство начело с Бойко Борисов, но без съгласието на ПС на РЗС, никой не може да бъде привлечен, в това число и на експертно ниво, в изпълнителната власт, каза Янев. Ако някой бъде привлечен самостоятелно, без санкцията на ПС на РЗС, той ще бъде изключен от РЗС, добави той.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.